fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Quina por hem de tenir a no ser membres d’aquesta Europa? – L’opini贸 de Joan Francesc Peris

Quina por hem de tenir a no ser membres d’aquesta Europa? – L’opini贸 de Joan Francesc Peris

El portaveu dels verds ens escriu amb motiu del tractat Eu-Turquia.

M’ha vingut al cap aquesta pregunta ret貌rica, per descomptat, al moment de saber que els 28 -tots els estats membres de la Uni贸 Europea-, han acordat l’expulsi贸 de tots els migrants i refugiats arribats a les costes gregues. Tots, sense distinci贸, han votat una decisi贸 injusta, vergonyosa i vergonyant, inhumana i que 茅s un pas聽m茅s, potser definitiu, en la mort del mite de l’Europa de la democr脿cia, dels drets humans, de la sostenibilitat mediambiental, del benestar i de la qualitat de vida.聽Semblava que l’Europa rica i poderosa, despr茅s d’anys i anys de colonialisme i explotaci贸 del m贸n per al seu inter猫s, podia constituir-se com a referent democr脿tic i protector dels drets humans i de solidaritat per a la gent que fuig desesperadament de les guerres on es barreja el fanatisme religi贸s, els interessos estrat猫gics, el gran negoci de les armes i la lluita pel controls dels recursos petrol铆fers. Semblava que una petita part del que Europa ha obtingut dels anys i anys d’imperialisme i colonialisme podria gastar-se a acollir als refugiats.

Per貌 no. La Uni贸 Europea 茅s un club de pol铆tics de molt poca altura 猫tica al servei del sistema de dominaci贸 del m贸n on mana un petit grapat de rics. Perqu猫 com poden votar el mateix, en un assumpte tan important i vital com aquest, els representants de la Gr猫cia de TSIPRAS que els de l’Espanya en funcions de RAJOY? Si, en un tema com aquest de l’expulsi贸 de tots els refugiats, no hi ha difer猫ncia entre l’esquerra i la dreta 茅s que no queda esquerra alternativa i, per tant, real en la Uni贸 Europea. On est脿 la 鈥淟IBERT脡, 脡GALIT脡, FRATERNIT脡鈥 de la Fran莽a d’HOLLANDE? On una posici贸 diferenciada de l’esquerra que, ara, governa a Portugal? 脡s clar que votin a favor MERKEL, CAMERON, els neoconservadors centreeuropeus, els polonesos, els hongaresos鈥 I, sota la capa de l’ascens del feixisme sociol貌gic i tamb茅 pol铆tic a Europa, l’esquerra oficial s’acovardeix i es plega i acaba acceptant decisions totalment contr脿ries a la hist貌rica lluita per l’emancipaci贸 i per les llibertats.

脡s com si derrotada totalment la utopia comunista als pa茂sos de l’Europa occidental, on els partits comunistes democr脿tics havien arribat a tenir una gran influ猫ncia sobretot als pa茂sos mediterranis i ara s贸n pr脿cticament residuals, una vegada els treballadors occidentals han vist el que realment era el sistema sovi猫tic, la Uni贸聽Europea ja pot mostrar realment la seva cara i ideologia real: la de l’Europa imperialista que utilitza el seu domini de la tecnologia per dominar a la resta del m贸n i, a m茅s, mantenir als seus treballadors en condicions prec脿ries. Ja hem vist com la crisi econ貌mica internacional ha estat aprofitada per retallar drets socials i laborals en tota la Uni贸 Europea i concentrar els capitals en les grans multinacionals. Justament, l’煤nic pa铆s europeu que ha fet una sortida de la crisi diferent i reeixida per a la gent ha estat Isl脿ndia, que no pertany a聽la Uni贸 Europea. No, la m铆tica Europa del benestar ja no existeix, perqu猫 ja no t茅 ideol貌gicament un enemic immediat i proper. Ara, els bancs i financers poden estr猫nyer encara m茅s i m茅s doncs no hi ha on comparar-se, ni on inventar un parad铆s obrer millor que mai va existir. Caigut el mur cap als dos costats, s’imposa la llei de la selva del capitalisme m茅s salvatge on els pol铆tics estan per servir als financers i la banca i s贸n aquests als quals se’ls recolza, se’ls ajuda, se’ls promociona o se’ls perdona. I, en aquesta llei de la selva tan insolid脿ria, no 茅s d’estranyar que apareguin brots importants de neofeixisme. No oblidem que el feixisme d’HITLER va sorgir dels pensaments conservadors, com un instrument de l’imperialisme del complex industrial alemany, per貌 es va alimentar d’una poblaci贸 parada i totalment decebuda de la pol铆tica de l’esquerra oficial.

Ara, els 28 de la Uni贸 Europea han decidit expulsar als migrants i refugiats arribats a les costes gregues. Tots han votat el mateix. Tots s’han posat al costat de la insolidaritat i la xenof貌bia. Ha guanyat l’extrema dreta amb aquesta decisi贸: el cervell del r猫ptil s’ha imposat. Mals temps per tots i totes s’anuncien. A no ser membres
d’aquesta Uni贸 Europea 茅s el perill que corren els catalans o els bascos si es declaren independents? Doncs va a ser que, potser, el mirall a mirar-se sigui Isl脿ndia i no Brussel路les.

Joan Francesc Peris 茅s Portaveu de la Federaci贸 Els聽Verds.

Leave a Reply

Your email address will not be published.