Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Eixir al pati com a intervenció educativa – L’opinió de Jordi Dosdà

Eixir al pati com a intervenció educativa – L’opinió de Jordi Dosdà

Jordi Dosdà és mestre d’educació especial.

L’educació especial està replegant-se a poc a poc –i cada vegada ho farà més- a serveis específics i despatxos aïllats. Este programat canvi polític a la comunitat deixa als docents implicats com a convidats –de luxe o recelats?- esporàdics, siga per assistir a diferents centres o per tenir jornada continuada. Tal vegada el que caldria ajustar és la jornada de l’alumnat, però eixe és un altre tema.

Els SPES són necessaris o algunes zones no tindrien cap tipus d’atenció, i s’ha de reconéixer que la coordinació de professionals de diferents camps és meravellosa, però no cal enviar a tothom fora de les escoles.

Assumida esta migració, què fer quan som invisibles als pares que no ens veuen arribar o -ni- eixir, tenim temps limitat amb els menuts i no ens reunim mai als claustres de l’escola?

Doncs, més enllà del darrer truc de màgia del pedagog de moda, que segur que funciona, podem gaudir de formació real, obviant els punts fàcils. Cercar més i no voler fer-ho tot, mentre elaborem una activitat en trobem i adaptem cinc; seguir a les associacions al Facebook, així com les seues propostes a llocs com Pinterest. Escoltar als més experimentats.

Tot és important, però el que podria marcar una diferència és temps amb l’alumnat fora de l’aula. No tenim patis, però eixir-ne igualment, veure’ls arribar i col·locar-se a la filera, no esperar-los a dintre. Que ells ens vegen a la sortida i al menjador, formar part del centre. I fer vida de mestre, de mestre normal, comunicant-nos el possible amb els tutors i preguntant sense temor. Igualment amb els professionals del menjador, doncs tot és context.

La veritat és que sense ser d’ací ni ser d’allà, sense centre, s’escola gran part del context, i sense context el que s’acaba evaporant és allò veritablement important.

Leave a Reply

Your email address will not be published.