fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’opinió de Sergio López sobre la presentació del llibre “L’art del foc”

L’opinió de Sergio López sobre la presentació del llibre “L’art del foc”

Estos dies, l’activitat fallera està en plena efervescència, amb la preparació dels ninots indultats, les carrosses per a les cavalcades del ninot, les comparses, passar pels carrers del barri per recaptar diners passant el típic cabàs, etc. i també les presentacions dels llibrets que les comissions falleres editen en cada exercici.

El divendres passat va ser el torn de presentar a la societat fallera el llibret de la falla Barri d´Onda titulat “L’Art del foc”. En els salons de la seu social de la Caixa Rural Sant Josep de Borriana. Presentant un llibret innovador i amb una temàtica molt relacionada amb la cultura valenciana “La pirotècnia”.

La primera part del llibret ha estat per les típiques salutacions, fotos de les Corts d’honor i de la Fallera Major, les lloances corresponents i el repàs gràfic de l’exercici passat, això si, sempre buscant una relació i cohesió amb el tema central del llibret. La segona part del llibret ha sigut destinat al monogràfic de la història de la pirotècnia, dividint la secció en tres apartats, història de la pirotècnia universal amb L’assaig “Pirotècnia: del tret al masclet” escrit per Santiago Calaforra, la segona història de la pirotècnia valenciana amb l’assaig “Diguen-li Foc Trac” escrit per Pedro Manchón i per últim l’assaig titulat “L’alquímia i el foc dels Martí” escrita per Sergio López repassant la història de la pirotècnia a la localitat de Borriana que en la seua gran majoria ha estat dedicada a la nissaga familiar dels pirotècnics Martí de la reconeguda empresa Pirotècnia Martí amb 6 generacions treballant a l’ofici.

El llibret que ha estat dissenyat i maquetat la comissionada Verònica Sorribes, la portada ha estat dissenyada per l’artista borrianenc Juan Poré. El llibre inclou un amplíssim material gràfic cedit en la seua gran majoria per Jose Manuel Dinaire i l’Associació Cultural “Amigos de la Pirotècnia”, també hi ha col·laborat en l’apartat fotogràfic Alberto Navarro i Miguel Ruiz.

Enguany la Falla Barri d’Onda ha dotat al seu llibret d’uns elements diferenciadors com introduir codis QR al llibret perquè es poguera visualitzar mitjançant l’enllaç, mascletades i castells de focs d’artificis, proposant així un llibre interactiu. Dotar al llibre d’un separa fulls que fora un masclet original (sense pólvora, clar) realitzat per Bernardo Granados de “Pirotecnia Mart SL” i com a obsequi un dibuix, fet a foc, de l’emblema de la falla, la bruixa, realitzat amb la combustió d´una mescla de diferents pólvores, per a crear una varietat de textures i colors. Cada dibuix és únic, puix cada combustió i càrrega de pólvora han sigut desiguals en cada paper, realitzats per la dupleta de genis Carlos Granados Martí i Juan Pore; també s’ha gravat la lectura del llibre per a fer-ho accessible als invidents amb un enllaç digital, mitjançant els codis QR a la xarxa per poder-ho escoltar des de qualsevol dispositiu amb accés a internet, este procés de narració ha sigut realitzat en la seua gran majoria per Ruben Soto. I per últim publicar el llibret en la versió digitalitzada.

Per últim i com a colofó d’este projecte anomenat #algomesqueunllibretdefalla la presentació ha estat acompanyada a la inauguració, en els mateixos salons de la Caixa Rural, d’una exposició referent a la història de la pirotècnia que ha sigut muntada per l’empresa Pirotècnia Marti i que estarà oberta a tots els públics fins al dimecres dia 2.

Per últim este projecte ha estat dirigit i coordinat per Sergio López i Berta Hernández i avalat per la gestora i tota la comissió de la falla, que també vol agrair a totes les cases comercials que han apostat per aquest ambiciós projecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.