fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’opini贸 de Sergio L贸pez sobre la presentaci贸 del llibre “L’art del foc”

L’opini贸 de Sergio L贸pez sobre la presentaci贸 del llibre “L’art del foc”

Estos dies, l’activitat fallera est脿 en plena efervesc猫ncia, amb la preparaci贸 dels ninots indultats, les carrosses per a les cavalcades del ninot, les comparses, passar pels carrers del barri per recaptar diners passant el t铆pic cab脿s, etc. i tamb茅 les presentacions dels llibrets que les comissions falleres editen en cada exercici.

El divendres passat va ser el torn de presentar a la societat fallera el llibret de la falla Barri d麓Onda titulat “L’Art del foc”. En els salons de la seu social de la Caixa Rural Sant Josep de Borriana. Presentant un llibret innovador i amb una tem脿tica molt relacionada amb la cultura valenciana “La pirot猫cnia”.

La primera part del llibret ha estat per les t铆piques salutacions, fotos de les Corts d’honor i de la Fallera Major, les lloances corresponents i el rep脿s gr脿fic de l’exercici passat, aix貌 si, sempre buscant una relaci贸 i cohesi贸 amb el tema central del llibret. La segona part del llibret ha sigut destinat al monogr脿fic de la hist貌ria de la pirot猫cnia, dividint la secci贸 en tres apartats, hist貌ria de la pirot猫cnia universal amb L’assaig “Pirot猫cnia: del tret al masclet” escrit per Santiago Calaforra, la segona hist貌ria de la pirot猫cnia valenciana amb l’assaig “Diguen-li Foc Trac” escrit per Pedro Manch贸n i per 煤ltim l’assaig titulat “L’alqu铆mia i el foc dels Mart铆” escrita per Sergio L贸pez repassant la hist貌ria de la pirot猫cnia a la localitat de Borriana que en la seua gran majoria ha estat dedicada a la nissaga familiar dels pirot猫cnics Mart铆 de la reconeguda empresa Pirot猫cnia Mart铆 amb 6 generacions treballant a l’ofici.

El llibret que ha estat dissenyat i maquetat la comissionada Ver貌nica Sorribes, la portada ha estat dissenyada per l’artista borrianenc Juan Por茅. El llibre inclou un ampl铆ssim material gr脿fic cedit en la seua gran majoria per Jose Manuel Dinaire i l’Associaci贸 Cultural “Amigos de la Pirot猫cnia”, tamb茅 hi ha col路laborat en l’apartat fotogr脿fic Alberto Navarro i Miguel Ruiz.

Enguany la Falla Barri d’Onda ha dotat al seu llibret d’uns elements diferenciadors com introduir codis QR al llibret perqu猫 es poguera visualitzar mitjan莽ant l’enlla莽, mascletades i castells de focs d’artificis, proposant aix铆 un llibre interactiu. Dotar al llibre d’un separa fulls que fora un masclet original (sense p贸lvora, clar) realitzat per Bernardo Granados de “Pirotecnia Mart SL” i com a obsequi un dibuix, fet a foc, de l’emblema de la falla, la bruixa, realitzat amb la combusti贸 d麓una mescla de diferents p贸lvores, per a crear una varietat de textures i colors. Cada dibuix 茅s 煤nic, puix cada combusti贸 i c脿rrega de p贸lvora han sigut desiguals en cada paper, realitzats per la dupleta de genis Carlos Granados Mart铆 i Juan Pore; tamb茅 s’ha gravat la lectura del llibre per a fer-ho accessible als invidents amb un enlla莽 digital, mitjan莽ant els codis QR a la xarxa per poder-ho escoltar des de qualsevol dispositiu amb acc茅s a internet, este proc茅s de narraci贸 ha sigut realitzat en la seua gran majoria per Ruben Soto. I per 煤ltim publicar el llibret en la versi贸 digitalitzada.

Per 煤ltim i com a colof贸 d’este projecte anomenat #algomesqueunllibretdefalla la presentaci贸 ha estat acompanyada a la inauguraci贸, en els mateixos salons de la Caixa Rural, d’una exposici贸 referent a la hist貌ria de la pirot猫cnia que ha sigut muntada per l’empresa Pirot猫cnia Marti i que estar脿 oberta a tots els p煤blics fins al dimecres dia 2.

Per 煤ltim este projecte ha estat dirigit i coordinat per Sergio L贸pez i Berta Hern谩ndez i avalat per la gestora i tota la comissi贸 de la falla, que tamb茅 vol agrair a totes les cases comercials que han apostat per aquest ambici贸s projecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.