Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Creus de Maig a Borriana, d’interés turístic provincial – L’opinió de Sergio López

Creus de Maig a Borriana, d’interés turístic provincial – L’opinió de Sergio López

Les creus de maig del 2017 estan sent accidentades, i això que no han fet més que començar. En els dies previs a l’exposició floral, durant el muntatge dels jardins i basses d’aigua als carrers, hi ha hagut alguns actes vandàlics que han destrossat les obres preparades per als jardins. Anit mateix un cotxe es va estampar contra una bassa d’obra pel descuit d’una persona de no posar la balla que protegia i tallava el pas.

Les creus de maig realitzades per les comissions falleres de Borriana tenen una llarga història, comença’n a exposar-les a principi del segle passat i agarrant una rellevància important durant els anys 40 i fins als nostres dies. Tant és així que en 2010 la Conselleria de Turisme li va atorgar el distintiu d’interés turístic provincial de la Comunitat Valenciana. Les comissions falleres, unes més que altres, clar, uneixen esforços i invertissen molt de temps i diners per a exposar uns treballs florals, on la peça principal és una creu acompanyada d’un jardí que en moltes ocasions es poden considerar verdaderes obres d’art, amb molt d’esforç, creeu-me, amb molt d’esforç.

Doncs bé, pareix que alguna gent tot açò “lila porta fluixa”, especialment a l’equip de govern consistorial, enguany des de cap regidoria que poguera tenir certa competència en este esdeveniment, regidoria de turisme, regidoria de cultura, regidoria de festes…. no s’ha fet ni un simple cartell anunciador per a la promoció i rellevància d’esta festa. Òbviament des de les diferents regidories es dediquen a llançar la pilota uns als altres per ometre la responsabilitat al respecte. Senyors regidors, els que verdaderament no tenen cap culpa ni responsabilitat són els centenars de fallers que estan treballant a estall per a què està festa isca al carrer com tots els anys, un mínim de respecte al col·lectiu, per favor!

Per què passa tot açò? Que estem fent malament? Tenim clar que estos dies de preparació i exposició també és un trastorn per a la circulació viària, a l’estar tallat molts dels carrers, principalment els del centre on es concentren la majoria d’exposicions o vies de molta circulació. Però açò no deu ser motiu perquè es produïsquen actes vandàlics i destrosses en les exposicions, el respecte, l’educació i el civisme deu estar per damunt de tot.

El coneixement, divulgació i promoció de la festa és la base principal perquè siga com a mínim respectada, cal crear fòrums, per a donar a conéixer les tradicions a tots els ciutadans de la localitat, crec que és un problema de falta d’informació i educació ciutadana. No és un simple cartell anunciador, és una acció de reconeixement i enaltiment de les nostres tradicions. I si des del consistori no es realitza puix hauran de ser les associacions culturals de la localitat els que facen un pas endavant per a la promoció i coneixement dels nostres actes culturals, parle de tots en general no sols de les creus, però ara estem en temps de Creus de Maig i a més són d’Interés Turístic Provincial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.