fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Edificant – L’opini贸 de Jordi T脿rrega

Edificant – L’opini贸 de Jordi T脿rrega

Jordi T脿rrega i Sang眉esa 茅s portaveu de la comissi贸 sectorial socioeducativa de Comprom铆s per Castell贸

Aquest 茅s el nom que la Conselleria d’Educaci贸, Investigaci贸, Cultura i Esport li ha posat a un ambici贸s pla que pret茅n accelerar la construcci贸 i reforma dels centres educatius al Pa铆s Valenci脿.

L’actual Govern de la Generalitat, a m茅s d’un pen贸s finan莽ament auton貌mic, es va trobar amb una Administraci贸 raqu铆tica pel que fa a recursos humans i amb la impossibilitat de millorar-la, at猫s que hi ha nombroses mesures d’austeritat que li impedeixen dotar-se de m茅s personal. A m茅s a m茅s, la p猫ssima gesti贸 del Partit Popular va crear un entramat d’empreses p煤bliques, entre elles Ciegsa que era l’encarregada de la construcci贸 dels centres educatius, que nom茅s servien per a centrifugar el deute i per a col路locar a moltes persones afins amb poca feina i bons sous. 脡s a dir que a sobre la taula hi ha molta feina per fer i pocs recursos humans per fer-la.

El pla Edificant pret茅n que els Ajuntaments agilitzen els tr脿mits per a les actuacions priorit脿ries de construcci贸 de nous centres educatius i de reforma dels existents. Es tracta d’incrementar la velocitat en el proc茅s de millorar els equipaments educatius. I aquest increment 茅s necessari perqu猫 pr脿cticament la meitat dels 1.300 centres educatius existents necessiten actuacions importants. I perqu猫 encara hi ha un nombre important de centres educatius que segueixen funcionant en barracons. Hi ha un desig de que les diferents Administracions treballen colze amb colze, en un mateix sentit, i una clara aposta pel municipalisme, la ciutadania ser脿 qui guanyar脿.

Per descomptat hi ha qui ho critica, qui parla d’incapacitat de complir la promesa d’eliminar els barracons, obliden, per貌, que ells estan en l’origen del problema, ells en s贸n responsables de la lamentable situaci贸 actual, tant de les infraestructures educatives, com de l’Administraci贸 de la Generalitat i del seu finan莽ament. No poden ser la soluci贸 perqu猫 estan enganxats a les arrels de la causa.

Amb aquest pla, la Conselleria espera que al voltant de 200 municipis assumisquen el repte, hi ha previstes, o ja realitzades, m茅s de 150 reunions amb responsables dels Ajuntaments, aix铆 com l’assignaci贸 de 700 milions d’euros des de l’any que ve fins el 2022, 213 milions d’euros ja en el 2018.

El Pa铆s Valenci脿 est脿 m茅s de 4 punts per sota de la mitjana estatal en despesa educativa per貌 la voluntat pol铆tica 茅s invertir la tend猫ncia amb contractaci贸 de professorat, garantint la gratu茂tat dels llibres de text, incrementant les beques i reduint les taxes universit脿ries.

La nostra ciutat aconseguir脿 amb aquest instrument anar pal路liant, sense pressa per貌 sense aturar-se, les mancances i els d猫ficits que arrossega com a conseq眉猫ncia de la inacci贸 i de la mala gesti贸 en 猫poques econ貌micament m茅s favorables i que van estar totalment desaprofitades. Castell贸 de la Plana necessita, a hores d’ara, 4 escoles d’infantil i prim脿ria noves, a m茅s de reformes molt importants en 7 escoles m茅s i en 2 instituts de secund脿ria. Queda molta feina per fer per貌 anem per bon cam铆.

Leave a Reply

Your email address will not be published.