
L’esdeveniment ha comptat amb el suport d’experts com Pablo Simón, Bibiana Medialdea, Pau Rausell o Adrián Todolí.
Labora, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, ha celebrat una nova jornada temàtica sobre el futur del treball, amb el propòsit de projectar de quina manera està transformant el marc laboral i de quina forma continuarà fent-lo. Sota el títol de ‘Teletransport al futur del treball’, la conversa en obert ha reunit veus expertes amb diferents enfocaments per a encarar una qüestió central: com volem que siga l’avenir dels nostres treballs.
En un entorn futurista, després de passar per València i Alacant les setmanes anteriors, el ‘teletransport’ s’ha celebrat en el Parc Ribalta de Castelló. La discussió col·lectiva ha aprofundit en aspectes com la conveniència de les setmanes laborals més curtes, la fi del model laboral preexistent i el desafiament enfront de l’automatització i la intel·ligència artificial.
La professora d’Economia Aplicada en la Universitat Complutense de Madrid Bibiana Medialdea, la diputada per la racionalització d’horaris Mónica Álvaro, i l’economista en LABORA i professor associat d’Economia Aplicada a la Universitat de València, Joan Sanchis, ha plantejat la conveniència de reformular l’organització del temps de treball.
“Som cada vegada més capaços de produir més renda amb menys hores de treball”, ha assenyalat Bibiana Medialdea, “cal caminar cap a una jornada laboral més curta tant per a homes com dones per a permetre millor repartiment de tasques d’educació i llar”.
L’economista Joan Sanchis ha raonat sobre la “proporcionalitat inversa entre països que més hores treballen i la productivitat. Espanya treballa més de 400 hores a l’any que Alemanya però és molt menys productiu”. La diputada Mónica Álvaro ha posat èmfasi en el fet que les administracions “han de millorar la qualitat de vida de la gent”.
El professor de la Universitat Carles III i editor de Politikon, Pablo Simón, ha abordat una transformació del model pel qual el treball està “cada vegada més depenent de la demanda instantània del client i on, al mateix temps, l’oci es veu com una pèrdua de temps”.
Igualment, considera que “no és la primera vegada que es destruïxen ocupacions. El que hem de saber és si cal ajudar a les persones que no tenen la culpa que el seu treball es quede obsolet; cal replantejar el model social de manera radical i amb coordinació a nivell europeu per a no generar competició intraeuropea”.
La jornada ‘Teletransport al futur del treball’ ha comptat també amb els parlaments inicials del secretari autonòmic d’Ocupació i director general de Labora, Enric Nomdedéu, i amb diferents punts de vista com els dels professionals Pau Rausell, director de Econcult, l’experta en estratègies digitals Lidón Barberá o el publicista David Baldoví. Els tres han plantejat com els sectors creatius han d’incrementar la seua capacitat de negociació, obrint possibilitats com una renda estable.