fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El Magnànim publica l’obra inèdita “La topografia mèdica d’Alzira de 1917”, d’Enrique Badenes

El Magnànim publica l’obra inèdita “La topografia mèdica d’Alzira de 1917”, d’Enrique Badenes

El llibre, recuperat per un equip coordinat per Carmel Ferragud i Aureliano Lairón, serà presentat el dimarts 27 a l’Arxiu Municipal d’Alzira.

El dimarts, 27 de febrer, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà el llibre La topografia mèdica d’Alzira de 1917, obra d’Enrique Badenes. L’acte se celebrarà a les 20 hores a l’Arxiu Municipal d’Alzira (carrer Salineries, 1) i comptarà amb la participació de Diego Gómez, alcalde d’Alzira; Tomàs Pérez Garrigues, metge, Carmel Ferragud, coeditor del llibre, i Manel Pastor, director de la col·lecció Estudis Comarcals del Magnànim.

Retrat exhaustiu de l’Alzira de 1917
Enrique Badenes Gallach, estudiant de medicina aleshores, presentà el treball al premi convocat en 1917 per la Real Academia de Medicina de Madrid. No va guanyar, tot i que l’Acadèmia va decidir atorgar-li un accèsit, i va quedar ocult i inèdit durant molts anys als arxius de la institució, fins que va ser trobat per Josep Bernabeu i estudiat per Ciprià Teodoro. Es tracta d’un exemple magnífic de la col·lecció de topografies mèdiques que des del segle XIX fins a principis del XX floriren per tota la geografia peninsular al caliu del moviment higienista i el naixement de concepcions d’etiologia social que demandaven la interconnexió del medi ambient amb els problemes sanitaris. Les topografies mèdiques, més enllà del seu propòsit inicial, constitueixen una font molt rica d’informacions etnogràfiques i permeten un coneixement de primera mà al voltant de formes de vida, relacions econòmiques, manifestacions de la cultura popular entre molts altres aspectes de la vida dels pobles, ciutats o comarques.

Una edició acurada
Un equip d’investigadors coordinat per Aureliano Lairón i Carmel Ferragud amb la participació també de Ciprià Teodoro i Josep Bernabeu s’ha ocupat de la recuperació del text fet per Enrique Badenes que no va ser publicat malgrat el fet d’haver estat seleccionat en el concurs organitzat en l’any 1917. Els responsables de l’edició ens ofereixen una edició acurada i complementada per una introducció orientativa i un apèndix molt útil on es recullen un seguit de ressenyes biogràfiques de personatges citats a l’original ademés d’una guia onomàstica. L’obra ha estat publicada dins de la col·lecció Estudis Comarcals del Magnànim, dirigida per Manel Pastor, una de les més fermes apostes de la nova etapa de la Institució, que mitjançant la col·laboració amb la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià està promovent la publicació de treballs d’àmbit local i comarcal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.