fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Alcora Medievalista” – L’opini贸 de Jos茅 Manuel Puchol

“Alcora Medievalista” – L’opini贸 de Jos茅 Manuel Puchol

Els pr貌xims dies 18 a 20 de novembre (divendres a diumenge), l’Alcora rememorar脿 novament la Reconquesta de l’Alcalat茅n. Sota el t铆tol de 鈥淎l-q眉ra 1.233鈥 se celebraran les VI Jornades de Recreaci贸 de l’important esdeveniment.

Una reconquesta que va ser possible gr脿cies als pactes que van forjar una alian莽a: Corona, noblesa, i clergat. El 23 de Julio d’1.233, estant Jaime I a Borriana, va atorgar a D. Pere Ximen de Urrea (III Pedro del llinatge Urrea), el t铆tol de Bar贸 o Senyor sobre el que anava a ser el 鈥淪enyoriu de la Tinen莽a i Honor d’Alcalat茅n鈥.

L’hist貌ric document:

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Manifestum sit omnibus, quod nos Jacobus, Dei gratia rex Aragonum, Maioricarum et Valencie, comes Barchinone et Urgelli et dominus Montispesulani; attendentes multa servicia que vos, dilectus noster domnus Eximinus d’Urrea nobis multipliciter fecistis et facitis tota die, cum presenti scripto nostro firmiter et perpetuo valituro, donamus, concedimus et laudamus vobis et vestris castrum quod vocatur Alcalaten鈥/perfectpullquote]

Traducci贸:

Que tothom s脿pia que n贸s, Jaume, per la gr脿cia de D茅u rei d’Arag贸 i del regne de Mallorca, i comte de Barcelona i d’Urgell, i senyor de Montpeller.

En atenci贸 als molts serveis que v贸s, el nostre estimat Jim茅n de Urrea, ens heu fet en el passat i ens seguiu fent ara, amb aquest document nostre, ferm i valedor a perpetu茂tat, us donem, concedim i lloem a v贸s i als vostres, el castell que s’anomena Alcalat茅n…

Dit l’anterior que 茅s la part documentada, al meu entendre, en el territori d’Alcalat茅n no va haver de disparar-se una sola ballesta. Com a molt alguna xicoteta escaramussa聽saldada amb llan莽a o espasa. La presa de Borriana va haver d’actuar com un efecte d貌mino sobre els llocs del voltant. Van haver de ser Ximen d’Urrea i les seues forces, els que van ocupar aquesta terra de complexa orografia, situada a lloms entre la Plana i el Maestrat. Immediatament es va al莽ar als peus del castell la primera Parroquial dedicada al Sant铆ssim Salvador.

De la m脿 dels grups que participen en la 鈥淩ecreaci贸鈥, l’Alcora tornar脿 als inicis del XIII. B茅 茅s mantenir vives les nostres arrels i costums.

Bon cap de setmana a tots.

jose-manuel-puchol

Leave a Reply

Your email address will not be published.