fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Educació en un sentit ampli – L’opinió de Jordi Tàrrega

Educació en un sentit ampli – L’opinió de Jordi Tàrrega

Jordi Tàrrega i Sangüesa és membre de la comissió sectorial socioeducativa de Compromís per Castelló.

“Les polítiques municipals de caràcter educatiu s’entendran sempre referides a un context més ampli inspirat en els principis de la justícia social, el civisme democràtic, la qualitat de vida i la promoció dels seus habitants.”

Seguim amb la mateixa línia de fa uns quants mesos, el que heu llegit al paràgraf anterior és el punt 4 de la Carta de Ciutats Educadores, encara a l’apartat de “El dret a la ciutat educadora”.

Aquest punt és dels més breus i concisos de la Carta, algunes persones pensareu que diu una obvietat. Sembla més que evident que les polítiques educatives no es refereixen únicament i exclusiva a l’escola, als centres educatius, a l’activitat que en ells es desenvolupa i als actors que hi intervenen. Però la realitat és que no podem donar res per suposat… No cal més que fer un cop d’ull al nostre voltant i ens adonarem de que no tots els actors polítics del nostre entorn tenen aquesta amplitud de mires, que no hauria de ser l’excepció, hauria de ser la norma.

I perquè parlo de polítics, i de polítiques? Doncs perquè son aquestes persones, les polítiques, i les accions derivades de la seua funció, les polítiques (també), les que han d’entendre i referir-se a l’educació en aquest sentit més ampli, treballant per:

• La justícia social.
• El civisme democràtic.
• La qualitat de vida.
• La promoció de (totes) les persones.

Podria posar-vos molts exemples, hi ha de molt sagnants, no fa tant de temps que alguns responsables polítics municipals i provincials deien que la delegació (a un Ajuntament o a la Diputació) d’educació no donava feina, perquè els ens locals (municipis i diputacions) gairebé no tenen competències. Nosaltres, des de Compromís, sempre hem pensat que una cosa és que no siga “competència”, o no tenir “competència”, i una altra molt diferent és que hem de considerar que és de la nostra incumbència!

Amplitud de mires, educació en sentit ampli, és el que li falta a l’Alcaldessa de la nostra ciutat quan bloqueja la cessió de terrenys per a la construcció dels futurs conservatoris (professionals de música i de dansa, i superior de música) adduint que no vol descapitalitzar la ciutat, no vol “perdre” sòl de titularitat municipal donant-lo a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports. Com si la ciutat, la seua ciutadania, i encara més, les poblacions i la ciutadania de les nostres comarques no anaren a beneficiar-se d’aquestes infraestructures noves, dignes i tan necessàries. I si la raó és parlem de quelcom que supera l’àmbit estrictament local, ens haurem de plantejar si Castelló de la Plana vol exercir de capital, o no, més enllà dels formalismes burocràtics, o del Pregó del primer dia de les Festes de la Magdalena, què, per cert, enguany, no sabem si arribarem a veure o no…

Leave a Reply

Your email address will not be published.