fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La Fira MART d’Art Contemporani aposta per la igualtat equiparant la pres猫ncia d’artistes femenines a la de masculins

La Fira MART d’Art Contemporani aposta per la igualtat equiparant la pres猫ncia d’artistes femenines a la de masculins

El Govern Provincial recolza l’esdeveniment en el seu treball per potenciar l’art i la cultura com a motor econ貌mic per a Castell贸.

La Fira MART d’Art Contemporani que impulsa la Diputaci贸 de Castell贸 aposta per la igualtat entre homes i dones equiparant la pres猫ncia d’artistes femenines a la d’artistes masculins. Cal tenir en compte que esta 茅s una de les reivindicacions m茅s conegudes al m贸n de l’art i es veur脿 reflectit en esta fira referent de l’art contemporani a la Comunitat Valenciana i que tindr脿 lloc a l’Auditori i Palau de Congressos de Castell贸 del 16 al 19 de novembre.

El vicepresident primer de la Diputaci贸 i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha posat com a exemple les 煤ltimes edicions de les grans fires. “Les estad铆stiques s贸n clarificadores. En ARCO les dones artistes nom茅s van representar el 25% i en Just Madrid la xifra ascendia al 35%. No obstant aix貌, l’aposta per l’art en femen铆 ser脿 una de les distincions de MART, ja que exactament el 50% dels artistes triats per les galeries participants s贸n dones i el 50% homes”.

En este sentit, Sales ha indicat que “茅s un mat铆s m茅s dels molts enriquidors que ofereix esta gran cita amb l’art que acollir脿 Castell贸 el pr貌xim mes. Estem treballant tant des de la Diputaci贸 com des de l’organitzaci贸 perqu猫 MART siga un 猫xit de convocat貌ria i un motor dinamitzador de l’economia castellonenca”.

Els directors del certamen, Enrique Boc谩ngelus i Joan Feliu han explicat que “no ha estat una paritat buscada, sin贸 el fruit realment del comprom铆s amb l’art i els desenvolupaments creatius que estem vivint. Esta selecci贸 茅s simplement una constataci贸 que la realitat 茅s que moltes dones tenen ja espai propi dins del m贸n d’art”.

Teresa Moro, Nekane Manrique, Ruth Habiten, Nuria Torres, Carol Solar, Anna Llim贸s, Ana Vernia, Altea Grau, Cristina Silv谩n i Luc铆a Moya, s贸n les deu dones que per la seva qualitat contrastada han estat seleccionades per sengles galeries. De la mateixa manera que Jes煤s Zurita, Efraim Ortega, Casany, Santiago Talavera, Carlos Asensio, Marcel Pey, Calo Carratal谩, Eloy Arribas i Ferm铆n Jim茅nez Landa, s贸n els deu artistes masculins que completen el planter de creadors que estaran presents en MART Curated.

Una de les defensores de la creaci贸 de l’art en femen铆 茅s precisament una de les comiss脿ries convidades de l’edici贸 de 2017 de MART, Lid贸n Sancho. Totes les galeries seleccionades per Sancho han triat aix铆 mateix, a dones artistes.

“Els meus artistes, totes dones extraordin脿ries i creadores nates, treballen des de materials diferents i des de diferents plataformes argumentatives per貌 amb un fil en com煤: ja sabem on estem; ara comen莽arem a fer-ho b茅?”, detalla Sancho.

Els directors de la Fira MART destaquen precisament que “el fet que la nostra fira estiga completament comissariada, 茅s el que en gran manera impulsa que es plasme en la mateixa composici贸 de la fira el que ja 茅s un fet en la realitat quotidiana. Si la poblaci贸 s’iguala en g猫nere, tamb茅 l’art est脿 equiparat en la part creativa, ara solament falta que les institucions promotores de l’art respectem esta igualtat i respectem i mostrem la mateixa realitat. Nosaltres apostem per l’art i la societat i esta paritat que es reflecteix a la programaci贸 茅s senzillament aix貌, una igualtat real i sense imposici贸, solament com un mirall del qual succeeix en l’脿mbit creatiu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.