fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Vila-real obri els actes del centenari de l’escultura del Pastoret de Jos茅 Ortells amb una exposici贸 fotogr脿fica en el Termet

Vila-real obri els actes del centenari de l’escultura del Pastoret de Jos茅 Ortells amb una exposici贸 fotogr脿fica en el Termet

La programaci贸 inclou tamb茅 l’edici贸 d’un v铆deo commemoratiu, material did脿ctic digital per als centres educatius i accions en xarxes socials perqu猫 la ciutadania compartisca les seues fotos amb l’emblem脿tica figura.

L’Ajuntament de Vila-real commemora el centenari de l’emblem脿tica escultura del Pastoret que presideix l’esplanada de l’ermita de la Mare de D茅u de Gr脿cia amb una programaci贸 dedicada a recordar la seua hist貌ria i la figura del seu autor, l’escultor Jos茅 Ortells, Fill Predilecte de Vila-real. La regidora de Tradicions, Noelia Sambl谩s, ha presentat aquest mat铆 els actes commemoratius amb motiu dels 100 anys de la donaci贸 d’aquesta escultura per part d’Ortells a la ciutat. “S贸n 100 anys des que en l’estiu de 1920 l’autor donara aquesta figura en agra茂ment a la ciutat, la primera escultura que va regalar a Vila-real abans de convertir-se en un artista d’猫xit”, recorda Sambl谩s.

L’escultura, inspirada en la llegenda de la troballa de la imatge de la patrona, la Mare de D茅u de Gr脿cia, per un pastor en una de les coves de l’entorn del Termet, presideix la font situada a l’esplanada de l’ermita, constru茂da tamb茅 en 1920. Els actes s’han iniciat amb una exposici贸 fotogr脿fica a l’aire lliure en la pr貌pia pla莽a de l’ermita titulada ‘El Pastoret d’Ortells, 100 anys mirant l’ermita’, amb imatges del fons fotogr脿fic de l’Arxiu Municipal. La mostra es mantindr脿 de manera indefinida “perqu猫 forme part de l’entorn i que aquells que visiten este lloc vegen el pas del temps i com ens acompanya esta escultura des de 1920”.

La commemoraci贸 del centenari inclou tamb茅 la publicaci贸 d’un article en la Revista Font, que la Regidoria de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica va presentar fa dues setmanes, i l’edici贸 d’un v铆deo amb imatges de l’Arxiu Municipal sobre la hist貌ria d’esta escultura, que Jos茅 Ortells va crear per a decorar la font constru茂da l’estiu de 1920, animat pels amics i amigues amb els qui estiuejava cada any entorn del paratge de l’ermita.

A m茅s, tamb茅 s’impulsar脿 una campanya en xarxes socials sota el t铆tol ‘Jo tinc una foto amb el Pastoret’ perqu猫 els vila-realencs i vila-realenques compartisquen imatges amb este emblem脿tic personatge “que ja forma part de la nostra hist貌ria i el nostre patrimoni” i que estes puguen incorporar-se al fons fotogr脿fic de l’Arxiu Municipal. Sambl谩s ha detallat que tamb茅 s’editar脿 material did脿ctic en format digital, creat per les dissenyadores locals Laulauenlaseuatinta, per a fer arribar als centres educatius de la ciutat i difondre aix铆 la hist貌ria del Pastoret i la figura de l’escultor i Fill Predilecte Jos茅 Ortells entre els xiquets i xiquetes. La programaci贸 es tancar脿 amb la col路locaci贸 d’una placa commemorativa. La regidora ha agra茂t el treball de l’Arxiu Municipal i la col路laboraci贸 d’empreses locals per a fer possible estes iniciatives i ha animat a la ciutadania a participar i gaudir dels actes, que han hagut d’adaptar-se a les circumst脿ncies actuals per la crisi sanit脿ria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.