fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La ‘Ruta de les Alqueries’ recorre la història recent d’Almassora

La ‘Ruta de les Alqueries’ recorre la història recent d’Almassora

Prop de 70 ciclistes de totes les edats han visitat les construccions tradicionals de l’horta.

Una expedició de 68 ciclistes s’ha donat cita aquest matí a les portes del Centre Parroquial, des d’on han eixit cap al Camí Benafelí per a començar amb les visites a les construccions tradicionals de l’horta almassorina. La ‘Ruta de les Alqueries’, organitzada per Lluïsos Almassora, pretén acostar la història recent de la localitat als seus veïns, a través d’uns edificis que reflecteixen els costums del seus habitants.

La més rellevant d’aquestes edificacions és l’alqueria de Collantes, una construcció del segle XIX que va ser la casa d’un important comerciant que conreava moreres per a la producció de seda. Els visitants han pogut recórrer els quatre pisos de l’alqueria i contemplar les pintures murals que decoren les parets i plasmen l’activitat que en la hisenda es desenvolupava, explicada de primera mà pel seu propietari. Durant la visita, els veïns s’han mostrat “impressionats amb la quantitat d’històries interessants i desconegudes del nostre poble”.

La ‘Ruta de les Alqueries’ és una iniciativa de la Regidoria de Joventut. El seu màxim responsable, Xavier Trenco, ha acompanyat als ciclistes durant l’excursió i ha volgut agrair el treball dels organitzadors i la col·laboració dels propietaris de les alqueries. “Aquesta ruta és la primera d’aquestes característiques que fem i espere que puguem repetir-la durant molts anys més perquè xiquets i joves seguisquen descobrint el passat d’Almassora”, ha assegurat Trenco.

L’edil també ha volgut reconèixer el treball de l’artista plàstic Paco Membrado, un almassorí expert en arquitectura popular i responsable del disseny de l’itinerari que avui han recorregut en bicicleta els veïns. Membrado s’ha basat en el catàleg municipal d’edificis protegits i en els seus coneixements de les construccions de la zona per a elaborar una ‘Ruta de les Alqueries’ adaptada a tots els públics.

Leave a Reply

Your email address will not be published.