fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Enigmes, particularitats i similituds dels escuts de les falles de Borriana

Enigmes, particularitats i similituds dels escuts de les falles de Borriana

Els escuts de les falles de Borriana, guarden en si mateix un simbolisme i un significat de la història, ubicació i idiosincràsia de les diferents comissiones i la fascinació i admiració per la seua localitat i per la festa del foc.

Analitzant-les descobrim detalls que es repeteixen en la gran majoria com, la corona reial oberta, el blau de l’escut de Borriana la real Senyera i sobretot al foc. Abans d’endinsar-nos en els escuts dels col·lectius fallers, mirem primer el de la localitat de Borriana.

1

Escut de la ciutat de Borriana

L’escut de Borriana és una silueta en un fons blau amb tres corones reials obertes i per timbre una corona reial oberta.

Encara que a Borriana s’han trobat vestigis de diverses civilitzacions antigues, la plenitud de la vila àrab se situa entorn del segle IX. Es va incorporar a la civilització occidental cristiana després de la seua conquesta pel Rei Jaume I d’Aragó (el conqueridor) en 1233. En 1348 el Rei Pedro IV concedeix el privilegi que la senyera de Borriana siga amb una franja blava i tres corones. En 1542, com a conseqüència de la posició antiagermanada dels càrrecs públics de Borriana, Carles I va concedir un privilegi on àmplia la concessió als segells i escuts de la vila.
En 1901, la reina regente, en nom d’Alfons XIII, li va concedir a Borriana el títol de ciutat, va ser coronada amb aquest títol tres vegades.

Una vegada conegudes les característiques de l’escut de la ciutat, podrem entendre millor els escuts de les entitats falleres, incloses Junta Local Fallera i Federació de falles de Borriana, i els vincles que els uneixen…
Passem a veure-la una per una:

2
Escut de Junta Local Fallera de Borriana

La Junta Local Fallera de Borriana va ser creada en 1944 per a agrupar i coordinar en actes conjunts de les falles existents en aquell moment. L’escut de Junta Local Fallera de Borriana està compost, per l’escut de la ciutat amb les seues tres corones en el centre, damunt el casc del Rei Jaume I el conqueridor, una cinta daurada amb el nom de l’entitat i el foc com a símbol de la festa.

3
Escut de la Falla Barri la Mercé

La Falla la Mercè va ser la primera comissió a plantar falla a Borriana en 1928, per açò el sobre nom de la “veterana”. En el seu escut observem amb utensili principal una paleta del pintor artístic fent una al·legoria de la connotació artística que té la festa amb els seus monuments, dins de la paleta ve gravades les tres corones reials que té l’escut de la ciutat amb el nom del col·lectiu i el de la ciutat. Embolica aquesta paleta una cinta amb la senyera, es representen també uns coets aeris manifestant així el gust per la pirotècnia, al costat dret de la paleta, uns cítrics com a representació de la principal activitat econòmica de la població en els seus anys de màxima esplendor i com no, la crida depuradora com a símbol de la festa.

4
Escut de la falla Barri València

La falla Barri València naix en 1929 i té el malnom “del garbó”, la història d’este sobre nom mereix un altre post més individualitzat que em compromet a realitzar. En l’escut de la falla Barri València observem una senyera embolicada en fulles de llorer, a dalt la corona reial oberta i el casc de Jaume I el conqueridor, per sota una cinta daurada amb el nom del col·lectiu embolicant un garbó de llenya fent honor la recol·lecta d’herba i branques verdes, que recollia la gent antiga per a donar a menjar als animals de granja que tots tenien a casa, que es menjaven les fulles i deixaven les branques seques per a fer foc i calfar-se a l’hivern.

5
Escut de la Falla Barri la Vila

La Falla Barri la Vila també naix en 1929, juntament amb la del Barri València, El seu nom fa referència al barri que està en el centre del de la localitat, on està l’ajuntament (casa de la Vila).

