Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

“En molts dels 135 municipis de la província, l’alcalde no és un polític sinó un veí” – Entrevistem a Víctor Fabregat, alcalde de Culla

“En molts dels 135 municipis de la província, l’alcalde no és un polític sinó un veí” – Entrevistem a Víctor Fabregat, alcalde de Culla

Entrar a Culla és una porta al temps, ja que és un poble que trobem submergit entre la boira i la història: els seus carrers protegits pels murs del castell fan creure que eixirà un templer de qualsevol racó.
El seu alcalde és Víctor Fabregat, un dels veïns més joves i compromesos per la localitat, reflex que en Culla han fet una aposta de futur tan unànime com la representació municipal, on tots els regidors escollits són membres del PP.

És una cosa insòlita guanyar amb tots els regidors o hi ha més casos?

No és insòlita, però tampoc és habitual. Per a traure els 7 regidors a Culla havíem de traure 7 vegades més que la resta de partits i és el que vam aconseguir amb el 86% dels vots. És una novetat a més perquè venien d’una època que estàvem amb sis regidors.

Pensa que als pobles d’interior es valoren les persones només o el partit també té la seua implicació?

En un país com Espanya tots tenim valoració política, hi ha llocs on pesa més la valoració política i altres on pesa menys. Als pobles xicotets pesa menys, ja que la gent valora la proximitat de l’alcalde i de l’equip de govern. Jo vaig estar fora abans per motius acadèmics, però des que sóc alcalde visc a Culla. He pogut experimentar la tranquil·litat de molts veïns de saber que l’alcalde viu al poble. Per al que una cosa és un problema trivial pot ser per als veïns un problema crucial. Tindre a l’abast als empleats, els regidors o al mateix alcalde els dóna confiança. Eixa proximitat és la d’un alcalde que transmet la proximitat als seus veïns, en municipis com Culla o en molts dels 135 municipis de la província l’alcalde no és un polític sinó un veí i és el que importa a l’hora de votar.

Pensa que trenca l’esquema d’edat per a ser alcalde?

Normalment els alcaldes són persones més majors però no és un cas excepcional, tot i que sóc l’alcalde del PP més jove de tota la Comunitat Valenciana i un dels més joves de tota la província.

A més representes als pobles xicotets al PPCV des de l’últim congrés…

En el passat congrés de València em van proposar entrar a formar part del Comitè Executiu com a Secretari d’Àrea de Pobles Xicotets dins de la Vicesecretaria de Cohesió Territorial, per a mi va ser un honor entrar a formar part en l’equip d’Isabel Bonig. És un equip molt reduït, on la majoria de gent ve de ciutats grans. El fet que pensaren en mi per a representar les localitats més menudes de l’interior és tot un honor i estic molt agraït.

Però la teua veu no se sent només a València, veritat?

És veritat, en el passat congrés nacional de NNGG de Sevilla es va aprovar la creació d’un comitè d’alcaldes de Noves Generacions, com ja et dic no som massa alcaldes tan joves. Em van convidar a formar part del comitè d’alcaldes de NNGG en l’àmbit nacional i sóc l’únic que hi ha a la Comunitat Valenciana, per a mi portar la veu dels pobles xicotets i la resta d’alcaldes de la formació a altres províncies em pareix una oportunitat que pot crear sinergies: ens pot ajudar a ser més moderns i treballar la nova política del PP per a fer millor el nostre treball als municipis.

“Es crearà a Culla un museu que atraurà un total de 30.000 turistes a l’any”

Com és la situació de Culla després de dos anys d’alcalde?

Des de democràcia Culla sempre ha votat al mateix partit i els nostres veïns opten per una política continuista, tant jo com els 7 alcaldes que m’han precedit hem treballat sense descans per tal de millorar Culla: aguantar la indústria i la ramaderia i millorar la indústria turística. En aquest últim punt es treballa des de fa més de 20 anys. Gràcies a la Diputació s’ha reconstruït part del castell i s’han millorat els accessos, a més vam signar en entrar a l’alcaldia un altre conveni per començar la fase 3: adequar el castell i els espais que formaran part de la Ruta del Temple, que és un dels projectes més ambiciosos culturalment que té la Diputació. Culla serà la segona seu, després de Peníscola, i es crearà un museu que atraurà un total de 30.000 turistes a l’any.

També s’ha treballat en millores de carrers com el de Dr. Agut, hem fet obres en el poliesportiu, la piscina i la casa de la cultura, a més que estem treballant per ampliar la xarxa d’aigua potable en alguns punts del municipi.

En pobles com el seu el paper de la Diputació és clau?

