fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Davant una nova recessi贸, moneda local” per I帽aki Vallejo

“Davant una nova recessi贸, moneda local” per I帽aki Vallejo

Estem en un cicle econ貌mic sense creixement amb m铆nimes expectatives de creixement.

Davant aquesta situaci贸 macroecon貌mica que no podem controlar, 茅s necessari que des de l’Administraci贸 Municipal s’adopten mesures de prevenci贸 microecon貌mica.

Si alguna cosa hem apr猫s 茅s que cal separar l’economia social, que afecta a les necessitats, de l’especulativa dels grans mercats. I 茅s ac铆 on apareix la idea d’una moneda d’脿mbit local que combata la falta de liquiditat que estan provocant els mercats.

Si ens preguntem per qu猫 un bitllet de 20 euros et permet adquirir un b茅, arribarem a la conclusi贸 que es tracta d’un acte de fe. Fa temps que els diners no representen la quantitat d’or que un pa铆s t茅 emmagatzemat i tampoc t茅 cap altra refer猫ncia en valor que representar. Per tant, si volem un mitj脿 d’intercanvi que facilite trencar el bloqueig actual que impedeix que les empreses puguen liquidar deutes que paralitzen l’economia, hem d’articular nous mecanismes, com ara una moneda.

D’altra banda, davant l’amena莽a d’un tractat de lliure comer莽 com el TTIP entre Europa i els EUA, pot servir com a protecci贸 front a l’arribada de productes que v茅nen de fora sense cap tipus de control i perqu猫 no competisquen amb els productes locals, ja que una multinacional no entrar脿 en un mercat local diferenciat.

No es tracta de llevar l’euro de la circulaci贸, sin贸 de crear un mitj脿 d’intercanvi, mitjan莽ant anotacions en compte per a evitar la moneda f铆sica, i que ens oferisca la possibilitat de donar eixida a b茅ns i serveis. Aquest control mitjan莽ant anotacions en compte fa que no es produ茂sca l’efecte d’economia submergida que una moneda f铆sica com l’euro permet.

Tampoc es tracta de crear una altra moneda, sin贸 d’una moneda en un 脿mbit en qu猫 no existeix. Suposa establir un mecanisme de comer莽 i intercanvi que no estiga sotm猫s als cicles econ貌mics assegurant la gesti贸 dels b茅ns de primera necessitat, i que treballen a manera de segur contra recessions futures. Estem parlant d’una vertadera moneda per a l’intercanvi que representa un ben o un servei prestat realment. Si a a莽貌 li afegim que aquesta moneda no genera interessos, deixaria de ser un objecte de desig per als especuladors.

Aparentment pot semblar una manera for莽ada de crear economia local, per貌 s’est脿 utilitzant a tot el m贸n des de fa desenes d’anys i no es tracta d’inventar res, sin贸 d’aprendre d鈥檈xeri猫ncies ja contrastades i prevenir futurs cicles de recessi贸. El 鈥淲ir su铆s鈥 o la 鈥淏ristol pound鈥 ens poden servir d鈥檈xemple.

I帽aki Vallejo

I帽aki Vallejo 茅s Regidor de Castell贸 de la Plana per Castell贸 en Moviment.

Leave a Reply

Your email address will not be published.