fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Castell贸 de la Plana, ciutat educadora!” – L’opini贸 de Jordi T脿rrega

“Castell贸 de la Plana, ciutat educadora!” – L’opini贸 de Jordi T脿rrega

La setmana que ve, concretament dimecres, el dia 30 de novembre, 茅s el Dia Internacional de les Ciutats Educadores.

La nostra ciutat, des de fa uns anys, i a proposta (aleshores) del BLOC, va acceptar sumar-se a la Carta de les Ciutats Educadores. Es va aprovar per unanimitat, per貌 no va anar m茅s enll脿 d鈥檜n simple gest, i com a molt de l鈥檈dici贸 d鈥檜nes agendes.

Ha estat necessari un canvi de govern municipal, un canvi de rumb de gaireb茅 180潞, i m茅s concretament, que Enric Porcar, de Comprom铆s, haja assumit la responsabilitat de la Regidoria d鈥橢ducaci贸, per a que aquell gest es vaja traduint en quelcom m茅s, en una l铆nia de treball seriosa de cara al futur de Castell贸 de la Plana.

Comen莽ant per entrar a formar part de l鈥橝ICE, l鈥橝ssociaci贸 Internacional de Ciutats Educadores, ni tan sols aquest pas tan simple, associar-se i pagar una quota que per a un Ajuntament no suposa cap trasbals pressupostari, s鈥檋avia arribat a donar.

El 2016, enguany, per primera vegada la nostra ciutat celebrar脿 oficialment el Dia Internacional de les Ciutats Educadores. Una celebraci贸 modesta, sense grandiloq眉猫ncies, per貌 que vol posar de manifest que comencem un cam铆 que mai haurem d鈥檃bandonar ja, per damunt d鈥檌deologies pol铆tiques o de possibles canvis de govern. La ciutat ha de repensar-se, projectar-se al futur, des de l鈥櫭瞤tica de l鈥檈ducaci贸, tenint en compte un punt de vista nou: tots eduquem, la ciutat tamb茅 educa i l鈥檈ducaci贸 no 茅s nom茅s a l鈥檈scola i durant els anys d鈥檈scolaritat, ens eduquem i eduquem al llarg de tota la vida.

Tindre la voluntat de ser ciutat educadora significa que tot, i quan dic tot 茅s tot, tot ha de passar pel filtre educador: Aix貌 educa o ajuda a educar? S铆? No? Com podr铆em millorar el seu paper educatiu?

L鈥檜rbanisme educa. Les places p煤bliques, els espais p煤blics, no nom茅s els centres educatius i el seu entorn immediat, que tamb茅, com dissenyem urban铆sticament les noves zones urbanes… Quin 煤s pensem que far脿 la gent dels parcs i jardins? En la contractaci贸 d鈥檈mpreses per part de l鈥橝juntament, per a subministrament de bens i serveis, tamb茅 s鈥檋a de tenir en compte: Qu猫 poden aportar per a educar a la ciutadania? Demanar-los que facen coses en aquest sentit, exigir-los-ho, per qu猫 no?

El Projecte Educatiu de Ciutat, el que haurem de fer arran del nostre comprom铆s per ser Ciutat Educadora, no 茅s un tema de la Regidoria d鈥橢ducaci贸, ni de l鈥橢quip de Govern, ni tan sols nom茅s de la Corporaci贸 Municipal en el seu conjunt, ha de comptar amb el conjunt de la ciutadania, per貌 sobretot amb el recolzament de totes les persones de Castell贸 de la Plana amb responsabilitats pol铆tiques.

Jo personalment em quedo amb una cita del pre脿mbul de la Carta de les Ciutats Educadores:

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]鈥淓l dret a la ciutat educadora ha de ser una garantia rellevant dels principis d鈥檌gualtat entre totes les persones, de just铆cia social i d鈥檈quilibri territorial.鈥漑/perfectpullquote]

jordi-tarrega

Leave a Reply

Your email address will not be published.