La principal figura de l’escut és un ocell Teuladí, vulgarment anomenat vilero, per habitar al voltant de llocs on habiten humans, aquest està embolicat en la flama del foc regenerador; a dalt una cinta de color blau com el fons de l’escut de la ciutat amb el nom de la comissió i baix amb cinta daurada on hi ha escrit el nom de la població.

 

6

 

Escut de la Falla Barri d’Onda

La Falla Barri d’Onda és la següent a aparéixer en l’escena cultural i festiva de la ciutat en 1930. En el seu escut apareix com a ensenya una bruixa, aquesta fa una al·legoria a la ubicació del barri al les afores de la localitat, on antigament explicaven els vells del lloc, habitaven les bruixes. Aquesta imatge està embolicada pel foc de la festa amb un fons blau com a color preferencial de la localitat i el seu escut, baix en forma de mitja lluna el nom del col·lectiu.

7

Escut de la Falla Barri l’Escorredor

La falla del Barri l’Escorredor naix en 1931 i el seu nom fa referència al carrer principal d’aqueixa zona; era i és un carrer amb pendent de baixada cap al litoral, a causa d’açò, quan plou fortament en la localitat, es concentra tota l’aigua i s’escorre cap a la mar per aquella via.

L’escut en forma de gota d’aigua ens presenta a un corredor i una flama de foc amb el fons blau, als costats de l’escut unes fulles de llorer embolicant uns masclets i en el contorn de la gota d’aigua el nom de la Falla.

8

Escut de la Falla Barri la Ravalera

En 1934 naix una nova falla, Falla Barri el Raval, actualment a derivat el seu nom la Barri la Ravalera, era un barri cèntric de la ciutat entre el barri la Vila i Barri València.

A l’escut de la Ravalera tots els elements fan referència i honors a la seua valenciania, en ell trobem una fallera, una paella valenciana, una manta morellana i el foc com a part fonamental de la festa. També té un altre emblema que utilitza com a insígnia que és la closca d’un caragol, fent referència a un ingredient de la nostra paella típica.

 

9

Escut de la Falla Barri la Mota

En 1934 naix la Falla Barri la Mota, el seu emplaçament està entre La Falla Barri la Vila i la Falla Barri d’Onda i delimitant amb el llit del riu Anna.

En l’escut l’element principal és una granota que es representa dins de l’escut de Borriana, la granota és símbol del barri per estar el seu emplaçament prop del riu i ser zona humida i propícia per a aquests batracis, també ho usen per a la seua insígnia, a dalt es representa el campanar de Borriana coronat amb la Real Senyera, a banda i banda de l’escut apareix el foc purificador amb uns coets aeris a l’esquerre i unes canyes típiques de la vegetació de les zones humides. A baix una cinta daurada on posa “poc a poc anem fent roc roc” fent referència al so del batraci i finalment penjant una carabassa.

10
Escut de la Falla Societat de Caçadors

La Falla Societat de Caçadors va ser fundada en 1943, va ser la primera falla com que no té demarcació de barri, en sorgir d’una societat privada de caçadors.

En l’escut podem observar una canana amb els seus cartutxos i l’escopeta, símbols essencials de l’activitat de la caça, afició dels gremiats, amb fons blau, i contínua apareixent el foc amb element en comú dibuixant amb el, la paraula FALLA; l’escut està rivetat en daurat.

11

Escut Falla Barri Sant Blai

La següent falla a sorgir és la Falla Barri Sant Blai, en 1945, el nom fa honor al patró de la ciutat, Sant Blai va ser bisbe de Sebaste per açò en l’escut de la Falla apareix la mitra del bisbe i el bàcul, tot açò embolicat en la flama de la festa fallera. En antigues insígnies de la falla també vènia penjant un calder fent referència a les típiques calderes que es feien el dia del patró per a oferir als necesitats i famolencs un menjar calent i amb moltes calories per al fred hivernal.

