fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Ajuntament de Sagunt se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Xiqueta

L’Ajuntament de Sagunt se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Xiqueta

La moció conjunta presentada i aprovada pel PSOE, Compromís, Iniciativa Porteña, PP, Esquerra Unida i Ciudadanos reconeix el paper essencial de les xiquetes com a futur agent de canvi i defensa la seua visibilització i empoderament, entre altres aspectes.

El Ple de la Corporació Municipal ha aprovat sumar-se a la commemoració de l’11 d’Octubre, Dia Internacional de la Xiqueta, i posar de manifest la importància de garantir la igualtat real entre els gèneres des d’edats primerenques. La proposta conjunta llegida per l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, que naix de la crida que va fer l’FEMP, ha sigut presentada i aprovada pels grups municipals del Partit Socialista Obrer Espanyol, Compromís. Iniciativa Porteña, Partit Popular, Esquerra Unida i Ciudadanos. El grup Vox ha votat en contra.

Amb esta aprovació, l’Ajuntament de Sagunt se suma a totes les veus que clamen per la defensa de la igualtat i la lluita contra tota mena de discriminació per raó d’edat i de gènere; reconeix el paper essencial de les xiquetes com a futurs agents de canvi i defensa la seua visibilització i empoderament com a estratègia per al canvi social, econòmic i cultural, necessari per a la construcció d’un futur en igualtat.

Així mateix, es reivindica la necessitat dels recursos suficients per a crear, en l’àmbit local, les estructures de participació i de decisió per a les xiquetes i jóvens que afavorisquen avaluacions dirigides a establir la base científica necessària per a determinar les mesures de mitigació més apropiades i eficaces i la necessitat d’assegurar el finançament suficient per a dur a terme les competències en matèria d’igualtat i assegurar la implementació de totes les iniciatives necessàries per a garantir la igualtat efectiva de les persones en tots els municipis espanyols.

A més, la moció recorda que la situació actual exigix actuar ara per a previndre les conseqüències a llarg termini i exigix dades desagregades per sexe i edat que permeten identificar quines mesures són necessàries per a garantir els drets de xiquetes i adolescents.

Entre les raons que s’extrauen de la moció per a la seua aprovació es troba que milions de xiquetes a tot el món continuen patint, de manera quotidiana, algun tipus de discriminació per la seua edat i pel seu gènere malgrat els progressos normatius per a donar reconeixement i promoure la igualtat entre dones i hòmens, que es van iniciar en 1945 amb l’aprovació de la Carta de Nacions Unides.

També parla de la pobresa en què estan immerses multitud de famílies i que accentua les desigualtats, una situació que s’ha agreujat amb motiu de la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la COVID-19, generant un impacte de conseqüències imprevisibles en el dia a dia i el desenvolupament personal, emocional i educatiu de milers de persones.

No obstant això, continua argumentant la moció, com és habitual en situacions d’emergència, la pandèmia està aprofundint les desigualtats preexistents. Així, a una realitat en la qual dones i xiquetes troben multitud de barreres, a vegades molt subtils, que dificulten la seua presència en la societat i que determinen, per exemple, l’elecció dels estudis i de les seues carreres professionals, afavorint la masculinització d’unes certes professions i la feminització d’unes altres, s’afigen nous perills que augmenten les vulnerabilitats i accentuen les desigualtats, posant en perill els seus drets i les seues oportunitats de futur.

Les mesures d’aïllament social i l’augment de les tasques de cura derivades de la crisi sanitària han tingut un impacte asimètric en dones i hòmens, retornant a les primeres a l’acompliment dels treballs no remunerats en l’àmbit domèstic, reforçant els rols de gènere preestablits, consolidant les dobles jornades que fixen actituds i comportaments observables i referents per a milers de xiquetes i xiquets.

A més, els esforços per a descarregar la pressió de la COVID-19 han obligat les víctimes de violència de gènere que convivien amb els seus agressors a passar llargs períodes de temps, incrementat el risc de patir violència en l’àmbit de la llar i incrementant la tensió a què estan sotmeses tantes dones i les seues filles i fills.

Per tots estos motius i seguint la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut, d’ONU Dones, del Fons de Població de les Nacions Unides, i de Save the Children, l’Ajuntament de Sagunt fa propi el compromís de no deixar ningú arrere i, amb esta aprovació, dona compliment a la normativa nacional i europea atés l’esperit transversal amb la igualtat de gènere de l’Agenda 2030.

Leave a Reply

Your email address will not be published.