fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“La FFB un pas al capdavant per a la gesti贸 de la festa fallera en Borriana” – L’opini贸 de Sergio L贸pez Tom谩s

“La FFB un pas al capdavant per a la gesti贸 de la festa fallera en Borriana” – L’opini贸 de Sergio L贸pez Tom谩s

Sempre m’he manifestat a favor que la Federaci贸 de Falles de Borriana assumir脿 el total protagonisme, gesti贸 i administraci贸 de la festa fallera i pot ser que siga ara.

Este 茅s tan sols un article d’opini贸 d麓un faller que he compartit els inicis de la creaci贸 de la federaci贸 de Falles de Burriana i tamb茅 he pertangut a Junta Local Fallera, sense pretendre res m茅s que donar la meua opini贸 com a component del col.lectiu.

El passat mes de Juny les Junta directiva de la Federaci贸 de Falles de Borriana va proposar a tots els seus membres un sondeig a les seues comissions sobre el futur de la Federaci贸 de Falles de Borriana.

Des de la directiva de la Federaci贸 es proposava donar un pas m茅s per a la total gesti贸 i administraci贸 del col路lectiu faller, rellevant de les seues funcions a la fins ara al consell sectorial Junta Local Fallera dirigida i presidida sempre des del sector pol铆tic de la ciutat. La reflexi贸 estava clara, o es seguia avan莽ant per a la consecuci贸 de l’objectiu de, una vegada cohesionades totes les falles en un mateix front, passar a la gesti贸 directa de tots els actes conjunts i portar la representaci贸 de les “Falles de Borriana” o dissoldre la federaci贸, perqu猫 cohabitar dues entitats amb les mateixes carracter铆stiques de gesti贸 i diferent representaci贸, no era de l貌gica, intentant cohabitar conjuntament.

La Federaci贸 de Falles de Borriana naix en 2009, a conseq眉猫ncia d’unes reunions pr猫vies de totes les falles de Borriana, per a cohesionar-se i exercir un ens de for莽a i de protesta enfront d’una retallada de les subvencions municipals per a les falles, d’un 33% a meitat d’exercici faller, quan totes les falles ja tenien els pressupostos tancats i algunes d’elles fins a gastats. La mesura m茅s significativa que acorden enfront de la retallada presupost脿ria, 茅s el de fer unes creus folrades totalment en fulles verdes substituint als t铆pics clavells que les recobreixen tradicionalment, veient-se agraviada les festivitat catalogada com d’inter猫s tur铆stic provincial. Poques, per貌 molt poques vegades s’hi va veure una uni贸 de les falles tan compacta.

La mesura que van adoptar, no va servir per a la modificaci贸 dels pressupostos, per貌 si per a demostrar a les diferents falles de Borriana que la uni贸 de forces 茅s molt beneficiosa per a aconseguir objectius conjunts i desestabilitzar el poder que exercia el regidor i president de Junta Local Borriana davant les seues propostes i decisions.

En aquella primera fase es va configurar un grup de fallers, els quals serien els encarregats de confeccionar l’entitat , la formar Jur铆dica a adoptar, les seues bases d’ingr茅s, per貌 com tots els principis de qualsevol col路lectiu hi havia llacunes que haurien d’anar gestionant amb el temps; com seria la fi d’aqueix grup, al fet que o als qui responia, com es gestionaria econ貌micament etc… per貌 amb voluntat de tots l’1 de Juliol de 2009 es va presentar en societat la Federaci贸 de Falla de Borriana.

Com en totes les agrupacions, els principis van ser dif铆cils, cada falla tenia la seua pr貌pia visi贸 de perqu猫 hauria de servir la federaci贸, com formar-se….etc.. N’hi havien que volien gestionar des del primer moment tot el referent al m贸n de les falles substituint aix铆 a la Junta Local Fallera, uns altres que s’hauria d’anar pas a pas amb el prop貌sit, uns altres perqu猫 solament f贸ra un grup de pressi贸, per貌 a poc a poc van anar conjuminant les idees, les pretensions i la perspectiva de futur. Ho dic amb ra贸 de fe, posat que vaig tenir la sort de pertanyer a aqueix grup en els seus inicis.

