fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Pedro Manchón presenta la seua novel·la “Trons d’avís” – L’opinió de Sergio López

Pedro Manchón presenta la seua novel·la “Trons d’avís” – L’opinió de Sergio López

La novel·la, ha sigut presentada aquest diumenge passat a l’auditori Pedro Mercader de Benicarló.
“Trons d’avís” és el primer volum de la sèrie “Encesa en flama”, amb la qual Pedro Manchón aborda el món de les falles i la seua estreta vinculació amb la societat valenciana.

El poble de Beniana, com tants altres de la geografia valenciana, celebra les festes josefines amb gran passió i rivalitat entre les comissions. Ho fan des de principis del segle XX, quan llauradors, mariners i comerciants constituïen i s’aplegaven en les seues pròpies Falles.

En “Trons d’avís”, l’autor ens invita a passar a Beniana en tres moments històrics: durant la Guerra Civil, a la postguerra i en l’actualitat. Per davant ens passen representants de la idiosincràsia valenciana: la música, la festa, la cultura i la llengua, i també les emocions, l’amor i l’amistat, les enveges i les revenges. El poble i les falles, en el seu conjunt, són les protagonistes d’aquesta obra coral.

El dibuixant i artista faller benicarlando Fernando Foix Fabregat és l’autor de les il·lustracions de “Trons d’avís”, com la que podeu veure a la coberta del llibre o aquesta, el logotip d'”Encesa en flama”.

L’estrena de “Trons d’avís” no només ha sigut literària. També ha sigut musical. Després de la presentació de la novel·la, l’Associació Municipal Ciutat de Benicarló ha interpretat la peça “Encesa en flama”, composada especialment pel seu director, Pablo Anglés, per a l’ocasió, i que posa la banda sonora a la trama de la novel·la.

A la taula de la presentació estaven asseguts, Natalia Sanz, com a conductora de l’acte, Oscar Peris d’Onada Edicions, Pablo Anglés, músic compositor de la banda sonora, Pedro Manchon, l’autor de la novel·la i Fernando Foix, l’ il·lustrador del llibre.

Gran multitud de veïns Benicarlandos i del seu voltant, es van donar cita en l’auditori per a la presentació del llibre, no van faltar els membres de la corporació municipal encapçalats per la seua alcaldessa. També van assistir a la presentació les Falleres Majors de Benicarló que el dia anterior van ser exaltades en el mateix auditori i que van ser acompanyades pel president de Junta Local Fallera Fede Guimera.

El llibre preveu ser un gran èxit donat la seua magnífica acollida en la seua presentació.

Sinopsi de la novel·la

A la localitat de Beniana ja s’han posat en marxa els preparatius per a la celebració del centenari de les falles de la ciutat. Tots s’han bolcat en l’esdeveniment que tindrà el moment culminant arribades les pròximes festes de Sant Josep, i per commemorar un aniversari tan rellevant l’Ajuntament no ha escatimat en esforços. El municipi compta amb dotze comissions falleres, totes elles de diferents perfils, estatus socioeconòmics i grups veïnals.

Quan per primera vegada en la història es decideix de manera extraordinària plantar falles a la plaça major de la vila, l’alcaldessa encomana el monument principal a l’emblemàtic Pasqual Galves Pasqualet, veí del municipi i tot un referent viu de l’art efímer. Considerat un dels artistes fallers més importants de tots els temps, Pasqualet, de vuitanta anys, accepta el repte de capitanejar l’ambiciós projecte. L’artista es rodejarà d’un bon equip de col·laboradors amb la missió de fer realitat les expectatives generades en un poble faller que li professa autèntica devoció. Un ventall de personalitats representatives de la història fallera de Beniana protagonitzaran immersions al passat mentre al present, ara com abans, el calendari fa avançar la festa de la mà dels rituals i les malvestats, amb els matisos de tots els colors que l’acompanyen mentre aquesta es va fent més gran.

L’autor

Pedro Manchón Pau (Benicarló, 1980) és periodista i mestre d’educació primària. Faller de bressol gràcies a la comissió del seu barri, Els Conquistaors, amb catorze anys va fundar amb set amics l’onzena falla de Benicarló, Els Cremats, de la qual va ser primer president. És autor dels llibres Benicarló, el nord de les falles (Addis, 2008) i 40 anys de Falles, Benicarló 1973-2013 (Diputació de Castelló, 2013). Ha treballat en mitjans de comunicació d’informació general, escrits i audiovisuals, i col·laborat en llibres i en publicacions especialitzades en temàtica de festes i tradicions. Ha escrit per a les revistes Actualitat Fallera, Cendra i Marxa Popular Fallera, i també en llibrets de falla de Benicarló i Torrent. Ha participat com a articulista en treballs de l’AC Falla El Mocador de Sagunt, guanyadora del premi de llibrets de falla de la Generalitat Valenciana (2013 i 2014). També ha escrit guions i crítiques per a diferents artistes fallers. Va ser president de la Junta Local Fallera de Benicarló del 2010 al 2014, període en el qual es va assolir la declaració de les falles del municipi com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic. Va començar l’itinerari d’aprenentatge literari a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonés i ha publicat contes en llibres de recull. A quatre mans, amb el mestre Jaume Rolíndez, treballa en la col·lecció “Famílies Tradicionals de Benicarló”, que Onada Edicions dedica a l’estudi dels renoms de la ciutat. Actualment, resideix i treballa a Seattle (Estats Units d’Amèrica) i està col·laborant en el llibret de la Falla Barri d’Onda del 2017. Encesa en flama és la seua primera novel·la.

Des d’aquestes línies desitgem a l’amic Pedro Machón el major dels èxits per a la seua novel·la “Trons d’avís” i que recomanem a tots els lectors, pot ser un magnífic regal nadalenc per a tots aquells que els agraden les falles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.