fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

“Continuarem treballant per a garantir els drets de les persones” – Entrevista a Ignasi Garcia, candidat de Compromís a l’alcaldia de Castelló

“Continuarem treballant per a garantir els drets de les persones” – Entrevista a Ignasi Garcia, candidat de Compromís a l’alcaldia de Castelló

Ignasi Garcia ha sigut vicealcalde de Castelló durant la passada legislatura. Ara es presenta a l’alcaldia de la ciutat per Compromís.

Diari Millars: Com valora la seua gestió durant la passada legislatura?
Ignasi Garcia: La meua gestió i no només la meua, sinó la de l’equip de Compromís i la resta del govern la valorem molt positivament. Si fa quatre anys ens hagueren dit “mireu, arribareu a fer totes estes coses, arribareu a ficar la ciutat en este punt” crec que haguérem signat de seguida tots, i per tant crec que els grans temes, el gran tema principal que era deixar encarrilat el pla general, o preocupar-nos per la nostra educació que és un dret fonamental i donar-li la volta o també coses tan bàsiques com són el dret a la cultura que ha sigut revolucionant a Castelló, crec que tenen una nota molt alta i és justament fruit del treball que hem realitzat en la nostra responsabilitat de govern.

DM: Llavors, quines accions concretes han aconseguit? Quines mesures concretes?
IG: No sé si tenim prou de temps per a enumerar totes les mesures concretes que hem aconseguit. Per ficar un exemple, hem portat la mirada feminista a Castelló, des de la campana del no és no que vam ser de les primeres capitals de província que ho vam fer, fins coses més abstractes com tindre fiscalitat amb perspectiva de gènere i rebaixar taxes que ens fan més iguals a les dones i als homes, o per exemple posar en marxa el bus a demanda per a dones per festes amb parades dels autobusos perquè la gent puga arribar amb seguretat a casa.

Tenim tres mesures concretes només de la part d’igualtat; imagina’t tota la resta que tenim. Si entrem en mobilitat, hem baixat freqüències, hem incrementat línies, hem ficat línies nocturnes, hem incrementat la xarxa de carrils bicis, hem fet connectors, abans teníem carrils bici com el de l’avinguda del Mar, que acabava en una jardinera i ara, eixe carril bici està connectat i resulta que pots arribar fins a Orpesa. Tot això té una repercussió, en menys CO₂. És començar a fer que a poc a poc el transport públic i la bicicleta siga el transport prioritari i no l’alternatiu. És a dir, les mesures són moltíssimes, des d’haver rebaixat el deute i haver aconseguit fons europeu, que són coses que sonen molt bé, a coses tan bàsiques com per exemple que l’ajuntament de Castelló oferisca cursos gratuïts de valencià per a la gent que s’inicia, per als nouvinguts que abans no ho féiem, és a dir, promocionar el nostre principal tresor.

DM: Què ha quedat per fer?
IG: Moltíssimes coses més. El pla general el tenim encarrilat però encara no està fet. Sabem quin és el projecte que volem per a l’edifici de Borrull però no el tenim. És un projecte necessari, agafar i portar la gent de serveis socials que estan a l’avinguda dels Germans Bou perquè estiguen en un lloc cèntric. Al mateix temps portar allí les oficines de l’ajuntament, que els nostres veïns i veïnes quan tinguen una necessitat en la dependència puguen tenir una oficina, un espai on ho tinguen tot sense haver de donar patades i no només la gent de Castelló, sinó també la gent de Vila-real, Borriana o d’Almassora que ara, quan hagen de vindre a la seu territorial de benestar social, en lloc de baixar fins a l’avinguda dels Germans Bou, quan es pare l’autobús a Borrull ho tindran. Són eixes les coses que han quedat per fer, entre moltes altres clar.

DM: Quin diria vosté que és el principal problema dels veïns de Castelló?
IG: Encara que no ho parega el principal problema és que el Partit Popular baixarà sense pla general. Eixe és el principal problema que tenim.

