fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La Rècua Arriera, els prims i les fogueres, centren el protagonisme al Sant Antoni de l’Alcora

La Rècua Arriera, els prims i les fogueres, centren el protagonisme al Sant Antoni de l’Alcora

L’Ajuntament, a través de la regidoria de Cultura, ha assumit enguany l’organització de la festa, bolcant-se en la preparació dels actes, amb la col·laboració de les associacions locals.

L’Alcora celebrarà Sant Antoni 2019 el dissabte 19 de gener. Es tracta d’una festivitat amb gran tradició i notables singularitats a la localitat. Les fogueres, la matxà, amb l’ancestral i genuïna Rècua Arriera i el tradicional prim (xicoteta coca feta amb farina, sucre, aiguardent i oli d’oliva) centren el protagonisme. El clamorós Vítol a Sant Antoni!, emmarca tota la protecció i clemència sol·lícita per a animals i genets.

Els actes van començar a les 13 hores amb la benedicció a l’Ajuntament dels 8.000 prims preparats, que es van repartir a les 20.30 hores a la plaça consistorial. Però abans, a les 18.30, es va realitzar la benedicció dels animals a la plaça de l’Església.

L’Ajuntament, a través de la regidoria de Cultura que dirigix Noelia Muñoz, ha assumit enguany l’organització, bolcant-se en la preparació dels actes perquè tot el poble puga gaudir d’un esdeveniment tan destacat. Muñoz ha destacat la col·laboració de les associacions locals i de les persones que s’han apuntat per participar en la festa.

A diferència del que succeïx en la majoria de poblacions de la província, a l’Alcora no es constituïx una única foguera, sinó que s’encenen diverses fogueres distribuïdes pels barris del municipi. Enguany s’han apuntat més de 40 fogueres. A més, com a singularitat, la comitiva o matxà rememora l’ancestral Rècua Arriera, única i autòctona, que desfila integrada en la processó juntament amb la resta d’animals.

Cal recordar que la Rècua Arriera es va encarregar de transportar en el segle XVIII les preuades ceràmiques de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda per tota la geografia espanyola. Va arribar a ser tan famosa, que fins i tot Goya la va immortalitzar en un quadre que es troba al Museu del Prat anomenat “El cacharrero”.

Així, a més d’enaltir la importància dels animals a l’Alcora, simbolitza l’esperit comercial que ha donat lloc a la fama adquirida pels alcorins de viatjants, aventurers i emprenedors.

També a les pedanies de l’Alcora se celebra Sant Antoni. A Araia, la benedicció dels animals va tindre lloc a les 19.30 hores. I a la Foia, va celebrar-se a les 20.30 hores.

Leave a Reply

Your email address will not be published.