fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Mediar 茅s una bona opci贸 – L’opini贸 de Miriam Soria Candela

Mediar 茅s una bona opci贸 – L’opini贸 de Miriam Soria Candela

Una reflexi贸 a col路laci贸 del dia internacional de la mediaci贸.

Ja que el dia 21 de gener 茅s el dia europeu de la mediaci贸, vaig a intentar traslladar al lector en qu猫 consisteix la mateixa i per qu猫 茅s important con猫ixer-la com un m猫tode m茅s per resoldre els conflictes que puguin sorgir entre les persones i intentar evitar acudir a la via judicial, que moltes vegades, m茅s que resoldre els mateixos fan que aquests perdurin en el temps i fins i tot que encara es magnifiquin m茅s.

No pretenc dir que els jutjats no resolen els problemes, ni molt铆ssim menys, s铆 resolen els conflictes, per貌 nom茅s d贸na solucions a q眉estions concretes, la qual cosa cal pensar 茅s que despr茅s del jutjat i de la soluci贸 donada per aquests, la vida segueix, les relacions familiars, laborals, ve茂nals, etc, continuen i el sortir amb una soluci贸 del jutjat no significa que les aig眉es tornin al seu llit, pugues fins i tot que siguin m茅s turbulentes que abans, si em permeten el s铆mil. Intentar茅 definir la mediaci贸 d’una manera molt simple, diverses persones entre les quals sorgeix un conflicte posem per exemple, un ve铆 que no respecta les normes de conviv猫ncia al seu edifici i la resta de ve茂ns estan farts de tal situaci贸, arriben a tal extrem que quan es veuen a les zones comunes s’insulten entre ells i la tensi贸 茅s insostenible. Com es resol aquesta situaci贸 a trav茅s de la mediaci贸?, doncs b茅, pas a detallar el proc茅s, aquestes persones poden contactar amb un mediador, el qual despr茅s d’haver parlat amb elles, haver-les informat sobre aquest tema i que totes hagin acceptat de manera volunt脿ria participar en la mateixa, s’inicien les sessions en les quals el mediador ser脿 una persona neutral a cap moment es posicionar脿 per una de les parts i de cap manera donar脿 soluci贸 al conflicte. El mediador no 茅s ni un jutge ni un 脿rbitre per imposar solucions.

La figura del mediador 茅s la d’aquella persona que guia a les parts perqu猫 aquestes mateixes arribin a un acord que benefici茂 a tots. Elles s贸n les que despr茅s de dialogar, empatizar i treure a la llum tot tipus d’emocions aconsegueixen o intenten aconseguir la soluci贸 m茅s adequada als seus problemes. Aquesta soluci贸 suposa la majoria de les vegades aconseguir una millor conviv猫ncia futura o almenys respectar-se i viure en pau amb un mateix i amb els altres. B茅, no intento dir que la mediaci贸 sigui la panacea de resoluci贸 de conflictes, fins i tot hi ha conflictes que no s贸n mitjan莽ables i per aix貌 estan els jutjats i els professionals del dret, per貌 s铆 intento fer reflexionar a la societat que, amb voluntat i di脿leg, ajudats per professionals com els mediadors es poden aconseguir solucions molt satisfact貌ries per tots i que permeten garantir un futur m茅s afable entre ells. Amb tot aix貌, animo a aquelles persones que tenen algun conflicte a optar per la mediaci贸, en qualsevol cas, si no es resol per aquesta via, sempre quedar脿 la via judicial.

LOGO SGR ABOGADOS

Miriam Soria Candela, advocada del Icav i mediadora, ha realitzat el M谩ster en Mediaci贸 en el Icav. Es una plena conven莽uda de la mediaci贸 i actualment exerceix l’advocacia en les prov铆ncies de Val猫ncia i Castell贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.