Sempre m’he manifestat a favor que la Federació de Falles de Borriana assumirà el total protagonisme, gestió i administració de la festa fallera i pot ser que siga ara.
Este és tan sols un article d’opinió d´un faller que he compartit els inicis de la creació de la federació de Falles de Burriana i també he pertangut a Junta Local Fallera, sense pretendre res més que donar la meua opinió com a component del col.lectiu.
El passat mes de Juny les Junta directiva de la Federació de Falles de Borriana va proposar a tots els seus membres un sondeig a les seues comissions sobre el futur de la Federació de Falles de Borriana.
Des de la directiva de la Federació es proposava donar un pas més per a la total gestió i administració del col·lectiu faller, rellevant de les seues funcions a la fins ara al consell sectorial Junta Local Fallera dirigida i presidida sempre des del sector polític de la ciutat. La reflexió estava clara, o es seguia avançant per a la consecució de l’objectiu de, una vegada cohesionades totes les falles en un mateix front, passar a la gestió directa de tots els actes conjunts i portar la representació de les “Falles de Borriana” o dissoldre la federació, perquè cohabitar dues entitats amb les mateixes carracterístiques de gestió i diferent representació, no era de lògica, intentant cohabitar conjuntament.
La Federació de Falles de Borriana naix en 2009, a conseqüència d’unes reunions prèvies de totes les falles de Borriana, per a cohesionar-se i exercir un ens de força i de protesta enfront d’una retallada de les subvencions municipals per a les falles, d’un 33% a meitat d’exercici faller, quan totes les falles ja tenien els pressupostos tancats i algunes d’elles fins a gastats. La mesura més significativa que acorden enfront de la retallada presupostària, és el de fer unes creus folrades totalment en fulles verdes substituint als típics clavells que les recobreixen tradicionalment, veient-se agraviada les festivitat catalogada com d’interès turístic provincial. Poques, però molt poques vegades s’hi va veure una unió de les falles tan compacta.
La mesura que van adoptar, no va servir per a la modificació dels pressupostos, però si per a demostrar a les diferents falles de Borriana que la unió de forces és molt beneficiosa per a aconseguir objectius conjunts i desestabilitzar el poder que exercia el regidor i president de Junta Local Borriana davant les seues propostes i decisions.
En aquella primera fase es va configurar un grup de fallers, els quals serien els encarregats de confeccionar l’entitat , la formar Jurídica a adoptar, les seues bases d’ingrés, però com tots els principis de qualsevol col·lectiu hi havia llacunes que haurien d’anar gestionant amb el temps; com seria la fi d’aqueix grup, al fet que o als qui responia, com es gestionaria econòmicament etc… però amb voluntat de tots l’1 de Juliol de 2009 es va presentar en societat la Federació de Falla de Borriana.
Com en totes les agrupacions, els principis van ser difícils, cada falla tenia la seua pròpia visió de perquè hauria de servir la federació, com formar-se….etc.. N’hi havien que volien gestionar des del primer moment tot el referent al món de les falles substituint així a la Junta Local Fallera, uns altres que s’hauria d’anar pas a pas amb el propòsit, uns altres perquè solament fóra un grup de pressió, però a poc a poc van anar conjuminant les idees, les pretensions i la perspectiva de futur. Ho dic amb raó de fe, posat que vaig tenir la sort de pertanyer a aqueix grup en els seus inicis.
En poc temps, es van realitzar unes eleccions per a triar qui serien els dirigents de la mateixa, en els primers anys es van realitzar els estatuts i el reglament intern de l’entitat, també vaig tenir la sort de pertànyer a aqueix grup de treball, va haver-hi un treball d’assentament de la federació en la societat fallera, es va presentar el logo de la Federació, es va presentar la Web pròpia i múltiples coses més que feien que la federació fóra agafant cos i es fera un lloc important, escoltat i respectat en tot el col·lectiu. Però hi havia una cosa que no arribava de quadrar bé, en les reunions de la federació es debatien les mateixes coses que en les plens de JLF i no sempre eren els mateixos representants legals els que anaven de cada falla als diferents organismes, encara que lo que es decidia en les reunions de la federació era la consigna que després es votara en bloc en els plens de JLF, deixant així sense poder de cessació a la directiva de JLF de tot el que es tractava en els plens, però en els plens no es tractava tot, la distribució de la partida pressupostària de la regidoria de festes per a falles era únicament decisió de l’equip de govern i el seu regidor al càrrec.
Han anat passant els anys i la federació s’ha afermat, i bé en la societat fallera, han hagut 4 presidents electes en la federació que cadascuna ha aportat, al costat de la seua junta directiva, grans assoliments a aquesta entitat, com la correcció d’innombrables bases de concursos, presència preferencial en els actes fallers, la subvenció única que recau en la federació i no en les falles i ella distribueix i molts assoliments més…
Hi ha hagut moments durant aquesta període de vida de la federació que el poder polític li ha oferit la gestió de les falles, però no ha arribat a materialitzar-se mai, bé per falta de decisió o d’estructura, açò sí, han anat compartint i assumint competències a poc a poc, com les abans assenyalades o la gestió de les bandes de totes la falleres de la ciutat i algunes altres. Però han assumit aqueixes competències d’una manera desordenada, no hi ha hagut una planificació prèvia de com han de fer i exercir el traspàs de competències.
Ara, la federació és una entitat aposentada, madura amb solvència que vol fer un pas més enllà, creu que ha arribat el moment d’assumir les competències de la gestió i administració i representació del col·lectiu faller de la ciutat, jo estic convençut que és el moment i estan molt preparats, han agafat experiència i han de fer-la servir.
Si s’està decidit a donar aqueix pas tan important, i açò ja és opinió personal, s’hauria d’asseure’s a planificar que, com, quan es va a procedir al traspàs de competències. en la meua humil opinió el traspàs ha de ser progressiu, constant i decidit. S’hauria de negociar una “hoja de ruta”, un programa que s’anaren marcant les fases del traspàs, amb total convenciment i amb compromís de col·laboració de la dues entitats en qüestió, i marcara un termini de finalització del programa.
El tema més peliagut és l’econòmic, que té els seus pros i les seues contres, d’una banda l’ajuntament s’hauria de comprometre per escrit que la partida pressupostària que destina a les falles hauria de recalar via subvenció a la federació a canvi de la gestió i que es comprometera a mantenir-la en el temps, cosa que segurament no puga responsabilitzar-se. Per contra, la federació tindria a favor que podria generar ingressos mitjançant esposorizacions i altres mitjans, cosa que l’actual Junta Local Fallera no pot realitzar a causa de la seua forma jurídica, sent un consell sectorial i no provindre de NIE.
Amb tots els passos ben marcats, ben dissenyats i amb total acord entre la regidoria de festes i la federació de falles, crec que açò es pot dur a terme en curt i mig termini, com ens han demostrat diferents poblacions que la federació funciona perfectament i que nosaltres hem d’agafar com a exemple, també tindre en compte altres poblacións que no ha funcionat, com per ejemple Torrent, per no caure amb els mateixos errors.
La societat fallera de Borriana està d’enhorabona, tots aquests moviments demostren que és una societat viva, plural, compromesa, unida, amb iniciatives i molt important, sent uns dels principals motors de la comunitat.
Enhorabona a tot el col·lectiu faller, especialment a la Federació de Falles de Borriana que compta amb persones de gran competència, valeroses i que està en disposició d’aconseguir els seus propòsits.