
(i altres reivindicacions pendents)
A la Comissió Sectorial Socioeducativa de Compromís per Castelló sempre hem considerat la supressió del districte únic per a l’admissió de nou alumnat com una de les prioritats, les raons són moltes, però les podríem resumir en les quatre següents:
1. Va nàixer com un tracte de favor amb la patronal de l’ensenyament privat concertat atès que els garantia una quota d’alumnes per a poder seguir utilitzant l’educació com un negoci.
2. No pretenia més que traspassaralumnat cap a la concertada per no haver creat places suficients al sistema públic.
3. Potenciava el desviament d’alumnat cap a determinats centres i no solucionava els problemes de la seua distribució desequilibrada o de la massificació de les aules.
4. La proximitat del domicili a l’escola és un criteri fonamental per a l’escolarització perquè potencia la relació del xiquet o xiqueta amb el seu entorn més proper: el seu barri.
És per això que no podem més que mostrar la nostra satisfacció davant la mesura presa per l’Administració educativa, la Conselleria, que ha possibilitat retornar a la zonificació preexistent. Ara caldrà a més a més realitzar un estudi de necessitats d’escolarització per districtes o barris a la nostra ciutat. Així com continuar millorant els centres que tenen menys demanda.
Els centres privats s’han beneficiat d’anys de desídia per part de l’Administració educativa responsable dels centres educatius públics. És el moment de potenciar-los, de millorar-los i posar-los en valor, un camí que ja han encetat tant la Conselleria, com la Regidoria del nostre Ajuntament amb un important pla de manteniment i millores.
Nosaltres, a més a més, som partidaris de potenciar les comissions d’escolarització, revisar el procés d’escolarització i impulsar el paper dels ajuntaments en aquest procés. Confiem que, a poc a poc, arribarem a comptar amb una Oficina Municipal d’Escolarització digna, ben dotada de mitjans materials i humans.
Felicitem també l’Administració local i l’autonòmica pel projecte Xarxa Llibres que ha d’arribar a assolir l’objectiu de la total gratuïtat dels llibres i del material escolar en tota l’educació obligatòria.
Però no oblidem que encara queden moltes fites per assolir com ara la derogació de la LOMQE, el retorn a les ratios(alumnat per docent) i horaris de professorat anteriors a les retallades, la recuperació de les unitats suprimides, la recuperació dels estudis suprimits, la millora de totes les infraestructures educatives i la total desaparició dels entrebancs a l’ensenyament en la nostra llengua.