12
Escut de la Falla Societat Centre Espanya

Una nova Societat privada apareix en l’escena fallera en 1956, naix dins de la Societat Centre Espanya, fundada pels carlistes de Borriana.

En el seu escut apareixen dues figures molt rellevants a Borriana, la primera la taronja, com havíem comentat abans, la citricultura era el motor econòmic de la ciutat en aqueixos temps que van coincidir amb els de mes rellevància i esplendor de la nostra localitat i la segona figura “el cerdet” els habitants de la localitat de Borriana tenim com a mal nom “cerdets”, per allò que es diu que “del cerdet es menja fins a la cua”……

13

Escut de la Falla Plaça Chicharro

La Falla Plaça Chicharro es funda en 1970, i té la seua ubicació en la plaça el Pla, se li nomena Plaça Chicharro en honor i reconeixement a qui va ser el màxim valedor de la construcció del port de Borriana.

En l’escut podem observar el plànol de la Borriana antiga i emmurallada realitzat per Rafael Martí de Viciana en 1564, embolicada en foc que alça les seues flames cap amunt, dibuixant tot el conjunt una curiosa pinta, utensili imprescindible en la indumentària fallera femenina.

14

Escut de la Falla Club 53

De nou, és una Societat privada la que inicia les seues marxes en el món faller de la població en 1972 la fundació d’aquesta societat és a causa d’una escissió d’una part de membres de la societat Centre Espanya.
L’escut que presenta actualment és el més minimalista i modern de tots, encara que sempre ha sigut una taronja sencera amb fulles verdes del taronger, ara s’ha reconvertit en mitjana taronja i el nom de la falla gravat en blau, segueixen preponderant els fons blaus en els escuts com a referència al color de la localitat, també recordem la importància que ha tingut la taronja per a la ciutat.

15
Escut de la falla Barri la Bosca

La Falla Barri la Bosca es crea en 1977, és una escissió d’una part del barri València que havia crescut cap al sud.

En el seu escut podem observar l’escut de la localitat amb el detall que la corona reial està simpàticament inclinada i reposant en un extrem de l’escut, també hi ha una palmera “antigament solament era la palmera la representació de la falla” que simbolitza el lloc verge i paradisíac que hi havia en el sud de la localitat.

 

16
Escut de la Falla Club Ortega

Una altra societat Privada, en aquest cas el Club Ortega, és la que en aquesta ocasió en 1982 comença la seua marxa en el món faller.

La Falla Club Ortega fa referència en el seu escut, a la coneguda frase, de “Borriana, París i Londres” com les tres ciutats més importants del continent europeu. En ell podem observar el campanar de Borriana o “El templat” escortat a la seua dreta per la torre Eiffel de París i a si Esquerra pel Big ben de Londres, els símbols mes importants de les tres ciutats.

 

17

Escut de la Falla Don Bosco

La Falla Don Bosco inicia la seua activitat fallera en 1988, agafant el nom del fundador de la congregació Salesiana, el prestigiós sacerdot i posterior Sant, Sant Juan Bosco. Els fundadors de la falla eren antics alumnes del col·legi salesià de Borriana i van escollir amb emplaçament de la seua falla, en les mateixes portes del col·legi.

En el seu escut podem observar la semblant silueta de l’antic escut de la ciutat, però substituint el fons blau pels colors de la Real senyera, al centre de l’escut la imatge de Sant Juan Bosco i per darrere el foc purificador, una cinta platejada amb el nom del col·lectiu embolica l’escut i finalment coronat amb una la corona reial oberta.

 

18

Escut de la Falla Quarts de Calatrava

La falla Barri Quarts de Calatrava, és una escissió del Barri de la Mercé cap al mar, que s’inicia en l’activitat fallera en 1992, deu el seu nom al fet que aqueixos terrenys antigament pertanyien a una família de terratinents que es cognomenaven Calatrava.

