fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Ple total en les primeres jornades de portes obertes del jaciment del Torrelló d’Almassora

Ple total en les primeres jornades de portes obertes del jaciment del Torrelló d’Almassora

Més de 250 persones descobriran in situ les troballes de les últimes excavacions.

L’interés suscitat per comprovar de primera mà els últims descobriments fets pels arqueòlegs en el jaciment del Torrelló del Boverot a Almassora ha omplert les dues jornades de portes obertes convocades per a este cap de setmana. La Regidoria de Patrimoni ha penjat el cartell de “no hi ha bitllets” en els cinc autobusos que connectaran el nucli urbà amb l’antic poblat, al qual està previst que acudisquen més de 250 persones.

La primera visita ha començat amb una salutació en idioma íber per part dels dos actors que han conduït la visita teatralitzada. Posteriorment, el grup ha manipulat reproduccions d’instruments com a escuts, espases i altres armes utilitzades en l’època en diferents llocs del món i, finalment, l’arqueòleg municipal ha explicat la distribució del poblat i el significat de les noves troballes.

“La resposta de la ciutadania ha sigut immillorable”, ha celebrat la regidora de Patrimoni, Amaya Gómez, després de la visita. “Les últimes excavacions han permés obtenir noves dades que completen el dibuix de l’antic poblat i permeten entendre millor el tipus de societat que es va crear ací”, ha recordat l’edil. Gómez ha posat en relleu que “ha sigut la primera intervenció per a l’ampliació del jaciment duta a terme des de l’any 2001” i ha assegurat que “anem a treballar perquè prompte puguem realitzar noves excavacions i perquè el públic puga visitar este espai”.

Cal destacar que els arqueòlegs també han descobert sengles bastions integrats en la muralla principal de l’assentament que dataria dels segles III i IV aC. i que evidenciarien que la base va ser construïda en el segle V aC., 200 anys abans del que fins ara estimaven els experts. Tal com explica l’arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, “els habitants del Torrelló van patir molts atacs i per açò les estructures de protecció i les estratègies defensives eren tan importants per a ells”.

No en va, entre les troballes d’esta última fase dels treballs arqueològics destaca un nou mur oposat en costat este de l’assentament. La seua ubicació -enfrontat a la muralla principal- porta als experts a deduir que els pobladors del Torrelló van crear un carrer que hauria representat l’únic accés al poblat, de manera que pogueren incrementar la seguretat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.