fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

“Castelló de la Plana, ciutat educadora!” – L’opinió de Jordi Tàrrega

“Castelló de la Plana, ciutat educadora!” – L’opinió de Jordi Tàrrega

La setmana que ve, concretament dimecres, el dia 30 de novembre, és el Dia Internacional de les Ciutats Educadores.

La nostra ciutat, des de fa uns anys, i a proposta (aleshores) del BLOC, va acceptar sumar-se a la Carta de les Ciutats Educadores. Es va aprovar per unanimitat, però no va anar més enllà d’un simple gest, i com a molt de l’edició d’unes agendes.

Ha estat necessari un canvi de govern municipal, un canvi de rumb de gairebé 180º, i més concretament, que Enric Porcar, de Compromís, haja assumit la responsabilitat de la Regidoria d’Educació, per a que aquell gest es vaja traduint en quelcom més, en una línia de treball seriosa de cara al futur de Castelló de la Plana.

Començant per entrar a formar part de l’AICE, l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, ni tan sols aquest pas tan simple, associar-se i pagar una quota que per a un Ajuntament no suposa cap trasbals pressupostari, s’havia arribat a donar.

El 2016, enguany, per primera vegada la nostra ciutat celebrarà oficialment el Dia Internacional de les Ciutats Educadores. Una celebració modesta, sense grandiloqüències, però que vol posar de manifest que comencem un camí que mai haurem d’abandonar ja, per damunt d’ideologies polítiques o de possibles canvis de govern. La ciutat ha de repensar-se, projectar-se al futur, des de l’òptica de l’educació, tenint en compte un punt de vista nou: tots eduquem, la ciutat també educa i l’educació no és només a l’escola i durant els anys d’escolaritat, ens eduquem i eduquem al llarg de tota la vida.

Tindre la voluntat de ser ciutat educadora significa que tot, i quan dic tot és tot, tot ha de passar pel filtre educador: Això educa o ajuda a educar? Sí? No? Com podríem millorar el seu paper educatiu?

L’urbanisme educa. Les places públiques, els espais públics, no només els centres educatius i el seu entorn immediat, que també, com dissenyem urbanísticament les noves zones urbanes… Quin ús pensem que farà la gent dels parcs i jardins? En la contractació d’empreses per part de l’Ajuntament, per a subministrament de bens i serveis, també s’ha de tenir en compte: Què poden aportar per a educar a la ciutadania? Demanar-los que facen coses en aquest sentit, exigir-los-ho, per què no?

El Projecte Educatiu de Ciutat, el que haurem de fer arran del nostre compromís per ser Ciutat Educadora, no és un tema de la Regidoria d’Educació, ni de l’Equip de Govern, ni tan sols només de la Corporació Municipal en el seu conjunt, ha de comptar amb el conjunt de la ciutadania, però sobretot amb el recolzament de totes les persones de Castelló de la Plana amb responsabilitats polítiques.

Jo personalment em quedo amb una cita del preàmbul de la Carta de les Ciutats Educadores:

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“El dret a la ciutat educadora ha de ser una garantia rellevant dels principis d’igualtat entre totes les persones, de justícia social i d’equilibri territorial.”[/perfectpullquote]

jordi-tarrega

Leave a Reply

Your email address will not be published.