fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Ajuntament i la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana proposen als col·legis preparar ‘cabuts’ i participar en la cercavila del XIII Aplec en Sant Blai

L’Ajuntament i la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana proposen als col·legis preparar ‘cabuts’ i participar en la cercavila del XIII Aplec en Sant Blai

Es tracta d’una tradició que constituïx un patrimoni cultural integrat en les festes de la parròquia de la Mercé des de fa quasi un centenar d’anys.

L’Ajuntament i la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana han proposat als centres escolars del municipi traslladar la tradició i la cultura a les aules a través de l’elaboració de cabuts, i també amb la participació en la cercavila del XIII Aplec que se celebrarà al febrer en les festes de Sant Blai.
Per això han plantejat al professorat que animen als xiquets i xiquetes a crear el seu propi ‘cabut’ amb la finalitat de transmetre la cultura, la tradició i el patrimoni borrianenc a les aules de cadascun dels col·legis de la ciutat, i al mateix temps explicar, a través de la confecció d’este, la història i la importància de la cultura dels Gegants i Capgrossos a Borriana.

Una proposta que es completaria amb la participació dels i les escolars en la desfilada del 8 de febrer de 2020 en l”Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana’ i que podria, fins i tot servir, amb els cabuts creats, per a decorar les falles que construïxen els col·legis cada any en les festes josefines.
Els Gegants i Capgrossos són figures festives que representen personatges populars, reals o de ficció, que acompanyen les festes i celebracions de Borriana des de fa molt temps, però no és fins a la festa de l’Eccehomo de 1887 que no es té documentació oficial de la seua existència, tal com indica Francisco Roca i Alcaide en la seua Història de Borriana (p. 333).

Es tracta d’una tradició que constituïx un patrimoni cultural integrat en les festes de la parròquia de la Mercé des de fa quasi un centenar d’anys i que des de fa 13 anys s’ha incorporat també a les festes de Sant Blai.

Per a l’elaboració de capgrossos es poden trobar molts recursos en els llibres i en Internet i també es pot demanar col·laboració a través de la web de la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana: http://gegantsicabutsborriana.blogspot.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.