fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Alcora reviu la tradició amb la Romeria de Sant Vicent i la Mocadorà

L’Alcora reviu la tradició amb la Romeria de Sant Vicent i la Mocadorà

L’Alcora ha complit un any més amb la tradició en el dia de Sant Vicent, segon dilluns de Pasqua.

La jornada ha començat amb el trasllat del sant des de l’església parroquial fins a l’ermita alçada en el seu honor. L’ancestral romeria, presidida pel clero, la corporació municipal i la cort d’honor, ha partit a les 9 hores. Com és costum, l’acompanyament musical ha estat a càrrec de l’Agrupació Musical l’Alcalatén, i l’animació, de la Colla de Gegants i Cabuts.

Després de la missa i l’esmorzar per l’entorn de l’ermita, centenars de persones han pogut gaudir de l’esperat concert de l’Agrupació Musical l’Alcalatén en la placeta de l’ermitori.

Un altre dels esdeveniments destacats de la jornada ha sigut la celebració de la Mocadorà. Es tracta d’un costum que ja es duia a terme a l’Alcora a mitjan segle XX. Era típic que, el dia de Sant Vicent, a l’eixida de la missa en l’ermita, el nuvi li regalara un mocador replet de confits a la seua estimada.

El temps la va relegar a l’oblit, però l’any 2002 va ser recuperada per la Coordinadora d’Associacions Culturals de l’Alcalatén i els barris de l’Alcora, amb el seu president, Enrique Salvador, al capdavant, qui ha escrit un llibre i una obra de teatre amb esta tradició com a protagonista.

Des d’eixe any, el dia de Sant Vicent s’instal·la una parada al porxe situat enfront de l’ermita on la gent pot adquirir el mocador, que sol regalar-se a l’enamorat o enamorada. El mocador canvia cada any de disseny, l’autora del d’enguany és Fátima Giménez Miralles.

Amb l’objectiu de contribuir a mantenir esta tradició, el barri de la Sang va posar en marxa l’any passat el concurs de disseny ‘La Mocadorà’. El disseny guanyador de la segona edició del certamen serà el que es plasmarà en el mocador de 2020.

Des de la seua recuperació, comptat amb la de hui, ja s’han celebrat 18 edicions consecutives d’aquest particular ‘dia dels enamorats’ a l’Alcora.

Després de gaudir d’un entranyable matí, revivint la tradició, la romeria ha tornat a la població sobre les 13 hores.

Cal destacar que, la de Sant Vicent i la del Rotllo, són les romeries més tradicionals i populars de la capital de l’Alcalatén.

Leave a Reply

Your email address will not be published.