En l’escut, amb la mateixa silueta de l’escut actual de la localitat, podem apreciar en el seu interior la creu característica de l’ordre de Calatrava, una ordre fundada en el regne de Castella en el segle XII. Amb el nom de la falla i de la població vorejant-la; per l’exterior està embolicat en foc de la festa i finalment coronada amb una corona reial oberta.

19
Escut de la Falla Societat Sant Josep

La Falla Societat Sant Josep naix en 2008 per l’agrupació de gent que havia pertangut anteriorment a altres falles i que bategen a la seua nova falla amb el nom del patró dels fusters.

En el seu escut es representa la figura de Sant Josep a la seua dreta l’escut de Borriana i en el fons el campanar tot açò embolicat en una flama de foc modernista que engloba tot el conjunt.

20
Escut de la Falla Jaume I

En 2011 es crea la nova falla, Falla Rei Jaume I, els màxims promotors i creadors de la nova entitat són en la seua majoria exmembres de Junta Local Fallera, amb una experiència contrastada en el món faller.

En l’escut observem com a peces principals, el casc del Rei Jaume I el conqueridor, els colors del seu escut d’armes, la corona reial, la Real senyera, també apareixen unes taronges amb fulles del taronger i una cinta platejada amb el nom del col·lectiu, tot açò embolicat en foc faller.

21

Escut de la Falla Societat Cardenal Tarancón

Aquesta és l’última falla a aparéixer en el circuit faller de la localitat en 2015; trien el nom en honor a l’il·lustre borrianenc, personatge de gran importància en la història recent d’Espanya.

No podia faltar la imatge del Cardenal en l’escut de la falla al costat del campanar de Borriana que en la seua part mes elevada reposa lleugerament inclinada, la corona real oberta, igual que en el de la Falla la Bosca, però aquesta vegada inclinat a la dreta, tot ells embolicat en la flama festiva. I per a acabar l’escut, una banda circular amb el fons blau on porta gravat el nom de col·lectiu.

 

x
Escut de la Federació de falles de Borriana

En 2009 es constitueix la federació de falles de Borriana a conseqüència de la protesta de totes les falles per la retallada de les subvencions en un 30% per part del consistori a meitat d’exercici faller (que no és el mateix que l’exercici natural de l’1 de gener a 31 de desembre). Gràcies a aqueixa protesta avui dia les falles de Borriana estan mes unides i interactuen mes entre elles.

En el seu escut podem veure una silueta en forma de flama de foc on apareix en el seu interior les sigles de la federació FFB i per sota de la flama, amb fons blau, les tres corones obertes de l’escut de la localitat.

Aquestes són tots els escuts de les falles que estan actualment en plena activitat fallera, unes altres lamentablement van cessar la seua activitat fa ja uns anys, casos reseñables són els de la Falla L´Axiamo i encara que una mica mes antigues la Falla Filarmònica i la Falla Esport Ciclista. Havent vist ja tots els escuts i analitzant-los minuciosament observem unes connotacions, quasi enaltació a l’escut, als colors i als símbols mes representatius de la localitat.

Observem que dels 21 escuts analitzats, 16 té el color blau de la localitat representat, 11 tenen algun tipus de corona real oberta, 4 escuts inclouen el campanar de Borriana (el templat), 4 la taronja com a símbol de riquesa de la ciutat. També observem elements destacats de la comunitat, com els 6 escuts que apareix la Real Senyera, i com no, el gran protagonista, el foc, que apareix en 16 dels 21 escuts analitzats.

Possiblement se’m passe per alt alguna característica preponderant en algun escut, que no tindria cap problema a incorporar al post si algú m’ho comenta.

Fins a ací aquest repàs pels escuts fallers de Borriana, espere haver d’ampliar-ho en anys pròxims.

Autor: Sergio López Tomás

Leave a Reply

Your email address will not be published.