fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Els somnis de Descartes – L’opini贸 de M贸nica Meirosu

Els somnis de Descartes – L’opini贸 de M贸nica Meirosu

Coneixem a Ren茅 Descartes (1596-1650) com el primer fil貌sof que planteja el pensament filos貌fic separat del teol貌gic. Va introduir en el seu sistema l’anomenat “dubte met貌dic”, la qual li va servir per a destruir l’edifici de certeses que sostenia el coneixement de la seua 猫poca.

El sistema filos貌fic de Descartes pret茅n ser plenament racionalista; la cerca de la veritat es realitza posant a la ra贸 en un lloc de privilegi.聽Ara b茅, coneix铆em que tot el sistema racional de Descartes prov茅 d’un conjunt de somnis que el fil貌sof va tenir una nit? O millor dit, sab铆em ja l’an猫cdota que afirma que Ren茅 li va donar forma al seu sistema racional a partir d’un somni, d’una mica m茅s ben irracional que racional? Aix铆 t茅 pinta d’haver sigut segons ell mateix va arribar a relatar els fets esdevinguts aquella solit脿ria nit en la seua famosa habitaci贸 de l’estufa on era tan donat a pensar. La nit del 10 a l’11 de 1619 , Descartes , va tenir tres somnis- visions?- que li condicionarien a l’hora de formular el seu fam贸s sistema racionalista.

– En el primer dels seus somnis Descartes es trobava en un dia amb molt vent , dirigint-se a una esgl茅sia juntament amb m茅s persones , per貌 mentre aquestes aconseguien l’edifici , Descartes amb prou faenes podia bregar amb el vent, que , sense miraments , li llan莽ava contra una paret . El que 茅s m茅s curi贸s d’aquest primer somni 茅s que de sobte entra en escena un conegut i li ofereix al fil貌sof un mel贸! Quins diables vol dir a莽貌 ? En despertar-se Descartes vol esbrinar-ho per貌 prompte queda en mans de Morfeo una vegada m茅s.

El segon dels seus somnis va ser interromput per uns trons i en obrir el fil貌sof els ulls li va semblar veure en la seua cambra unes espurnes de foc . Para quan volia cercar-li una explicaci贸 coherent al fenomen, es va quedar dormit una vegada m茅s . Finalment , el tercer dels seus somnis va ser el decisiu . Va somiar el preclar fil貌sof que es trobava en una habitaci贸 amb la companyia de tan sols dos llibres , a saber , un diccionari i una antologia de poemes. En l’antologia de poemes , en obrir-ho , va poder veure escrit Descartes : “Quin cam铆 hauria de prendre en la meua vida?” A continuaci贸 va apar猫ixer en escena un desconegut amb un paper en el qual posava ” s铆 ” i ” no” . Va despertar el nostre fil貌sof i va arribar a una genial conclusi贸 .

Els dos primers somnis li van semblar terribles aix铆 que van haver de ser obra d’un geni maligne mentre que el tercer d’ells era tranquil路litzador doncs li mostrava , ni m茅s ni menys, que havia de consagrar la seua vida a la cerca de la veritat. Gens de ser home de lleis i molt menys soldat , el nostre fil貌sof decideix a partir d’aqueix moment fer-se pensador , un pensador a la recerca de la veritat Una veritat que trencara amb els fonaments fins a aqueix moment establits. Com arriba a inspirar alguna cosa irracional i m铆stic per a anar a la recerca d’alguna cosa racional? Se li va calfar massa a Descartes el cap per causa de l’estufa ? A莽貌 茅s alguna cosa que seguir脿 sent un gran misteri , el cas 茅s que l’home es va convertir en un dels m茅s grans pensadors de la Hist貌ria.

3008b2faeb63a4f9a8f62ded6843d57dM贸nica Meirosu 茅s graduada en Filosofia per la UV. Actualment cursant un m脿ster en 猫tica i democr脿cia( UV) . Amant de la filosofia , la lectura i escriptora en gestaci贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.