En poc temps, es van realitzar unes eleccions per a triar qui serien els dirigents de la mateixa, en els primers anys es van realitzar els estatuts i el reglament intern de l’entitat, tamb茅 vaig tenir la sort de pert脿nyer a aqueix grup de treball, va haver-hi un treball d’assentament de la federaci贸 en la societat fallera, es va presentar el logo de la Federaci贸, es va presentar la Web pr貌pia i m煤ltiples coses m茅s que feien que la federaci贸 f贸ra agafant cos i es fera un lloc important, escoltat i respectat en tot el col路lectiu. Per貌 hi havia una cosa que no arribava de quadrar b茅, en les reunions de la federaci贸 es debatien les mateixes coses que en les plens de JLF i no sempre eren els mateixos representants legals els que anaven de cada falla als diferents organismes, encara que lo que es decidia en les reunions de la federaci贸 era la consigna que despr茅s es votara en bloc en els plens de JLF, deixant aix铆 sense poder de cessaci贸 a la directiva de JLF de tot el que es tractava en els plens, per貌 en els plens no es tractava tot, la distribuci贸 de la partida pressupost脿ria de la regidoria de festes per a falles era 煤nicament decisi贸 de l’equip de govern i el seu regidor al c脿rrec.

Han anat passant els anys i la federaci贸 s’ha afermat, i b茅 en la societat fallera, han hagut 4 presidents electes en la federaci贸 que cadascuna ha aportat, al costat de la seua junta directiva, grans assoliments a aquesta entitat, com la correcci贸 d’innombrables bases de concursos, pres猫ncia preferencial en els actes fallers, la subvenci贸 煤nica que recau en la federaci贸 i no en les falles i ella distribueix i molts assoliments m茅s…

Hi ha hagut moments durant aquesta per铆ode de vida de la federaci贸 que el poder pol铆tic li ha oferit la gesti贸 de les falles, per貌 no ha arribat a materialitzar-se mai, b茅 per falta de decisi贸 o d’estructura, a莽貌 s铆, han anat compartint i assumint compet猫ncies a poc a poc, com les abans assenyalades o la gesti贸 de les bandes de totes la falleres de la ciutat i algunes altres. Per貌 han assumit aqueixes compet猫ncies d’una manera desordenada, no hi ha hagut una planificaci贸 pr猫via de com han de fer i exercir el trasp脿s de compet猫ncies.

Ara, la federaci贸 茅s una entitat aposentada, madura amb solv猫ncia que vol fer un pas m茅s enll脿, creu que ha arribat el moment d’assumir les compet猫ncies de la gesti贸 i administraci贸 i representaci贸 del col路lectiu faller de la ciutat, jo estic conven莽ut que 茅s el moment i estan molt preparats, han agafat experi猫ncia i han de fer-la servir.
Si s’est脿 decidit a donar aqueix pas tan important, i a莽貌 ja 茅s opini贸 personal, s’hauria d’asseure’s a planificar que, com, quan es va a procedir al trasp脿s de compet猫ncies. en la meua humil opini贸 el trasp脿s ha de ser progressiu, constant i decidit. S’hauria de negociar una “hoja de ruta”, un programa que s’anaren marcant les fases del trasp脿s, amb total convenciment i amb comprom铆s de col路laboraci贸 de la dues entitats en q眉esti贸, i marcara un termini de finalitzaci贸 del programa.

El tema m茅s peliagut 茅s l’econ貌mic, que t茅 els seus pros i les seues contres, d’una banda l’ajuntament s’hauria de comprometre per escrit que la partida pressupost脿ria que destina a les falles hauria de recalar via subvenci贸 a la federaci贸 a canvi de la gesti贸 i que es comprometera a mantenir-la en el temps, cosa que segurament no puga responsabilitzar-se. Per contra, la federaci贸 tindria a favor que podria generar ingressos mitjan莽ant esposorizacions i altres mitjans, cosa que l’actual Junta Local Fallera no pot realitzar a causa de la seua forma jur铆dica, sent un consell sectorial i no provindre de NIE.

Amb tots els passos ben marcats, ben dissenyats i amb total acord entre la regidoria de festes i la federaci贸 de falles, crec que a莽貌 es pot dur a terme en curt i mig termini, com ens han demostrat diferents poblacions que la federaci贸 funciona perfectament i que nosaltres hem d’agafar com a exemple, tamb茅 tindre en compte altres poblaci贸ns que no ha funcionat, com per ejemple Torrent, per no caure amb els mateixos errors.

La societat fallera de Borriana est脿 d’enhorabona, tots aquests moviments demostren que 茅s una societat viva, plural, compromesa, unida, amb iniciatives i molt important, sent uns dels principals motors de la comunitat.

Enhorabona a tot el col路lectiu faller, especialment a la Federaci贸 de Falles de Borriana que compta amb persones de gran compet猫ncia, valeroses i que est脿 en disposici贸 d’aconseguir els seus prop貌sits.

Leave a Reply

Your email address will not be published.