fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Oposicions vs Vacances – L’opinió de Jordi Tàrrega

Oposicions vs Vacances – L’opinió de Jordi Tàrrega

Jordi Tàrrega i Sangüesa és portaveu de la comissió sectorial socioeducativa de Compromís per Castelló.

No és la primera vegada que dedico un dels articles mensuals, el corresponent al mes de juliol, a parlar de les suposades vacances dels ensenyants. Perquè no tots estem de vacances, ni tot el mes estem de vacances. Enguany però hi ha alguna particularitat. En veritat dues, una que afecta al conjunt de la comunitat educativa i una altra que només afecta algunes persones.

Enguany, l’oferta pública de places per a ensenyament secundari ha estat molt gran, la major oferta en molts anys. I això ha produït una inscripció d’aspirants a professors molt elevada i una necessitat de tribunals també molt elevada. Tant és així que alguns IES s’han quedat, des del 26 de juny, moment en què ha començat el procés de selecció, amb una plantilla molt limitada, tant pel professorat interí que es presenta a les oposicions, com pel professorat funcionari amb destinació definitiva que ha estat escollit per als òrgans de selecció. Aquesta és la particularitat d’enguany, del 2019, que afecta al conjunt de la comunitat educativa.

A més a més, però, el concurs-oposició del 2019 compta amb moltes novetats. A la primera prova es garanteix l’anonimat dels aspirants, amb unes etiquetes identificadores amb un codi i sense les dades personals (semblant al sistema emprat a les provés d’accés a la universitat), això obliga els tribunals a llegir els exàmens escrits pels opositors, amb una càrrega d’hores de feina molt important. Però també, per primer cop, a cada prova i a la baremació de mèrits, hi ha acta provisional, al·legacions per part dels aspirants que ho consideren oportú, i, finalment, acta definitiva; amb la pertinent càrrega d’hores de feina i de perllongar uns quants dies el procés selectiu. Aquesta és la segona particularitat, la que només afecta algunes persones, les que es presenten a l’oposició i les que els ha tocat formar part dels òrgans de selecció (entre els quals tinc el dubtós honor de comptar-me).

No entraré ara a valorar en profunditat les llums i les ombres que han suposat els canvis, ho faré, més endavant, i faré arribar la meua valoració a qui n’és el responsable. Però la sensació que jo personalment tinc, és la de ser l’actor en una obra de teatre de “la comedie dell’arte”, improvisació! Improvisació, constants canvis en les indicacions que es reben des de més amunt, amb la inseguretat que això provoca en els tribunals. I una errada de càlcul molt important, els canvis havien d’haver suposat un canvi important en el calendari. Canvi que no s’ha produït i que ha portat als membres dels tribunals i als opositors a una mena de cursa de Marató, que, quan escric aquestes línies i quan es publicaran encara no haurà finalitzat.

Temps tindré, i ho faré, d’esmicolar el procés, analitzant-lo i fent les propostes de millora que consideraré oportunes… Ho faré després d’unes merescudes vacances. I pregaré a qui pren aquestes decisions que sospese ben bé tot allò que suposaran, en quant a hores de feina i de prolongar (jo crec que) excessivament un procés feixuc per a totes les persones que hi participen. Tot i això, no em canvio, penso que és pitjor per a les persones aspirants que per a les que som membres dels tribunals. Força i sort per a opositores i opositors! I bones vacances per a tothom!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.