fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’ALCORA. FESTIVITAT DE LA DOBLA – L’opinió de José Manuel Puchol

L’ALCORA. FESTIVITAT DE LA DOBLA – L’opinió de José Manuel Puchol

José Manuel Puchol Ten és el cronista oficial de l’Alcora.

Dimarts de Pasqua, festa dedicada al nostre patró Sant Cristòfol, doblant la celebració al Rotllo i al nostre patró.

El patró Sant Cristòfol tenia la seua solemne festivitat, el seu dia gran per part de la vila, el dilluns de les festes del Crist. Una celebració que es va mantenir inserida en les nostres festes majors fins a l’any 1958 inclusivament (actualment dilluns de la desfilada de disfresses). Per este motiu, les festes es deien “FESTES PATRONALS EN HONOR DEL SANTÍSSIM CRIST I SANT CRISTÒFOL”.

En 1959, Sant Cristòfol torna, torna la seua celebració al 10 de juliol, dia de l’onomàstica en el santoral catòlic. Encara que eixe dia del 10 de juliol, ací ningú celebra res al patró, exceptuant els xofers. Les festes d’agost perden en el seu títol el de “PATRONALS”, quedant com a Festes en Honor del Santíssim Crist del Calvari.

La Dobla i el seu significat és clar, doblar la festivitat. Antany la muntanya de Sant Cristòfol s’omplia de quadrilles (penyes) de joves. Al matí, cadascuna d’estes quedaven en un lloc triat o preferit per a agrupar-se: en la porta del Calvari, en la plaça Loreto, en la barana de Correus, etc. Ascendien a la muntanya on passaven el matí, sent l’esmorzar camperol el punt àlgid. Un esmorzar a base de truita d’espàrrecs, alls tendres, o també, la famosa i popular mona de Pasqua.

Al migdia baixaven de la muntanya amb crits, cants, i “jolgorio” propi de la joventut. Anaven a la fira, i a la vesprada, seguia el dia camperol en el riu, masets, pantà, etc.

Este dia de la Dobla, era festiu, però no protegit com a festiu local, ja que es té dret municipal a declarar dos festius locals, i l’Alcora els necessitava per al dilluns del Rotllo i Sant Vicent. No fa molts anys, la meua generació ho ha conegut perfectament, a la Comunitat Valenciana era festiu el Dijous Sant, no el dilluns de Pasqua. Per este motiu, una de les dues festes locals del municipi era per a salvaguardar el dilluns del Rotllo.

En aquells temps i com he dit, els dos festius locals eren el Rotllo i Sant Vicent. Açò no significa que el poble no fera festa a la Dobla, els qui podien. Últimament amb la implantació en moltíssimes empreses de les vacances partides en tres períodes (Setmana Santa-Sant Vicent // Agost-Festes del Crist // i Nadal-Cap d’any), qualsevol problema d’este tipus està resolt.

Davant les opinions abocades davant el seu decaïment i en referència al de la “festa local”, no es tracta de llevar res, mentre la seua celebració existisca viva en la seua plenitud. L’error al meu entendre seria mantenir inútilment un festiu local per a un dia d’eixa “Dobla” descafeïnada, i que el nostre patró el 10 de juliol haja de ser laboral, no festiu. Es mantindria la processó del Crist, sense fidels participant en ella?

Es parla que hi hauria menys gent si la Dobla deixa de ser festiu local, On està la gent el dia de la Dobla? El paratge de Sant Cristòfol, eixe dia sembla un pícnic de la tercera edat, que precisament són els que no necessiten que siga “festiu local” per a seguir pujant a complir amb esta tradició.

No oblidem que el dia del Rotllo, l’Alcora té els seus carrers plens de veïns i forasters perquè és festa en tota la Comunitat. Si algun dia, torna a implantar-se el calendari d’antany i el Rotllo passa de nou a ser sol festiu local, ens adonarem ràpidament del que ací expose. Ací a l’Alcora, en un dilluns de Pasqua, laboral per a tothom i solament festiu per a nosaltres gràcies a la “festa local” del Rotllo, no vindran ni els nostres més propers veïns de Mas de Flors.

Ningú vol llevar la Dobla, ningú, però aquells que vulguen salvaguardar-la que ho facen participant, tornant i recuperant la calor de tal festa. Que no es quede solament amb un mer títol buit de tot contingut, usant per a la seua protecció un “festiu local” fora de tota lògica, mentre el dia del patró és laborable.

Que la DOBLA siga festiva és històric i antic. Que per a açò utilitze un dels dos festius locals, encara no és ni tradició.

Leave a Reply

Your email address will not be published.