fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

“Molt grata notícia” per José Manuel Puchol Ten

“Molt grata notícia” per José Manuel Puchol Ten

L’Il·lustríssim Ajuntament de l´l’Alcora, posa remei a la falta d’unes festes patronals dignes. Així se m’ha comunicat.

Enguany començaran a recuperar-se amb la programació d’uns actes institucionals, que any rere any, es veuran incrementats en el seu nombre fins a aconseguir unes lloables celebracions en honor a Sant Cristóbal Màrtir.

La programació enriquirà i donarà realç als actes ja existents, que d’una banda organitzen els xofers amb la processó de vehicles (ja tradicionals), i més recentment, la Cremà dels Ninots, recuperada per la Coordinadora de Barris de l’Alcora, a embranzida de l’amic Enrique Salvador Sancho. Una festa popular el naixement de la qual es remunta a 1.950 aprox., perdent-se tal originalitat pocs anys després.

Bé és saber que tenim patró a l’Alcora. Que li dedicarem allò que es mereix. I tant de bo, repetisc el de tant de bo, es tornara a incloure un dia dedicat a Sant Cristóbal, dins dels 16 dies que duren les festes en honor al Santíssim Crist. Amb açò recuperaríem la titulació d’antany: “Festes Patronals, que l’Alcora celebra en Honor del Santíssim Crist i Sant Cristóbal Màrtir”.

Per què NO són patronals les festes del Crist?

No per que ho diga jo, sinó perquè així ho marquen les normes establides, que ens mostren, que des de l’any 1.959 les festes en honor del Santíssim Crist del Calvari van deixar de tenir l’orla o categoria de “patronals”. Des de temps immemorial, i a més tenint en compte els meus arxius més antics que sobre el particular es remunten a mitjan del s. XIX (1.850), les nostres festes del Crist comptaven amb dos destacadísims dies:

[perfectpullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Últim diumenge d’agost: Honor al Santíssim Crist i Dilluns immediat següent: Honor al Patró Sant Cristóbal[/perfectpullquote]
És des d’1.959, quan aquest nexe es trenca, doncs a petició del Sr. Guareix Rector, la festa de Sant Cristóbal que se celebrava el dilluns de festes, es trasllada al segon diumenge de juliol. El Ple corporatiu, reunit el 4 d’abril d’aquell any, acorda informar favorablement en aquest sentit.

Causes que motivaren el canvi:

La celebració de la festa en dilluns següent del Crist, va portar amb si el desanim i la baixa participació. No era propici després de la processó i vetlada musical del diumenge, realitzar cap acte matinal l’endemà. Davant tal situació creada, en la Fulla Parroquial del 31 d’Agost d’1.958, es va posar a la consideració del poble el següent:

Un plebiscit. Què fem de la Festa de Sant Cristóbal?

Tots els anys, les nostres Festes Patronals porten amb si un esborrall que les desllueix en gran part. Ens referim a la Festa de Sant Cristóbal. No podem suportar aquesta Missa Solemne amb sermó, amb assistència d’un reduidíssim nombre de devots del Sant. I sobretot, no podem tolerar per més temps la ridícula processó de la vesprada. Sant Cristóbal mereix una mica més de l’Alcora. Per tot açò, ens atrevim a proposar a les Autoritats locals i als ciutadans que es precien d’alcorins autèntics la següent solució.

1º Suprimir la Festa de Sant Cristóbal en el dia que ara se celebra. Hem de reconèixer que la gent acaba cansada del passat dia del Crist i el dilluns no està per a festa, especialment al matí. Aquest segon dia de festes podria tenir caràcter de descans al matí. A la vesprada es podrien celebrar actes d’ambient cívic. A aquestes raons afegim una altra de major pes: La grandiositat de la Festa del Crist forçosament eclipsa la de Sant Cristóbal.

2º La Festa de Sant Cristóbal es traslladaria al segon diumenge del mes de juliol amb actes exclusivament religiosos. Així celebraríem dignament la Festa del nostre Patró. No pretenem imposar el nostre criteri. Brindem la idea i, si tinguera acceptació, podria posar-se en pràctica en el programa de l’any pròxim.

Anys més tard i sobre la base de l’error que venia arrossegant-se sobre la titulació que portaven aquestes celebracions, en la Sessió Plenària del 3 de Març de 1992, la Comissió de Cultura presidida per José Gasch Monfort, informa al Ple que les anomenades Festes Patronals, passen a anomenarse Festes del Crist.

La dobla va quedar esbiaixada. La duplicitat de celebracions al nostre patró Sant Cristóbal (dilluns de festes del Crist i dimarts següent al Rotllo), d’ací Dobla, es va liquidar, perquè les festa patronal a Sant Cristóbal, que hauria d’haver passat a la seua onomàstica de juliol, no es va celebrar tal com s’esperava. Solament la van mantenir els xofers. Històricament Sant Cristóbal ha anat unit a les festes del Crist, i fins i tot, a mitjan s. XIX, se celebraven festes en honor del Crist del Calvari, Sant Cristóbal i Sant Roc.

Vaja doncs per davant la meua satisfacció, que el nostre Sant Cristóbal, des del seu cambril en l’ermita més elevada de quantes tenim, tindrà les festes i solemnitats que mereix tal honor de patró, oferides per aquest poble en altre temps carregat de “Tafols”. Poble del Rotllo i la Dobla que s’assenta als peus de la seua emblemàtica muntanya.

Jose Manuel Puchol Ten

José Manuel Puchol Ten és Cronista de L’Alcora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.