fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Borriana recordarà la seua memòria histórica amb les jornades “Memorial democràtic”

Borriana recordarà la seua memòria histórica amb les jornades “Memorial democràtic”

Els actes tindran lloc del 6 al 9 d’abril i inclouran conferències, teatre, una exposició i el descobriment d’una placa al CMC La Mercé.

Borriana recordarà la seua memòria, i en extensió la de les comarques de Castelló, amb un seguit d’actes entre els pròxims dies 6 i 9 d’abril, programats per la Regidoria de Cultura.

Las jornades “Memorial demoràtic”  han sigut presentades en el Centre Municipal de Cultura La Mercé pel regidor de Cultura, Vicent Granel, Teresa Armengot, membre del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, i José Ramón Navarro, membre del col.lectiu Escletxa.

Els actes s’iniciaran el dimecres dia 6 d’abril, a les 19 h, a la Sala de Plenaris de l’Ajuntament amb la conferència: “La repressió franquista a Borriana” que pronunciaran Teresa Armengot i Juan Luis Porcar, membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, autors del llibre La repressió franquista al País Valencià: Borriana i Manises, on fan una anàlisi de l’abast de la repressió franquista a Borriana.

El divendres dia 8, a les 19 h, i també a la Sala de Plenaris de l’Ajuntament, Josep Palomero pronunciarà la conferència: “El periodista Artur Perucho, exiliat a Mèxic”, en la qual parlarà sobre la figura del borrianenc Artur Perucho i Badia, periodista, escriptor i polític valencià que es va haver d’exiliar a Mèxic l’any 1938, protagonista de les seues recents investigacions.

El dissabte dia 9 d’abril el punt central de la memòria històrica estarà al CMC La Mercé, on, a les 19 h, tindrà lloc la intervenció teatral sobre la memòria històrica de Borriana “Les veus de l’oblit”, basada en els testimonis reals de veïnes i veïns de Borriana represaliats a la presó de La Mercé, a càrrec del grup de teatre La Medusa. A les 19.45 h es descobrirà una placa commemorativa i, a les 20 h tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Més de 10 anys de Memòria” del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, que romandrà oberta fins a l’1 de maig.

Teresa Armengot, membre del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, ha destacat que “és molt important que simbòlicament es reconega ací a Borriana la memòria d’aquells que van sofrir una repressió tan llarga. Per  fi, els ajuntaments democràtics estan normalitzant esta situació”.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha assenyalat que “convidem a tots els ciutadans a participar en els actes per recordar, i no deixar en l’oblit, uns fets del passat recent de la nostra ciutat dels quals encara queden testimonis de primera mà que cal que siguen coneguts per tots”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.