fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Callosa de Segura i per qu猫 no sabem manifestar-nos – L’opini贸 de Jordi Dosd脿

Callosa de Segura i per qu猫 no sabem manifestar-nos – L’opini贸 de Jordi Dosd脿

La setmana passada Callosa de Segura era a totes les cadenes televisives, r脿dios i peri貌dics del pa铆s, aquests mitjans de comunicaci贸 mostraven l’esperp猫ntica manera de defensar la creu que havien decidit alguns dels habitants del poble.

Jo em vaig preguntar, rebutjar la retirada del monument per un dia 茅s una vict貌ria? Es podria dir que de moment han guanyat un enfrontament, per貌 la realitat no 茅s altra que la grua no va avan莽ar perqu猫 hi havia majors rodejant la creu i als m茅s grans, siga al lloc del m贸n que siga, no se’ls pot enviar els antiavalots.

Prenent com a exemple d’an脿lisi una protesta exitosa 鈥 encara que siga temporalment, doncs la creu l’acabaran llevant de tota manera鈥, la manifestaci贸 podria haver estat molt m茅s compacta i unida, podria haver generat major seguretat cap a futurs combats entre els ciutadans i l’administraci贸. Va tenir, a m茅s a m茅s, errades importants obrint distintes vies d’enfrontament sense necessitat com la del grup de callosins que s’ho van agafar com un atac personal o la dels que creien 鈥 creuen鈥 que es tracta d’un intent d’enderrocament de l’Esgl茅sia cat貌lica per part de l’Estat.

En moltes ocasions les protestes no funcionen perqu猫 no est脿 massa clar de qu猫 s’est脿 protestant. Hi ha tants fronts oberts a la vegada que es perd el focus i les forces acaben repartint-se fins que, a poc a poc, desapareixen sense arribar a triomfar a cap de les batalles. En el cas que acaben per guanyar-ne alguna es perd igualment la guerra, principalment a mitj脿 i llarg termini.

No es pot esperar cap 猫xit si per exemple, hi ha una manifestaci贸 en contra d’una proposta educativa i al voltant s’arremolinen sis banderes republicanes, cinc pancartes de no a la corrupci贸 pol铆tica, quatre manifestants amb samarretes que indiquen la seua disconformitat amb el futur pr貌xim de les pensions, tres persones que no han superat encara l’assumpte Trump, dues cridant improperis dels banquers i una cridant improperis 煤nicament, en general. Nom茅s falta que s’unisca un darrer manifestant al cant de “S谩nchez presidente” per a completar la Parada de los monstruos.

D’aquesta manera no es pot fer for莽a a cap proposta, siga del tipus que siga. Aquesta situaci贸 par茅ixer una exageraci贸, per貌 la veritat 茅s que l’amalgama de banderes i idees acaben per dispersar l’energia.

Al llarg de la hist貌ria s’ha demostrat que aconseguir el reclamat a les manifestacions 茅s un tema gradual, nosaltres demanem deu enfront del zero que ens oferien i, pot ser, arribem al cinc. No obstant aix貌, per a accedir a unes negociacions primer se t’ha d’escoltar i prendre seriosament, i aix貌 s铆 que es tracta d’una mat猫ria de tot o res. Sense canalitzaci贸 directa no es pot arribar enlloc.

Indubtablement el pitjor que li pot oc贸rrer a una manifestaci贸 茅s que l’observen els acusats o els que haurien de respondre als precs de la mateixa i no tinguen ni la menor idea de qu猫 s’est脿 reclamant o de qu猫 s’estan queixant.

Tornant a Callosa de Segura, es volia complir una llei i els habitants no la van deixar fer complir. Que es vulga retirar una creu i el poble no estiga d’acord 鈥 encara que siga en contra de la llei鈥 em sembla fant脿stic, per alguna cosa s’ha de lluitar a aquesta vida. Ara, que no estiga massa clar el perqu猫 de tot 茅s un altre assumpte. Volen defensar la mem貌ria dels caiguts lluitant al b脿ndol feixista, doncs b茅, cadasc煤 t茅 la seua opini贸 de les coses, per貌 que no ho intenten convertir en una persecuci贸 cap al catolicisme. Ni que Callosa de Segura es tract茅s de la darrera resist猫ncia cat貌lica del pa铆s.

脡s tamb茅 un tema diferent voler honrar als morts al combat, portaren els colors que portaren al seu uniforme, a acudir personatges 鈥 de vegades 茅s dif铆cil no ferir els sentiments dels altres鈥 a fer salutacions feixistes i entornar c脿ntics que estan fonamentats en el racisme. B茅, en el racisme i unes quantes coses m茅s. Cap bona, per cert.

En qualsevol cas, no deixa de ser sorprenent veure unida a gent major encadenada a la creu resant el Parenostre, a feixistes sobreexcitats, a aut貌ctons que s’agafen l’al莽ada de la creu com un atac al seu poble, i a antisistema que per sistema s贸n anti, amb o sense creu.

Pareix tot molt senzill, si volem fer un reclam, fem el reclam, i si en tenim dos, tres o quatre de diferents, li donem la import脿ncia que es mereix cadascun, atorgant-li un dia de reclam a cada protesta. No dividir les protestes 茅s menysprear all貌 pel que s’est脿 combatent, i si s贸n els seus defensors qui ho menyspreen, com van a respectar-ho la resta? No s’ho prendran ni seriosament, molt menys claudicaran a l’estira-i-arronsa de reclamants i reclamats.

Certament, si deixem a casa els ideals pol铆tics i socials que cadasc煤 pot tenir, crec que no 茅s cap broma comentar que els darrers anys hem tingut al nostre pa铆s alguna bona manifestaci贸 del poble, i el denominador com煤 d’aquestes ha sigut mantenir un front unit i clar. Aix铆 i tot, la majoria de les protestes ciutadanes continuen passant desapercebudes. Pareix que a Espanya no sabem fer manifestacions, cal rec贸rrer un llarg cam铆 encara.

Ens ho hem de fer mirar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.