fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El Morelladon beltrani es presenta en públic el proper diumenge

El Morelladon beltrani es presenta en públic el proper diumenge

Morella presenta aquest nou dinosaure, que estarà exposat a l’ajuntament.

El Morelladon beltrani, nou dinosaure que s’ha descobert a Morella, es presentarà en públic el proper diumenge, 3 de gener, a les 13 hores. L’acte estarà presidit pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. El grup d’investigadors de Biologia Evolutiva de la UNED, el morellà José Miguel Gasulla, i els seus companys José Luis Sanz (UAM) i Fernando Escaso, Iván Narváez i Francisco Ortega (UNED) ha estat l’encarregat de dur a terme l’estudi dels fòssils trobats. En aquesta presentació donaran a conèixer tots els detalls d’aquesta històrica troballa paleontològica i es podran veure les restes trobades d’aquest animal. Aquests estaran exposats a la Sala del Consell de l’Ajuntament de Morella.

Cal recordar que Morelladon beltrani és el primer dinosaure descrit en la localitat. El material examinat d’aquesta espècie exclusiva està compost per les restes d’un únic individu representat per part de la regió dorsal i sacra, la regió de la pelvis i part de l’extremitat posterior. Morelladon beltrani és un ornitòpode estiracostern de mida mitjana, amb una longitud aproximada de 6 metres i una alçada d’uns 2.5 metres, molt similar tant en grandària com en proporcions a la forma europea Mantellisaurus atherfieldensis. La característica més destacable d’aquest ornitòpode és la presència en les vèrtebres dorsals d’espines neurals molt altes, que podrien sustentar una mena de «vetlla» a la regió dorsal del cos de Morelladon. Aquesta podria estar relacionada amb processos de termoregulació corporal o com un lloc d’emmagatzematge de greix per suportar períodes d’escassetat d’aliment. Una altra possibilitat que no s’ha de descartar és que aquesta estructura tingués un paper destacat en la comunicació entre els membres de la manada.

La troballa de Morelladon beltrani mostra un interessant augment de la diversitat d’ornitòpodes de mida mitjana a gran a la regió sud d’Europa fa uns 125 milions d’anys, ja que aquesta espècie s’uneix a les ja conegudes Iguanodon bernissartensis i Mantellisaurus atherfieldensis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.