fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Benicarló homenatja els dos veïns deportats al camp de concentració de Mauthausen

Benicarló homenatja els dos veïns deportats al camp de concentració de Mauthausen

Els benicarlandos Antonio Machordom Coll i José Calvet Febrer van ser deportats a Mauthausen i posteriorment assassinats al camp de Gusen al 1942. L’acte ha servit per a transmetre a les futures generacions uns fets que mai més s’han de tornar a repetir.

Amb motiu del Dia d’homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes espanyoles del nazisme, que es commemora el 5 de maig, l’Ajuntament de Benicarló ha volgut homenatjar Antonio Machordom Coll i José Calvet Febrer, els dos benicarlandos que van ser deportats a Mauthausen i posteriorment assassinats al camp d’extermini de Gusen.

Antonio Machordom (Benicarló, 1901) i José Calvet (Benicarló, 1914) van estar entre els més de 8.000 republicans espanyols que es calcula que van estar presos a Mauthausen. Segons les dades verificades, van ser un total de 655 valencians procedents de 271 municipis les persones deportades que van arribar als camps de concentració i extermini nazis.

L’homenatge, presidit per l’alcaldessa, Xaro Miralles, s’ha dut a terme al passeig de Manuel Azaña, al costat de l’olivera plantada en memòria dels dos benicarlandos. També hi ha assistit els regidors de la Corporació Municipal i els familiars de les víctimes, que han tingut paraules de record per als seus familiars assassinats.

David Garcia, familiar d’Antonio Machordom, i Covadonga Calvet, familiar de José Calvet, han evocat la història familiar i els vincles emocionals amb els dos benicarlandos deportats i han fet una crida a lluitar per tal que la història no es torne a repetir.

L’alcaldessa, per la seua banda, ha destacat que «Antonio Machordom i José Calvet representen una part fonamental de la nostra història democràtica pel seu exemple de lluita per la democràcia i la llibertat, i és per això que avui, al seu poble, volem recordar-los i honrar la seua memòria». «Sabem —ha apuntat— que no podrem esborrar el patiment sofert per ells i les seues famílies. Simplement volem retornar-los la dignitat com a persones».

L’alcaldessa ha finalitzat dient que «aquest acte ha de servir també per a transmetre a les futures generacions uns fets que mai més s’han de tornar a repetir».

L’acte ha finalitzat amb la lectura d’un manifest institucional en record i homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes valencianes i espanyoles del nazisme. La lectura ha anat a càrrec de l’alcaldessa, el regidor de Cultura, Pedro Manchón i els portaveus dels grups municipals a l’oposició, Juan Antonio Mañá (PP), Benjamín Martín (Ciudadanos) i Marta Escudero (Compromís).

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.