fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Morella entrega les Creus de Santa Llúcia 2018 a Salvador Ortí i als Gaiters

Morella entrega les Creus de Santa Llúcia 2018 a Salvador Ortí i als Gaiters

L’ajuntament de Morella ha entregat la Creu de Santa Llúcia 2018, la màxima distinció de la ciutat, a l’acte cívic de Sant Julià, patró de Morella.

L’ajuntament de Morella ha entregat les Creus de Santa Llúcia 2018 en l’acte cívic celebrat a la Sala del Justícia. El dia de Sant Julià, patró de Morella, Salvador Ortí, ‘Salva’, i els Gaiters de Morella han rebut la màxima distinció de la ciutat per una vida dedicada a enriquir la vida dels morellans i morellanes. Com cada any, l’esdeveniment ha comptat amb les autoritats i la sala plena de gent.

L’alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “estes distincions serveixen per a reconéixer el treball i esforç de persones i col·lectius amb la ciutat de Morella, la qual cosa ens fa més grans com a poble”. A més, el primer edil ha afegit que “tan Salva com els Gaiters mereixen les Creus de Santa Llúcia pel seu treball i dedicació de forma desinteressada a Morella”. També ha comentat que “el 2018 és un any molt important per a Morella, no sols per ser any de Sexenni, sinó per importants projectes per a la ciutat com les obres de l’N-232 o els estudis arqueològics del Parador de Turisme”.

Salvador Ortí Aguilar, ‘Salva’, va nàixer a Castelló un 24 de febrer de 1952. Fill de Maria i Leovigildo. Va estudiar, des de 1959 al 64, als pares escolapis, i en acabar va fer Magisteri. Salva es va examinar a l’Escola Normal de Castelló on va obtenir el títol de Magisteri. El seu primer lloc de treball, el primer destí va ser al poble veí de La Mata. El curs 1977-78 va vindre definitivament a Morella i per tant este passat any va complir ací, 40 anys com mestre.

Però, igual que altres morellans, la seua faena no es queda en les quatre parets de l’institut. Salva ha col·laborat i col·labora en infinitat d’associacions i organismes. Este any que acabem d’entrar és l’any del 54 Sexenni. Salva, juntament amb la seua colla d’amics, des de l’any 1970 es fa càrrec de part de l’organització d’este. És una faena molt important i que pocs volen i saben fer. Una faena diària, constant i de compromís perquè tots els retaules, i processons amb les danses, autoritats i invitats estiguen al seu lloc i tot funcione a la perfecció. Igualment, des de fa més de 40 anys, està “embolicat” i és un element clau, en una de les festes més boniques, emotives i entranyables de Morella: Els Reis Mags. Va començar pels anys 70 amb el seu amic i tants anys Rei Melcior Miguel Sangüesa, i encara al dia d’avui continua al davant d’esta organització.

D’altra banda, no hi ha millor manera per assenyalar i iniciar un dia de festa que amb una bona diana tocada pels Gaiters. Aquests participen en el cicle festiu anual i sexennal i la seua música acompanya les principals processons i actes que se celebren a la ciutat. El gaiter és, per tant, una figura que ja trobem documentada des del segle XIV. El 16 de març de 1386, un protocol notarial donava fe d’un contracte entre els jurats de la Vila i, el que segurament és el primer gaiter documentat. Moltes persones han continuat la tradició del gaiter fins als que coneixem avui en dia.

La música no és sols la festa, són les nostres tradicions, les nostres arrels, una manera d’explicar com veiem el món. En les últimes dècades, amb gran satisfacció i alegria hem vist i escoltat la seua reviscolà. Molta joventut segueix la tradició del gaiter i l’escola de música, on s’aprén gaita i tabal, és tot un referent i garantia de la seua continuïtat. La figura del gaiter ens acompanyen pels carrers del poble en tots i cada un dels esdeveniments joiosos i festius més importants del cicle festiu anual i sexennal de Morella. Gaiters de Morella, un magnífic col·lectiu que fa possible que la flama de la nostra música d’arrel estiga més viva que mai com a símbol més evident de la festa, de fer poble i del nostre compromís cap al futur.

Les Creus de Santa Llúcia són la màxima distinció de la ciutat de Morella. D’esta manera, Morella, i l’Ajuntament com a representació seua, agraeix aquelles persones i col·lectius que li presenten serveis o enriqueixen les diferents formes de l’activitat humana. En eixe sentit, l’article primer del Reglament d’honors i distincions de la ciutat de Morella reserva la creu de Santa Llúcia a persones o entitats que hagen contribuït amb el seu esforç i dedicació als èxits en el treball, la cultura o l’esport.

Leave a Reply

Your email address will not be published.