fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Creus de Maig a Borriana, d’inter茅s tur铆stic provincial – L’opini贸 de Sergio L贸pez

Creus de Maig a Borriana, d’inter茅s tur铆stic provincial – L’opini贸 de Sergio L贸pez

Les creus de maig del 2017 estan sent accidentades, i aix貌 que no han fet m茅s que comen莽ar. En els dies previs a l’exposici贸 floral, durant el muntatge dels jardins i basses d’aigua als carrers, hi ha hagut alguns actes vand脿lics que han destrossat les obres preparades per als jardins. Anit mateix un cotxe es va estampar contra una bassa d’obra pel descuit d’una persona de no posar la balla que protegia i tallava el pas.

Les creus de maig realitzades per les comissions falleres de Borriana tenen una llarga hist貌ria, comen莽a’n a exposar-les a principi del segle passat i agarrant una rellev脿ncia important durant els anys 40 i fins als nostres dies. Tant 茅s aix铆 que en 2010 la Conselleria de Turisme li va atorgar el distintiu d’inter茅s tur铆stic provincial de la Comunitat Valenciana. Les comissions falleres, unes m茅s que altres, clar, uneixen esfor莽os i invertissen molt de temps i diners per a exposar uns treballs florals, on la pe莽a principal 茅s una creu acompanyada d’un jard铆 que en moltes ocasions es poden considerar verdaderes obres d’art, amb molt d’esfor莽, creeu-me, amb molt d’esfor莽.

Doncs b茅, pareix que alguna gent tot a莽貌 “lila porta fluixa”, especialment a l鈥檈quip de govern consistorial, enguany des de cap regidoria que poguera tenir certa compet猫ncia en este esdeveniment, regidoria de turisme, regidoria de cultura, regidoria de festes…. no s’ha fet ni un simple cartell anunciador per a la promoci贸 i rellev脿ncia d’esta festa. 脪bviament des de les diferents regidories es dediquen a llan莽ar la pilota uns als altres per ometre la responsabilitat al respecte. Senyors regidors, els que verdaderament no tenen cap culpa ni responsabilitat s贸n els centenars de fallers que estan treballant a estall per a qu猫 est脿 festa isca al carrer com tots els anys, un m铆nim de respecte al col路lectiu, per favor!

Per qu猫 passa tot a莽貌? Que estem fent malament? Tenim clar que estos dies de preparaci贸 i exposici贸 tamb茅 茅s un trastorn per a la circulaci贸 vi脿ria, a l’estar tallat molts dels carrers, principalment els del centre on es concentren la majoria d’exposicions o vies de molta circulaci贸. Per貌 a莽貌 no deu ser motiu perqu猫 es produ茂squen actes vand脿lics i destrosses en les exposicions, el respecte, l’educaci贸 i el civisme deu estar per damunt de tot.

El coneixement, divulgaci贸 i promoci贸 de la festa 茅s la base principal perqu猫 siga com a m铆nim respectada, cal crear f貌rums, per a donar a con茅ixer les tradicions a tots els ciutadans de la localitat, crec que 茅s un problema de falta d’informaci贸 i educaci贸 ciutadana. No 茅s un simple cartell anunciador, 茅s una acci贸 de reconeixement i enaltiment de les nostres tradicions. I si des del consistori no es realitza puix hauran de ser les associacions culturals de la localitat els que facen un pas endavant per a la promoci贸 i coneixement dels nostres actes culturals, parle de tots en general no sols de les creus, per貌 ara estem en temps de Creus de Maig i a m茅s s贸n d’Inter茅s Tur铆stic Provincial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.