fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Nous temps, nous reptes” – L’opini贸 de Sebasti谩n Bretones

“Nous temps, nous reptes” – L’opini贸 de Sebasti谩n Bretones

Ja fa un temps que els dem貌crates estem creixentment esglaiats. Com m茅s pareix que empitjora la situaci贸 i m茅s s’escora el m贸n cap a una contrarevoluci贸 neoliberal, autorit脿ria i dretana; la realitat et d贸na una nova bufetada:

Primer el Brexit, fenomen complex que no t茅 lectures un铆voques i simplistes, per貌 va ser monopolitzat per la dreta nacionalista brit脿nica. Despr茅s un episodi m茅s de la interminable i vergonyosa saga de capitulaci贸 del PSOE davant els grans poders f脿ctics d’aquest pa铆s, permetent a Rajoy formar govern. La socialdemocr脿cia convertida en un liberalisme social demostra una vegada m茅s el paper real que ha jugat en l’escenari pol铆tic espanyol i europeu: La pota esquerra d’un r猫gim en crisi, com la mateixa socialdemocr脿cia, completament incapa莽 de mantenir el seu espai davant l’ofensiva del capitalisme sense fre i forces emergents que impugnen el sistema des de posicions socialistes (encara que no es fa expl铆citament, llevat el cas de la meua organitzaci贸, Esquerra Unida). Acabat el cicle llarg electoral amb una vict貌ria relativa del bloc dominant de poder, l’austeritat i la retallada de drets i llibertats tornar脿 amb for莽a renovada al crit d'”Europa ho vol”. Crida d’una nova croada que vol aniquilar tot el que el moviment obrer i democr脿tic ha aconseguit en un segle de lluites, les barreres que han “constitucionalitzat” el m贸n econ貌mic i posat l铆mits als grans vampirs del “lliure” mercat, que en el fons no deixa de ser l’escenari on els grans monopolis i el poder financer es reparteixen el past铆s que ens pertoca a tots.

No 茅s casual que fen貌mens tan ex貌tics i impresentables com Trump hagen triomfat. Els europeus ens podem consolar pensant que a莽貌 茅s cosa de “ianquis”, que fan presidents d’un imperi militar i econ貌mic a malats mentals com Nixon, actors de tercera i ignorants consumats com Reagan o fan脿tics religiosos com Bush junior. 脡s un fals consol, ja que a It脿lia, bressol del Renaixement, la crisi pol铆tica va portar al govern a altre milionari impresentable com Berlusconi. Les conseq眉猫ncies de la vict貌ria de Trump s贸n encara impredictibles, ja que va ser el nou sobir脿 d’un Imperi hegem貌nic al m贸n. Posici贸 hegem貌nica que est脿 sent q眉estionada en un m贸n, creixement multipolar (Xina com a nou gegant i R煤ssia que torna a l’escenari internacional despr茅s del col路lapse postsovi猫tic).

Cal mostrar-nos esfere茂ts en veure com la feixista Le Pen o l’ultranacionalista Viktor Urban, governant d’Hongria han felicitat a Trump? 脡s per a posar-se a tremolar? Tinc la seguretat que un nou m贸n est脿 per n脿ixer, un m贸n de creixents i aguts conflictes socials, de desigualtat cada vegada m茅s insultant, de guerres i conflictes sagnants. Pensem que el capitalisme va eixir de totes les seues crisis metamorfosant-se. La crisi de 1873 va matar el vell capitalisme industrial de lliure compet猫ncia i va donar naixement al capitalisme financer. La crisi de 1929 va donar naixement al keynesianisme i l’estat social de benestar. La crisi de 1973 va donar a llum al neoliberalisme… Per貌 despr茅s de la crisi del 2008, en qu猫 s’ha metamorfosat el neoliberalisme? En m茅s neoliberalisme. A m茅s si ens acordem que el capitalisme financer i l’imperialisme van portar a la Gran Guerra, el crack del 29 va portar a la Segona Guerra Mundial…no 茅s cap desgavell pensar que el capitalisme porta la guerra al seu ventre, per a solucionar les seues contradiccions.

Els xinesos maleeixen dient: “Que visques temps interessants”. No tinc cap dubte que els anys vinents seran realment interessants, estiguem male茂ts o no.

sebatian-bretones

Leave a Reply

Your email address will not be published.