fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Presentació I Trobada de Muixerangues de Castelló a les Festes de la Magdalena

Presentació I Trobada de Muixerangues de Castelló a les Festes de la Magdalena

L’acte va ser acompanyat per l’elevació de dos muixerangues.

El passat dia 18 de febrer de 2016, a la Llibreria Babel, va tindre lloc la presentació de la I Trobada de Muixerangues de Castelló. A l´acte van acudir la Regina de les Festes de la Magdalena,Carolina Tarrega, la Regidora de Festes, Sara Uso, la de Cultura Vero Ruiz, i el regidor d´Educació i Esports Enric Porcar, ex-President i membre de la Conlloga-Muixeranga de Castelló.


En l’acte el President de la Conlloga-Muixeranga de Castelló, Enric Sorribes, va informar que esta associació amb la col·laboració de la Junta de Festes i la Regidoria de Cultura, ha organitzat per al dissabte 5 de març de 2016, dins del Programa Oficial de les Festes de la Magdalena, la I Trobada de Muixerangues de Castelló que tindrà lloc a la plaça Hort dels Corders.

Així es va informar que per a aquest esdeveniment vindran les colles muixerangueres d’Alacant, la Nova d’Algemesí, que té l´orgull d´haver sigut declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, la de Vinaròs i, per descomptat, la conlloga Muixeranga de Castelló, l’organitzadora de l’esdeveniment. En total més de 300 persones. A l’acte també estaran presents les autoritats locals i provincials. El programa es completarà amb un dinar de germanor a la Pèrgola.

Igualment es va explicar que les muixerangues son una de les tradicions valencianes més antigues de la qual hi ha constància des del segle XV, s’han mantingut a molts pobles de la nostra geografia i està en procés de recuperació en molts d’altres com Vinaròs, Titagües, Sagunt, Bétera, València, Sueca, Cullera, Carlet, l’Alcúdia, Algemesí, Carcaixent, Gandia, l’Olleria, Pego, Alacant.

Així es van donar dades del fet que a la ciutat de Castelló hi ha antecedents descrits des de finals del segle XVIII, havent constància d’haver-se fet muixerangues entre d´altres esdeveniments importants en el 5é Centenari de la Troballa de la Verge del Lledó al 1866. Les muixerangues s´han mantingut en alguns pobles de la província com Forcall o Peníscola. A més a més les muixerangues, com hem dit, son Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i antecedent dels castellers catalans, els quals fins al segle XIX encara es deien Ball dels Valencians.

També s´explicà que l’elecció del segon dissabte de Magdalena com a data per a donar a conéixer la tradició de les Muixerangues és precisament la de participar activament en l’oferta cultural de les festes fundacionals de la nostra ciutat i aproximar la tradició de les muixerangues a tota la gent que aquests dies ixen de casa i omplin de gom a gom les places i els carrers de la ciutat.

La Conlloga Muixeranga de Castelló és l’agrupació cultural que ha recuperat la tradició de les muixerangues a la Capital de La Plana. Vam nàixer el setembre de 2013 i en poc més de dos anys ja hem superat els 100 associats i els 1.400 seguidors a les xarxes socials. Durant aquests dos anys de vida ja hem actuat en dates tan emblemàtiques com les Festes de la Magdalena, el Corpus de Castelló, La Trobada de Muixerangues d´Alacant a les festes de Fogueres, l’Aplec dels Ports i el Nou d´Octubre, entre d´altres.

Des de la Conlloga-Muixeranga de Castelló van agrair a les Muixerangues d´Alacant, la Nova d’Algemesí i Vinaròs que ens acompanyen en aquest esdeveniment tan especial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.