fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Decidim en llibertat – L’opini贸 de Mar铆a Espa帽a

Decidim en llibertat – L’opini贸 de Mar铆a Espa帽a

Mar铆a Espa帽a 茅s regidora a l’ajuntament de Castell贸 pel PP.

Aquests mesos, llegint la premsa i escoltant moltes opinions referents al decret de pluriling眉isme rebatejat, amb bon criteri, com el decret de 鈥渪antatge ling眉铆stic鈥, m’han fet recordar els meus anys d’inf脿ncia en els quals, a pesar que una part de la meua fam铆lia 茅s de parla valenciana, nom茅s escrivia i parlava en castell脿 perqu猫 aix铆 em van parlar a la meua casa i aix铆 van poder decidir-ho els meus pares en aquell moment.

Recorde que al meu col路legi existien dues l铆nies, la de castell脿, en la que 煤nicament ten铆em contacte, a les aules, amb el valenci脿 en l’assignatura de Llengua Valenciana i la l铆nia en valenci脿, en la que la Llengua Castellana era l’煤nica assignatura en la que es podia parlar Castell脿.

Anys de conviv猫ncia i joc al pati del col路legi, en el que igual jugaves a la corda que a la 鈥渃omba鈥 , a l’amagatall que 鈥渁l escondite鈥 o a la pilota que a la pelota i tot aix貌 sense generar cap divisi贸, sense cap imposici贸, ni cap enfrontament, em van fer prendre la decisi贸, en total llibertat, de continuar amb els meus estudis en valenci脿 fins a arribar a ser mestra de valenci脿.

I per qu猫 tota aquesta explicaci贸? Doncs perqu猫 estic cansada, farta d’escoltar com membres de Comprom铆s menteixen i s’omplen la boca dient que el Partit Popular no defensa la nostra llengua, referint-se, per descomptat, a la llengua valenciana, obviant l’enriquiment que subjeu del coneixement de les dues lleng眉es cooficials i la defensa equitativa que es pot realitzar, sense menyspreus, d’elles.

En aquest cas mai ser脿 veritat all貌 que una mentida repetida moltes vegades, es converteix en una veritat, perqu猫 el deliri que els mant茅 allunyats de la realitat, no els deixa veure m茅s enll脿 del seu cam铆 marcat, com ruc amb ulls tapats, obviant que la veritat 茅s que ning煤 ha fet m茅s en aquesta Comunitat per la llengua valenciana que el Partit Popular. En els 煤ltims anys a Castell贸 , les l铆nies amb el valenci脿 com a 煤nica llengua vehicular, van passar a ser el 95%, mentre que en tota la Comunitat es van triplicar els alumnes que estudiaven en valenci脿. I en 2012, amb la implantaci贸 del decret de Pluriling眉isme del Partit Popular es va donar un pas m茅s per aconseguir l’equilibri d’ambdues lleng眉es i incorporar gradualment l’angl猫s, demanat a crits per la societat, i d’aquesta forma proporcionar gran riquesa ling眉铆stica a l’alumnat.

I va arribar Vicent Marz脿, 脿lies 脌tila i en lloc de seguir proporcionant l’acc茅s a la llengua sense fanatismes, va liquidar la conviv猫ncia substituint-la pel conflicte, va comen莽ar a dedicar-se a retallar drets, va suspendre programes experimentals superpluriling眉es com el del Sanchis Yago, va fer xantatge amb certificacions autom脿tiques de l’idioma estranger condicionades a una major c脿rrega lectiva del valenci脿, no va respectar la idiosincr脿sia de cada zona i ha creat un caos sense precedents en el sistema educatiu valenci脿, desoint al TSJ que, en els 煤ltims dies, ha confirmat la suspensi贸 cautelar del seu decret de pluriling眉isme.

Mai permetrem la subjugaci贸 for莽osa del poble valenci脿 a una llengua que estimem, respectem i som lliures d’utilitzar o no, mai ning煤 ens dir脿 en que idioma cantar, pensar o fins i tot escriure una carta d’amor, perqu猫 encara que no perden ocasi贸 d’atacar-nos, aqu铆 estar脿 el Partit Popular, lluitant per decidir en llibertat i per defensar les nostres lleng眉es perqu猫 s贸n el nostre patrimoni, el que ens enorgulleix com a valencians i tamb茅 com a espanyols.

Leave a Reply

Your email address will not be published.