“La política de la Diputació és inversament proporcional als habitants dels municipis.”

La Diputació és el suport als pobles xicotets. La Diputació de Castelló és un dels exemples més clars de tota Espanya de suport als pobles xicotets i en Culla ho hem notat molt gràcies al paper de Javier Moliner. La política de la Diputació és inversament proporcional als habitants dels pobles. Sense la Diputació mancaríem de coses tan bàsiques com tindre els carrers asfaltats, també envien una màquina per a reparar les pistes de terra, les obres d’aigua potable estan subvencionades per la Diputació, el projecte turístic compta amb el suport del Patronat de Turisme, etc. És a dir, que en molts sectors la Diputació és la que més suport dóna als pobles xicotets.

Ha mencionat el llegat de Moliner, com valora eixe llegat?

“Javier Moliner ha fet arribar el segle XXI a la Diputació”

Javier Moliner ha aconseguit en aquests anys donar la volta a la truita en comparació a com estava quan el va agafar. L’ha modernitzat per a deixar-ho en mans del successor, que serà Miguel Barrachina. No menys important és el treball que està fent, fa i farà fins a la fi de la legislatura en la Diputació de Castelló. La Diputació ha canviat el xip, sobretot de portes enfora per tal que els alcaldes i la gent puguen entrar, des dels pobles de la província més xicotets fins als més grans s’ha fet sentir el treball i el suport de la Diputació, en els nostres carrers i en la nostra economia. Tot això és un llegat de Javier Moliner i estic segur que en futur continuarà així. Pense que és un gran política i desitge que no acabe ací la seua carrera política.

“Miguel Barrachina és un dels millors polítics que ha donat la nostra terra i m’atreviria a dir que de tota Espanya”

I com s’esbrina ara el futur del Partit Popular de Castelló?

Moliner ha fet arribar el segle XXI a la Diputació i ell ha sigut la cara visible, però ha comptat amb un equip que li hem donat suport. Una de les persones que més s’ha implicat amb ell ha sigut Miguel Barrachina: ha sigut escuder, confident i amic durant tots aquests anys i s’ha notat el seu treball entre els populars de Castelló. Tot i que la marxa de Javier Moliner és un acomiadament, és un punt i seguit en la seua política, ja que els dos tenen les mateixes polítiques i la mateixa idea de com ha de ser el partit. Barrachina és un dels millors polítics que ha donat la nostra terra i m’atreviria a dir que de tota Espanya, ja que ho ha demostrat moltes vegades en Madrid. Que Barrachina siga el pròxim president em pareix la millor opció i celebre molt que s’haja presentat, i per descomptat que comptarà amb tota l’ajuda que de mi puga necessitar.

Pensa que el model de la diputació és sostenible?

La Diputació pel que fa a la gestió és plenament sostenible. La Diputació té un pressupost inferior al de l’UJI o l’Ajuntament de Castelló de la Plana. Amb eixos diners han fet un gran treball en tots els municipis amb eixa discriminació positiva de donar suport als més xicotets. Pense que no només és sostenible sinó necessari.

I és sostenible fóra de l’economia?

“La recollida selectiva de residus tant en Culla com a la resta de la comarca suposa estar al capdavant de la sostenibilitat”

Com a expert en el tema, i ja que ha sigut una notícia en els últims dies, la implantació de la recollida selectiva de residus tant en Culla com a la resta de la comarca suposa estar al capdavant de la sostenibilitat en matèria de fems, la sostenibilitat també ha de ser responsable amb el medi ambient de cara a l’horitzó 2020, i la conscienciació de tindre cura del planeta i protegir el nostre territori de cara al futur.

Vostè és expert en matèries mediambientals?

Sóc doctor en ciències químiques, tinc un màster en química sostenible i la meua tesi va estar orientada als desenvolupaments de nous mecanismes químics que foren més beneficiosos per al medi ambient, quan he fet investigacions en la Universitat o en l’empresa privada les tasques encomanades sempre anaven encaminades a la sostenibilitat tan econòmica con mediambiental. De cara al futur és una tasca que haurem de començar a implicar-nos més des dels científics fins a la resta de ciutadans.

Dóna per finalitzada la seua formació professional o ha pensat quedar-se en política?

La formació mai ha de parar, no només pel que fa a títols, la formació continuada és vital, tot i que estic temporalment en política de Culla perquè era un projecte que m’agradava. En la disciplina científica cal estar a l’última dels descobriments. Si en la química fa falta una constant regeneració, pense que en la política cal fer-la sense necessitat que ningú te la demane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.