fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Investidura, eleccions o conviccions?” – L’opini贸 d’Artemi Rallo

“Investidura, eleccions o conviccions?” – L’opini贸 d’Artemi Rallo

La vida pol铆tica espanyola ofereix un escenari in猫dit i inimaginable vista l’experi猫ncia parlament脿ria viscuda durant les 煤ltimes quatre d猫cades de r猫gim constitucional.

Ning煤 haguera intu茂t mai que s’activara el mecanisme previst en l’article 99.5 de la nostra Constituci贸 davant la impossibilitat d’investir President de Govern i es repetiren unes eleccions generals. I, pitjor encara, mai ning煤 haguera imaginat que f贸ra hip貌tesi, si m茅s no remota, la celebraci贸 d’unes terceres eleccions. Els processos electorals s贸n l’instrument de legitimaci贸 de l’acci贸 de govern 鈥揺l que no 茅s poc 鈥 per貌 no m茅s. El substantiu radica en l’exercici de l’acci贸 de govern per al desenvolupament de pol铆tiques p煤bliques. I, a aquests efectes, acabarem acumulant els espanyols quasi un any perdut.

El moment pol铆tic present evidencia un esborronador d猫ficit de lideratge pol铆tic. La realitat pol铆tica mundial i europea ve marcada durant les 煤ltimes dues d猫cades per l’abs猫ncia de refer猫ncies pol铆tiques que impulsen pol铆tiques p煤bliques que facen progressar al conjunt de la societat. Resulta, cree, innecessari posar nom i cognoms a tan clamor贸s buit per貌 s’evidencia prolixa la relaci贸 de successos que ho demostra: invasi贸 de l’Iraq, falta de governan莽a europea, Brexit, etc.

A Espanya, la falta de lideratge pol铆tic t茅 un nom: Mariano Rajoy. La seua particular t脿ctica pol铆tica ha vingut presidida per la inacci贸 i, desgraciadament, la realitat li ha premiat pel que sembla dif铆cil preveure que vaja a canviar. Sent el candidat del partit m茅s votat en les eleccions del 20 de desembre va negar al Cap de l’Estat ser candidat a la investidura en dues ocasions. Els electors van premiar la seua indol猫ncia amb catorze escons m茅s i, lluny de celebrar l’impuls rebut amb un pla d’acord i concert viable, segueix esperant al fet que la resta dels partits li porten a Moncloa la corona presidencial.

Per貌 el pitjor del moment pol铆tic que vivim no 茅s l’esperp猫ntica ganduleria de Mariano Rajoy. M茅s feridor resulta l’exercici de falsejament ideol貌gic que pret茅n instal路lar-se per bon part dels actors pol铆tics. Amb major o menor intensitat t脿ctica, Rajoy, Rivera i Iglesias afirmen o insinuen que el PSOE ha de recolzar o recolzar脿 la investidura de Rajoy amb la seua abstenci贸 jugant amb el mantra, en definitiva, que PP, PSOE i C’s formen una realitat ideol貌gica i/o program脿tica adjacent o equivalent que els fa f脿cil el pacte. En fi, que s贸n part d’una mateixa realitat. Flac favor se li fa a l’articulaci贸 pol铆tica del pa铆s quan s’espenta en aquesta adre莽a d’enfangament de les conviccions ideol貌giques. Perqu猫 ning煤 dubta que PP i C’s configuren un bloc de centre dreta que els seus hom貌legs ideol貌gics territorials s贸n el PNB i a antiga CiU. El PSOE ha sigut i 茅s un partit amb responsabilitats de govern i amb un alt sentit de la lleialtat constitucional perqu猫 funcione el nostre r猫gim democr脿tic. Per貌 ning煤 ha de confondre aquesta disposici贸 institucional amb un buidament ideol貌gic que li possibilite qualssevol pactes.

Abans de res, el PSOE, com a instrument pol铆tic, 茅s l’alternativa pol铆tica del centre esquerra espanyol, a莽貌 茅s, de l’ideari de canvi i progr茅s presidit per la just铆cia social. Afirmar, en fi, que “tots som m茅s o menys iguals” ideol貌gicament 茅s una basta t脿ctica conjuntural que no es compadeix amb la realitat. I la realitat no 茅s una altra que el PSOE mai podr脿 investir un President de dretes a risc de perdre la seua ess猫ncia ideol貌gica i deixar de ser 煤til a aqueixa gran part de la societat les conviccions de la qual requereixen un instrument pol铆tic en el qual veure’s representada. I en aqueix debat ens trobem: el de les conviccions.

283_12

.

Artemi Rallo 茅s diputat del PSPV-PSOE al congr茅s dels diputats per la prov铆ncia de Castell贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.