fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La nostra flora en perill segons un estudi de la Universitat de Val猫ncia.

La nostra flora en perill segons un estudi de la Universitat de Val猫ncia.

Els sistemes litorals, les zones humides, els boscos submediterranis d鈥檕bac i la vegetaci贸 cacuminal de l鈥檃lta muntanya s贸n quatre ambients del territori valenci脿 especialment sensibles al canvi ambiental global. En les properes d猫cades, els efectes de l鈥檈scalfament poden agreujar encara m茅s la situaci贸 de la flora singular valenciana i arribar a 芦l鈥檈xtinci贸 virtual禄, ja que es podrien mantenir poblacions artificials per貌 desapareixerien dels seus ecosistemes o llocs originaris. Aix铆 ho asseguren Emili Laguna i Pedro Pablo Ferrer Gallego en un article publicat en el n煤mero 87 de la revista M猫tode. 芦Tot i que la discussi贸 s鈥檋a centrat sovint en el canvi clim脿tic, es fa evident que els seus efectes no poden separar-se f脿cilment d鈥檃ltres derivats de modificacions ambientals provocades per l鈥檃ctivitat humana, que sovint han actuat sin猫rgicament禄, expliquen.

Als ecosistemes litorals, la pujada del nivell de l鈥檃igua afecta a dunes i costes baixes, per貌 tamb茅 la forta alteraci贸 acumulada patida amb la concentraci贸 urban铆stica a la l铆nia de costa, subst脿ncies nocives a l鈥檈sprai mar铆 o la modificaci贸 dels corrents marins pels espigons portuaris, segons apunten Laguna i Ferrer. Les plantes ex貌tiques invasores, producte de l鈥檃bandonament inconscient de restes de poda o de l鈥檈xpansi贸 natural de les esp猫cies ornamentals m茅s agressives, tamb茅 deixen veure ja el seu impacte. Les poques microreserves de flora que queden es redueixen 芦a una l铆nia d鈥檜n o pocs metres d鈥檃mplada totalment exposada a l鈥檈mbat de l鈥檈rosi贸 marina禄.

Pel que fa a les zones humides, a la seua especial sensibilitat cal sumar la reducci贸 dels nivells fre脿tics, la p猫rdua de qualitat per la contaminaci贸 i la resalinitzaci贸 al subs貌l, entre altres factors negatius. En aquest punt, paga la pena parar atenci贸 a les 芦petites basses temporals sobre sols 脿cids禄, 芦aut猫ntics punts calents de la conservaci贸 de la flora, per la seua concentraci贸 excepcional de plantes rares i d鈥檃lt inter猫s cient铆fic que nom茅s es poden trobar en uns pocs metres quadrats禄. 脡s el cas d鈥橢ls Lavajos de Sinarques, la bassa del Cavall d鈥橝lbalat dels Tarongers o la de la devesa de Soneixa.

f4-L_AjugaPyramidalisMeonantha

Leave a Reply

Your email address will not be published.