fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Vila-real conclou el Mes de la Sostenibilitat amb la I Jornada sobre Bioresidus, que integrar脿 la 13a Gala de la Sostenibilitat

Vila-real conclou el Mes de la Sostenibilitat amb la I Jornada sobre Bioresidus, que integrar脿 la 13a Gala de la Sostenibilitat

Experts i personalitats del medi ambient es donaran cita a les pon猫ncies, taules redones i debats que s’organitzen este divendres a la Fundaci贸 Caixa Rural, on tamb茅 se celebrar脿 el lliurament de premis a Reciplasa, Poda Natura i Carles Arnal.

La 13陋 edici贸 del Mes de la Sostenibilitat, organitzat per la Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Clim脿tic, finalitzar脿 este divendres, 27 d’octubre, amb la tradicional Gala de la Sostenibilitat, que cada any premia empreses i persones referents en la mat猫ria.

No obstant aix貌, la programaci贸 inclou este any un important canvi, ja que el lliurament de premis s’emmarcar脿 dins de la I Jornada sobre Bioresidus. Un esdeveniment que comen莽ar脿 a les 10.00 hores a la Fundaci贸 Caixa Rural Vila-real i a la qual est脿 previst que assistisquen experts i personalitats en l’脿mbit del medi ambient i l’ecologia.

El regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Clim脿tic, Josep Pasqual Sancho, i el secretari auton貌mic de l’脿rea, Juli脿 脕lvaro, presentaran la jornada, que comen莽ar脿 amb la pon猫ncia La recollida selectiva dels residus org脿nics, a c脿rrec dels directors generals de Canvi Clim脿tic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, i de Mitj脿 Natural i Avaluaci贸 Ambiental, Antoni Marz贸. Despr茅s d’una pausa, a les 11.30 hores reprendran la programaci贸 responsable de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Clim脿tic i Desenvolupament Rural, aix铆 com de l’Ajuntament de Serra, de les Cooperatives Agroaliment脿ries d’Espanya-Europruning i de l’Institut Valenci脿 de Recerques Agr脿ries (IVIA), que exposaran Experi猫ncies i propostes en relaci贸 al tractament de mat猫ria org脿nica residual d’origen urb脿, agrari, forestal i de jardineria. A les 12.30 hores es produir脿 una Trobada amb l’administraci贸 local, en un debat on ajuntaments i diputacions recolliran propostes i promouran l’adhesi贸 de les administracions a mecanismes per optimitzar la recollida selectiva.

A la tarda, una taula rodona-debat sobre experi猫ncies de recollida selectiva de bioresidus i una xerrada sobre Temes rellevants per millorar la recollida selectiva precediran a un debat-col路loqui i la clausura de l’esdeveniment, que finalitzar脿 amb el lliurament dels premis del Mes de la Sostenibilitat, que este any han recaigut en l’empresa Reciplasa, la companyia local Poda Natura i l’activista i catedr脿tic vila-realenc Carles Arnal. “Parlem de tres empreses i persones amb un paper molt rellevant per a la nostra ciutat”, indica Sancho, qui ha felicitat als tres per les seues respectives traject貌ries.

Reciplasa 茅s l’empresa encarregada del tractament i gesti贸 dels residus urbans a Vila-real i altres 45 municipis. “Una signatura que no solament recull les escombraries que les ciutats generem -400.000 quilos al dia-, sin贸 que la separa, classifica i recicla, evitant la generaci贸 de m茅s contaminaci贸”, explica Sancho.

D’altra banda, l’edil destaca el paper de Poda Natura, “una jove empresa de la ciutat dirigida per David Pitarch que s’encarrega del tractament i l’eliminaci贸 dels residus vegetals i restes de poda, convertint-los en mat猫ries reutilitzables per a les ind煤stries del compostatge i en combustibles f貌ssils, entre altres importants funcions”.

A m茅s, el tercer premiat 茅s “un ve铆 amb un extens curr铆culum en l’脿mbit de l’activisme i l’ecologia: Carles Arnal Ib谩帽ez”. El guardonat 茅s doctor en Biologia per la Universitat de Val猫ncia i catedr脿tic d’Educaci贸 Secund脿ria jubilat. “A m茅s d’impulsar diverses plataformes ecologistes, ha participat en la redacci贸 de llibres mediambientals i va redactar la proposta de Llei forestal valenciana, entre altres m猫rits”, destaca. Els interessats poden inscriure’s a secretariatecnicajornada@gmail.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.