fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Ple total en les primeres jornades de portes obertes del jaciment del Torrell贸 d’Almassora

Ple total en les primeres jornades de portes obertes del jaciment del Torrell贸 d’Almassora

M茅s de 250 persones descobriran in situ les troballes de les 煤ltimes excavacions.

L’inter茅s suscitat per comprovar de primera m脿 els 煤ltims descobriments fets pels arque貌legs en el jaciment del Torrell贸 del Boverot a Almassora ha omplert les dues jornades de portes obertes convocades per a este cap de setmana. La Regidoria de Patrimoni ha penjat el cartell de “no hi ha bitllets” en els cinc autobusos que connectaran el nucli urb脿 amb l’antic poblat, al qual est脿 previst que acudisquen m茅s de 250 persones.

La primera visita ha comen莽at amb una salutaci贸 en idioma 铆ber per part dels dos actors que han condu茂t la visita teatralitzada. Posteriorment, el grup ha manipulat reproduccions d’instruments com a escuts, espases i altres armes utilitzades en l’猫poca en diferents llocs del m贸n i, finalment, l’arque貌leg municipal ha explicat la distribuci贸 del poblat i el significat de les noves troballes.

“La resposta de la ciutadania ha sigut immillorable”, ha celebrat la regidora de Patrimoni, Amaya G贸mez, despr茅s de la visita. “Les 煤ltimes excavacions han perm茅s obtenir noves dades que completen el dibuix de l’antic poblat i permeten entendre millor el tipus de societat que es va crear ac铆”, ha recordat l’edil. G贸mez ha posat en relleu que “ha sigut la primera intervenci贸 per a l’ampliaci贸 del jaciment duta a terme des de l’any 2001” i ha assegurat que “anem a treballar perqu猫 prompte puguem realitzar noves excavacions i perqu猫 el p煤blic puga visitar este espai”.

Cal destacar que els arque貌legs tamb茅 han descobert sengles bastions integrats en la muralla principal de l’assentament que dataria dels segles III i IV aC. i que evidenciarien que la base va ser constru茂da en el segle V aC., 200 anys abans del que fins ara estimaven els experts. Tal com explica l’arque貌leg municipal, Gerardo Clausell, “els habitants del Torrell贸 van patir molts atacs i per a莽貌 les estructures de protecci贸 i les estrat猫gies defensives eren tan importants per a ells”.

No en va, entre les troballes d’esta 煤ltima fase dels treballs arqueol貌gics destaca un nou mur oposat en costat este de l’assentament. La seua ubicaci贸 -enfrontat a la muralla principal- porta als experts a deduir que els pobladors del Torrell贸 van crear un carrer que hauria representat l’煤nic acc茅s al poblat, de manera que pogueren incrementar la seguretat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.