Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’alcalde que volia ser Reina – L’opinió de Santiago Calaforra

L’alcalde que volia ser Reina – L’opinió de Santiago Calaforra

En plena expansió del debat per la identitat de gènere, sobre xiquets que poden triar si ser cavallers o princeses trobem altres somnis madurs frustrats.

Mentre en la Plana no paren de sonar les bandes de música, les traques i la sorpresa de xiquets i majors en veure les gaiates, en la capital de l’Alt Palància existeix un silenci ensordidor per una absència molt destacada en unes festes del Pregó de la Magdalena.

Quan vaig assistir com convidat al dia de la Província que se celebrava en la Diputació, el matí del 18 de març, no esperava sinó trobar-me als més destacats representants de la província: diputats i alcaldes del nostre territori, que amb la seua presència reafirmen la labor que aquest ens supramunicipal fa especialment a l’interior i lloaven la labor que els premiats han fet pel nostre territori. Presències com la de Rafael Magdalena eren molt bé valorades, ja que era el lloc on havia d’estar representant al seu municipi.

No obstant això, el destarifo arribaria amb la posta del sol, si bé les reines i les corts d’un total 44 municipis van fer la seua tradicional desfilada en la Cavalcada del Pregó de Castelló de la Plana, hi havia una absència destacada, doncs un dels municipis més importants històricament no va participar amb la seua cort, la Reina de Sogorb es va absentar d’un esdeveniment que resulta molt important en la vida de moltes reines de les localitats de la província.
Però no isc de la meua sorpresa que no van faltar les fotografies traïdorenques en les quals trobem al primer edil de Sogorb participant del Pregó des de la tribuna de convidats. Ja va ser una falta reprotxable als regidors de Castelló de la Plana que estigueren presents per a rebre a les corts dels pobles i absentar-se al pas de les comissions de gaiates, que són “les de casa”. Però el fet que Rafael Magdalena es presentara en la llotja després de deixar la cort a casa revela alguna cosa que no es pot descriure des de la política, sinó des de la psicologia.

Tal vegada a l’any que ve la Cort de Sogorb torne a desfilar pel carrer Major de Castelló de la Plana, fruit d’un interés de corregir tan greu absència. No obstant això, és possible que calga incloure en la carrossa sogorbina un seient principal per sobre de la protagonista de les festes i guarir així una necessitat incontrolable de “postureo” i protagonisme. Una lliçó bàsica en política és saber estar en cada lloc i saber quan s’ha d’estar a cada moment. Igual que lloe la presència d’un alcalde en un acte com el del dia de la Província no puc deixar de retraure que en un acte de festes s’absente la reina i vaja el polític.

Al món de les festes ho representen els festers, aqueixa gent que treballa gratis tot l’any perquè els festejos locals isquen perfectament i sentir-se així orgullosos de la seua ciutat i ajudar a viure l’any especial de la reina i de la seua cort. Un alcalde ja és protagonista, amb tota la seua cort en el saló de plens, on no li falta temps per a fer qualsevol espectacle que fins i tot atraurà més atenció pel seu poder mediàtic, i a més cobrant. Però no es pot envair ni substituir a la gent de les festes per polítics. Cadascun té el seu lloc i a hores d’ara de legislatura tothom hauria de tenir-ho clar.

  1. Si no estic equivocat, igual que ara Valencia es València, ja no es pot dir Sogorb, si no Segorbe en tots els llocs, doncs aquest es el seu nom oficial.

    http://www.elmundo.es/elmundo/2008/11/05/valencia/1225917954.html

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.