fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Formes de vida internacionals sense renunciar als or铆gens – L’opini贸 de Jordi T脿rrega

Formes de vida internacionals sense renunciar als or铆gens – L’opini贸 de Jordi T脿rrega

Jordi T脿rrega i Sang眉esa 茅s membre de la comissi贸 sectorial socioeducativa de Comprom铆s per Castell贸.

鈥淟a ciutat ha de saber trobar, preservar i presentar la seva pr貌pia i complexa identitat. Aix貌 la far脿 煤nica i ser脿 la base per a un di脿leg productiu al seu si i amb altres ciutats. La valoraci贸 dels seus costums i dels seus or铆gens ha de ser compatible amb les formes de vida internacionals. D鈥檃questa manera podr脿 oferir una imatge atractiva sense desvirtuar el seu entorn natural i social. A m茅s, promour脿 el coneixement, l鈥檃prenentatge i l鈥櫭簊 de les lleng眉es presents a la ciutat com a element integrador i factor de cohesi贸 entre les persones.鈥

El contingut d鈥檃quest punt de la Carta de Ciutats Educadores, el 7, ja 茅s d鈥檜n nou apartat 鈥淓l comprom铆s de la ciutat鈥.
Estar al dia i ser cosmopolita no ha de ser incompatible amb la fidelitat als or铆gens. El fenomen urb脿 sovint es considera quasi un sin貌nim de modernitat, de barreja 猫tnica i cultural, de cosmopolitisme, en definitiva… I potser 茅s cert, per貌 si la ciutat vol ser, de veritat, una ciutat educadora, si vol assumir aquest comprom铆s de la ciutat, col路lectivament, no pot fer-ho amb un discurs 煤nicament i exclusiva cosmopolita, de modernitat i multicultural, per a que aix貌 no 茅s quede en una proposta buida, en una proposta uniformitzadora que tant valdria per a Castell贸 de la Plana com per a Novosibirsk, ha de ser fidel a les arrels, als or铆gens i al territori.
La llengua pr貌pia de la ciutat ha de conviure amb les lleng眉es pr貌pies de la ciutadania sense perdre mai el seu pes espec铆fic. La ciutat ha de facilitar tothom el seu coneixement, ha de conrear-la i situar-la al primer lloc de la vida p煤blica de la ciutat. I aix貌 no 茅s excloent amb les altres lleng眉es, el coneixement, aprenentatge i 煤s de les quals ha de ser tamb茅 promogut per la ciutat.

Castell贸 de la Plana pot ser una ciutat moderna, internacional, cosmopolita i oberta al m贸n, sense haver de renunciar al valenci脿, a la seua hist貌ria, a la seua cultura popular, a les seues tradicions, a les seues manifestacions art铆stiques… L鈥檈numeraci贸 es pot fer molt llarga…
脡s molt freq眉ent que amb aquestes argumentacions s鈥檃maguen atacs al valenci脿 i a tota expressi贸 cultural pr貌pia, no us deixeu enganyar. La nostra ciutat, Castell贸 de la Plana, coneixent i afirmant la seua identitat, sense cap ren煤ncia, ha de ser capa莽 de promoure les lleng眉es i les cultures de totes les persones que viuen en ella, i aix貌 ser脿 treballar en favor de la integraci贸 i de la cohesi贸 de totes les persones individualment i col路lectiva.

Amb el valenci脿 per davant per貌 sense arraconar les altres lleng眉es, castell脿, roman猫s, 脿rab, amazigh, b煤lgar, cal贸 i tantes altres. Diversitat 茅s riquesa, imposar i uniformitzar 茅s empobrir la ciutat i empobrir-nos a la ciutadania.

Castell贸 de la Plana ser脿 m茅s atractiva, per als de casa i per als que venen de fora, quan m茅s ferma siga la seua 鈥減ersonalitat鈥 i aix貌 inclou llengua, patrimoni cultural, art铆stic, hist貌ric i natural. Una tasca m茅s a dur a terme en el llarg cam铆 cap a la ciutat educadora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.