Després a la gent una de les coses que més els preocupa és la neteja. Castelló és una ciutat en la qual plou molt poc, això és així, i per tant hem de fer esforços en neteja. Nosaltres ho hem fet, hem tornat a ruixar els carrers dels barris, cosa que no passava i això ha tingut una conseqüència, perquè per exemple l’OCU, que avalua les ciutats més netes d’Espanya, fa unes setmanes deia que Castelló havia entrat amb força a les primeres possessions. Segurament eixa és la principal preocupació i ací està el tema de la convivència, els animals domèstics, els problemes dels animals domèstics i els veïns, que és una cosa que anem treballant i també la nova presència de la bicicleta i també la convivència. Són coses que estem treballant i encara ens queden, però bé, hi ha altres inversions per a realitzar.

DM: Una altra preocupació dels veïns de Castelló és la falta de llocs de treball. Què pot fer l’ajuntament? Què pot fer des del grup Compromís per a millorar o per a poder fomentar l’ocupació?
IG: L’ocupació evidentment és segur el principal problema tal com vam arribar i ara quan hem eixit. La realitat és la que és. Si mirem des de juny del 2015 fins ara, hi ha 3500 persones menys que estan en les llistes de l’atur i hi ha 13.000 persones més que estan cotitzant. Això no és per estar contents. Continuen havent-hi 12.000 aturats, continua havent-hi precarietat. Què és el que podem fer des de l’ajuntament? Doncs bé, l’ajuntament de Castelló té una cosa que es diu Pacte Local per l’ocupació que el Partit Popular va abandonar i que nosaltres hem ficat recursos. Ficant eixos recursos hem fet des d’una llançadora de cooperatives, formació o inclús programes d’ocupació activa com els avalem, per a joves i per a majors de 55 anys, i el resultat és que les contractacions i la creació d’empreses i l’acompanyament que hem fet estan generant els seus efectes en creació d’ocupació.

DM: Hi ha alguna zona o algun barri que necessita una especial atenció o inversió a Castelló?
IG: Evidentment. No només n’hi ha sinó que nosaltres, quan vam realitzar el pla general, amb l’ajuda de la universitat vam fer un estudi que va identificar 17 zones d’especial rehabilitació, ARRUS que li diem. Eixes zones les tenim identificades i per tant son les zones on després ens ajudaran a l’hora de portar inversions a ser els llocs prioritaris.

DM: Què es pot fer per millor estes zones?
IG: Doncs de tot. Des d’agafar i fer una rehabilitació integral i que faça que els carrers estiguin nous i que per tant també es vaja ponderant com fer campanyes específiques a l’hora de fer formacions o invertir en neteja o en serveis socials perquè la gent sentisca que forma part del que és la ciutat. Cal dir que és important per això tindre dades i cal dir que per ara les administracions continuen funcionant sense la facilitat que requereix o que exigeix els nous temps que estem vivint.

DM: Quina diria què és la proposta principal que dur Compromís per a estes eleccions?
IG: N’hi ha tantes, que triar una és complicat, però jo crec que la proposta principal és que continuarem treballant per a garantir els drets de les persones, que ningú quede exclòs de la societat, perquè creiem que és la millor manera perquè es puguen crear oportunitats i la gent puga desenvolupar-se tant professionalment com personalment.

DM: I finalment, un cop passades les eleccions, tornarà a pactar amb el PSPV?
IG: Nosaltres ho tenim clar. Compromís volem liderar un acord d’esquerres, un acord progressista, volem que tot l’esforç dels progressistes estiga dins del govern perquè necessitem les mans i els braços de tots. Necessitem l’esforç de tots i sobretot perquè els diferents matisos que tenim de diferents forces progressistes ens fa que prenguem els millors acords. És això el que volem liderar. Sabem que som capaços de dialogar i de cohesionar en això i per tant sí, nosaltres no governarem ni amb Ciutadans ni amb ningú que estiga a la seua dreta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.