fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La Festa per la Llengua arriba a Borriol per primera vegada, en la seua 30a edici贸

La Festa per la Llengua arriba a Borriol per primera vegada, en la seua 30a edici贸

Ahir a la vesprada, a les 16.30 hores, al CEIP L’Hereu de Borriol, es va celebrar l’acte de presentaci贸 de la Festa per la Llengua 2017, que va tindre lloc en la pla莽a de la Font de la localitat de la Plana Alta, el diumenge 7 de maig.

L’acte ha comptat amb la intervenci贸 de Natxo Badenes, en representaci贸 de Col路lectius per la llengua i la cultura Castell贸 鈥 Federaci贸 Escola Valenciana, Silverio Tena, alcalde de Borriol, Maria Sancho, de l’AMPA del col路legi p煤blic L’Hereu, i Jes煤s Albiol, director del centre.

Badenes ha glossat el significat del lema de les Trobades d’escoles en valenci脿 2017, En valenci脿 creixem, que presideix la celebraci贸 de la vintena de Trobades que Escola Valenciana celebra enguany, des de Vinar貌s a Crevillent.

“El lema d’aquesta edici贸 t茅 per a nosaltres una s猫rie de connotacions que van molt d’acord amb la ra贸 de ser del moviment que Escola Valenciana representa, i que a les comarques de la Plana i l’Alcalat茅n assumim des de Col路lectius per la llengua”, ha afirmat Natxo Badenes. “Per una banda” continua, “hi ha la certesa que l’aprenentatge de la nostra llengua, i en la nostra llengua, suma valor pedag貌gic i social al nostre sistema educatiu. Els centres que tenen el valenci脿 com a principal llengua vehicular faciliten l’aprenentatge ling眉铆stic, no nom茅s del valenci脿, sin贸 tamb茅 de les altres lleng眉es, especialment el castell脿 i l’angl茅s. L’alumnat creix en coneixements, en comprensi贸 del seu voltant i en integraci贸 social. El valenci脿 ens fa cr茅ixer.”

Encara ha afegit Badenes: “A m茅s, En valenci脿 creixem, tamb茅 fa refer猫ncia a totes les generacions que han crescut en les nostres comarques amb els programes d’Ensenyament en Valenci脿 i d’Immersi贸 Ling眉铆stica, la generalitzaci贸 dels quals en el sistema p煤blic ha afavorit que les comarques de Castell贸 tinguen un 铆ndex de coneixement del valenci脿 molt alt, sense que aix貌 haja implicat mai una menor compet猫ncia en castell脿 o angl茅s; m茅s prompte tot el contrari”.

“Encara cal afegir”, conclou el representant d’Escola Valenciana, “que totes les activitats que desenvolupem, des de la Lliga de debat de Secund脿ria fins al Voluntariat pel Valenci脿, passant pel premi Sambori, el Cinema a l’escola o la Gira de concerts en valenci脿, van en la l铆nia de mostrar el factor de creixement personal que suposa, per a joves i adults, aprendre la nostra llengua, accedir a m茅s fonts de cultura i informaci贸, i obrir-se tot tipus de portes, gr脿cies al fet de sumar lleng眉es. I no en tenim prou: volem seguir creixent, i tindre l’opci贸 de fer-ho en valenci脿”.

Per la seua banda, l’alcalde de Borriol s’ha referit a la satisfacci贸 que suposa per a la poblaci贸 acollir aquesta Festa per la Llengua, i poder fer d’amfitrions de visitants i representants de les comunitats educatives de la Plana i l’Alcalat茅n. “Ens fa molta il路lusi贸 que alumnat, fam铆lies i mestres d’escoles i instituts de les ciutats i pobles del voltant vinguen a Borriol i ens coneguen. Tothom sap a on est脿 Borriol i molt铆ssima gent ha passat pel nostre municipi, per貌 segur que no en s贸n tants els que s’hi han aturat i han fet una volta pels nostres carrers”, diu Tena; “per a nosaltres, aquesta 茅s un molt bona oportunitat per a donar-nos a con茅ixer, i acollir amb afecte i hospitalitat totes les persones que vindran a passar el dia, el pr貌xim 7 de maig. Per aix貌, des del primer moment, el suport de l’Ajuntament ha estat total”.

El principal impuls a la celebraci贸 de la XXXa Festa per la llengua a Borriol ha anat a c脿rrec del CEIP L’Hereu, representat per l’AMPA i la direcci贸 del centre. “Ja feia temps que an脿vem darrere d’aquesta Festa per la llengua”, ha afirmat Maria Sancho, de l’AMPA, “per aix貌 vam col路laborar a fons en la Festa de l’any passat, en l’UJI, que tamb茅 ens toca tant de prop. Aquest any, tant les mares i els pares del centre L’Hereu, com el professorat, hem assumit l’espenta i l’esfor莽 que suposa l’organitzaci贸 d’un esdeveniment com aquest i hem participat molt activament en la programaci贸, tant dels actes previs que es desenvoluparan des de hui fins al dia 7 de maig, com en el dia mateix de la Festa. Tindrem cinema, teatre, m煤sica, xarrades, caminades, animaci贸 infantil… un programa molt complet que esperem que agrade i que resulte prou atractiu per a poder-nos trobar amb moltes persones amigues de les nostres comarques. Cal remarcar, a m茅s, que han sigut moltes les associacions del municipi que s’han sumat a aquesta celebraci贸”.

Per la seua banda, Jes煤s Albiol, director del CEIP L’Hereu, s’ha referit a la normalitat amb qu猫 s’ha dut a terme des de fa molts anys l’ensenyament en valenci脿 a l’escola i els aspectes positius que aix貌 ha comportat, tant per a l’alumnat com per a la poblaci贸 de Borriol en general. “Nosaltres fa molts anys, a m茅s, que anem a la Festa per la llengua all脿 on s’ha celebrat” afegia Albiol; “ara farem nosaltres d’amfitrions i esperem que siguen moltes les escoles i els instituts que s’animen a participar-hi”.

En aquesta edici贸, a banda de tot aix貌, Escola Valenciana porta a terme una campanya per demanar al govern una Llei d’Igualtat Ling眉铆stica que garantisca els drets de les persones a l’hora d’utilitzar la seua llengua.
Finalment, tamb茅 s’ha fet una refer猫ncia a les altres dues Festes per la llengua que tindran lloc a les nostres comarques, el dia 6 de maig a Vinar貌s i el dia 12 de maig a Altura.

Leave a Reply

Your email address will not be published.