fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La Capella i l’Escolania del Misteri d’Elx oferirà un concert a València dins de l’Any Assumpcionista organitzat per l’AVL

La Capella i l’Escolania del Misteri d’Elx oferirà un concert a València dins de l’Any Assumpcionista organitzat per l’AVL

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha avançat hui que, amb motiu de la celebració de l’Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians d’Elx, València i Castelló, la Capella i l’Escolania del Misteri d’Elx oferirà enguany un concert a la ciutat de València, dins dels actes programats per la institució normativa per a rememorar la importància que este tipus de representacions teatrals de temàtica religiosa en valencià ha tingut al llarg de la història.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha confiat el comissariat de l’Any dels Misteris al professor de la Universitat d’Alacant Hèctor Càmara, un dels majors especialistes en la matèria. “La nostra literatura es pot considerar afortunada per la quantitat de textos dramàtics que coneixem i les dades documentals que atresorem. Durant l’Edat Mitjana i la Moderna, la Seu fou un focus difusor d’espectacles religiosos vinculats a diverses festes del calendari litúrgic, com ara l’Assumpció”, ha recordat el comissari.

Hèctor Càmara ha explicat també que en el primer quart del segle XV començà a representar-se un drama religiós (o misteri) de temàtica assumpcionista a la catedral de València. “Només se n’ha conservat el paper de l’actor que feia de Maria (219 versos, que pels indicis deu correspondre a un quart del total) en una transcripció paleogràfica que Ruiz de Lihory publicà el 1903. Es tracta d’un text d’una gran riquesa lingüística i una bona qualitat literària, pròpia del segle d’Or”.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha declarat el seu president en la presentació, vol posar de relleu amb esta iniciativa de l’Any dels Misteris la transcendència que la tradició, la religió, el teatre i la llengua han tingut al llarg dels segles, i com hui es conserven gràcies a la voluntat d’un poble. “Elx, sens dubte, és el millor exemple de la passió d’un poble per la seua representació o drama més antic, un misteri que l’any de 2001 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.