Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Sorlí, la Prometeu que ha furtat la flama del bipartidisme – L’opinió de Santiago Calaforra

Sorlí, la Prometeu que ha furtat la flama del bipartidisme – L’opinió de Santiago Calaforra

Anit va ser una de les nits electorals més llargues que recorde, tot i que, cal dir que és de les més intenses que recorde. Un espectacle d’abraçades, rialles, cares llargues i fins i tot buits en alguns llocs de concentració van marcar velada. Però el resultat és clar, si es confirmava la realitat política a Castelló, ara s’ha fet un nou mapa polític a l’estat espanyol, on s’han de canviar les regles del joc per a fer govern.

Ací a Castelló a la seu del PP, encara que guanyadors, el triomf tenia sabor a derrota, i no es menys, ja que han perdut quasi la meitat de vots. A la seu del PSPV el sentiment era agredolç, ja que hi ha vents de canvi però el partit socialista ha pagat un gran preu per ell. No millor era al punt de concentració de Ciudadanos, on encara que havien guanyat l’esperat diputat, la pèrdua de vots ha sigut notable respecte de les enquestes.

Un ambient totalment diferent veiem a la seu de Compromís, on podíem veure candidats, consellers i simpatitzants tots celebrant a una la irrupció de Compromís-Podem al congrés. No és per a menys, en una realitat on any darrere d’any els protagonistes del bipartidisme s’han passat el govern com una flama olímpica, únicament amb recolzaments puntuals de xicotets partits, s’ha furtat la flama als déus i ara tots els partits poden tindre una clau per a una governabilitat estable i participativa.

Pablo Iglesias, encara que ha remuntat com un tità a les enquestes, no ha coronat l’Olimp d’una àmplia majoria, però entra com a candidat a fer-li una bona competència al Zeus de la Moncloa.

Ací a Castelló els populars han guanyat el senat amb àmplia majoria, el que frenarà la idea d’unes eleccions constituïents. Al congrés serà la capacitat de diàleg el que puga permetre que els candidats per la nostra terra no obliden que són la nostra veu a Madrid. Alguns com Salomé Pradas (PP) i Merche Mallol (PP) ja han posat de manifest que continuaran en les seues funcions locals, d’altra banda Marta Sorlí (Compromís-Podem) ja ha deixat clar que ella va amb bitllet d’anada i tornada.

D’aquesta última només esperem que ni les disputes de la coalició de coalicions ni les disciplines de partit puguen menjar-li el fetge a aquesta jove diputada com l’àguila del Caucas. Ja que a més de tots els membres de les cambres que van a Madrid és la més jove i inexperta en la política.

_ADO1788L’autor d’aquest text és Santiago Calaforra

Leave a Reply

Your email address will not be published.