Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’eliminació del copagament a la Comunitat Valenciana – L’opinió de Carlos Garcia Soriano

L’eliminació del copagament a la Comunitat Valenciana – L’opinió de Carlos Garcia Soriano

Pinzellades d’interès per a les persones beneficiàries de l’eliminació de fet del copagament farmacèutic a la Comunitat Valenciana des del dia 1 de Gener de 2016.

El passat dia 29 de Desembre de 2015 el Consell de la Generalitat valenciana va aprovar el Decret 240/2015 que estableix les bases reguladores per a la concessió d’ajudes directes destinades a sufragar l’anomenat copagament farmacèutic.
Des de diferents àmbits socials s’ha donat a entendre que aquesta disposició legal “eliminava el copagament a la Comunitat Valenciana”, doncs bé,això no és del tot així. És cert que amb l’entrada en vigor d’aquesta normativa, de fet, els beneficiaris de la mateixa deixaran de pagar l’aportació dels tractaments mèdics prescrits per personal del Sistema Sanitari de la Comunitat Valenciana, si bé, no elimina el copagament farmacèutic simplement perquè la Generalitat no té competència sobre aquest particular, així el que si estableix és un sistema d’ajudes per compensar aquest copagament fins que en paraules dels dirigents polítics “sigui definitivament derogat pel govern central”.
Els beneficiaris d’aquest programa es troben recollits en l’article 4 de la normativa, i són amb caràcter general les persones que ostentin la condició d’assegurat del Sistema Nacional de Salut (SNS) amb targeta sanitària individual expedida per la Consellería de Sanitat Universal i Salut Pública i el garant de la qual sigui l’INSS, les que ostentin la condició de pensionista de la Seguretat Social sempre que tinguin un nivell d’ingressos inferior a una base liquidable de 18.000 euros anuals i tenir un règim d’aportació farmacèutica assignat TSI 002-01 .

Aquesta eliminació, de fet, de l’anomenat copagament té dues conseqüències directes, la primera és que el beneficiari deixarà de pagar la seva aportació al copagament des del dia 1 de Gener de 2016 i, en principi, fins al dia 31 de Desembre de 2016; i la segona és que el beneficiari que estigui obligat a presentar Declaració de Renda de les Persones Físiques de l’exercici de 2016 (la que es presentarà l’any 2017) haurà de declarar totes les quantitats que hagi deixat d’abonar per tenir la consideració de subvenció o ajuda de caràcter públic. Per això, és recomanable que, tret que s’arbitri millor criteri per part de l’Administració Autonòmica, es porti un control i anotació de les quantitats que constin com a aportació subvencionada en cada tícket que rebin de la farmàcia cada vegada que els dispensin medicaments.

La Consellería de Sanitat ha establert un número de telèfon per a dubtes respecte a aquest assumpte 900 101 081 (en horari de Dilluns a Divendres de 9:00 a 13:30).

LOGO SGR ABOGADOSCarlos García Soriano. Advocat valencià. Màster en Advocacia, Màster en Dret Laboral i Empresa, Màster en Dret Fiscal.

Defensor de causes perdudes i enamorat de la justícia.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.