Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Nulespèdia. Museu de memòria oral

Nulespèdia. Museu de memòria oral

La regidoria de Participació de Nules tira endavant la “Nulespèdia”

La regidoria de Participació de Nules, dirigida per Pedro Rubio, ha presentat aquest divendres en roda de premsa dos projectes de participació ciutadana “d’interès per a la població”, en paraules de l’edil, “després dels bons resultats de les assemblees veïnals realitzades durant els últims mesos”. I és que, “estem convençuts que el poble és dels ciutadans, de manera que volem que puguen fer ús dels seus drets els 365 dies de l’any”.

Amb aquesta mateixa finalitat, s’han posat en marxa els projectes de ‘Pla de Participació Juvenil’, amb la col·laboració de la regidoria de Joventut, amb Rosa Ventura, i ‘Nulespèdia. Museu de Memòria Oral’.

Pel que fa a la Nulespèdia, l’objectiu és que la gent “a poc a poc vaja conscienciant-se del que tenim al nostre poble, en el qual tenim molta història i no volem que es perga”. Un projecte en el qual ha intervingut el centre d’estudi Heterotopia, i que busca que els veïns i veïnes de la localitat intervinguen en la seua elaboració d’aquest museu oral de Nules, i que actualment ja funciona amb èxit en altres localitats, com la ciutat de València.

A partir d’ara, el procés consistirà en recollir la informació històrica i mediambiental de la localitat, entre d’altres, per construir entre tots “la cultura del poble, en la qual s’inclouen els costums, la llengua, i tota la informació popular que forma part d’ell, i que és patrimoni de tots “, en paraules de Nelo Vilar, un dels responsables del projecte. “Volem recollir una història viva feta entre tots, amb un valor etnològic i antropològic, i amb el que creem xarxes a nivell de barri, i amb les que eduquem comptant les coses tal com van ocórrer”.

El ‘Nulespèdia. Museu de Memòria Oral’ buscarà també les històries explicades per veïns, pagesos, treballadors, homes i dones, petits, grans, immigrants, o persones d’institucions públiques i privades. Per a això, “vam començar la recollida mitjançant tallers de memòria, involucrant a les persones de tots els barris del municipi”.

Tota aquesta informació anirà al museu o ‘cibermuseu’, una pàgina web feta amb tecnologia senzilla i oberta per fer-la el més participativa possible, i a la qual tots els interessats podran enviar la seua aportació, ja siga particular o col·lectiva.

Pla de participació juvenil a Nules

Ventura ha anunciat per la seua part que a partir del mes de setembre “començarem a activar el Casal Jove, el nostre centre juvenil reconegut per l’IVAJ, on posarem en marxa activitats, amb les que canviar dinàmiques, i amb el qual el convertim en un lloc on estar, ja que actualment no tenim oferta formativa per al cap de setmana”.

Dins dels objectius traçats entre les regidories de Participació Ciutadana i de Joventut, Cyrille Larpenteur, un altre dels representants de Heterotopia, ha explicat com el ‘Pla de Participació Juvenil’ “servirà per elaborar un mapa social de la localitat de Nules, i que començarem a construir amb tallers com el que organitzarem la setmana que ve a l’IES Gilabert Centelles, on buscarem la participació dels més joves”.

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.