fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Nova regulaci贸 del sistema d’incapacitat temporal laboral

Nova regulaci贸 del sistema d’incapacitat temporal laboral

Una visi贸 del canvi en el sistema de baixes laborals des del punt de vista pr脿ctic del treballador amb efectes des del passat 1 de desembre de 2015

El Reial decret 625/2014 de 18 de Julio, va establir una nova regulaci贸 dels processos d’incapacitat temporal durant els 365 dies inicials siga el que siga el r猫gim de la Seguretat Social en el qual ens trobem i amb efectes des del passat 1 de Desembre de 2015. Sobre la base del seu contingut, l’Ordre *ESS/1187/2015 de 15 de Juny va venir a desenvolupar d’una forma mes exhaustiva la tramitaci贸 de les baixes i altes *medicas derivades d’aquests processos d’incapacitat temporal.

El nou marc normatiu es produeixen canvis en el sistema de gesti贸 si b茅 en el present article vaig a centrar-me fonamentalment en els canvis que afecten de forma mes directa i significativa al treballador.

En primer lloc cal apuntar que amb la nova regulaci贸 la baixa m猫dica no solament la donar脿 el metge de refer猫ncia de cada treballador (el que es coneix com a metge de cap莽alera) sin贸 que tamb茅 podr脿 donar-la el facultatiu que realitze el primer reconeixement al treballador, la qual cosa en la pr脿ctica es tradueix que a partir d’ara els metges d’urg猫ncia podr脿 donar la baixa al treballador en els casos en qu猫 ho estimen oport煤 i no com fins ara que et remetien al teu metge de cap莽alera.

La segona gran novetat 茅s que el facultatiu que de la baixa al treballador haur脿 d’enquadrar aquesta baixa segons uns barems pr猫viament establits de durada benvolguda dels processos d’incapacitat. Aix铆 doncs existeixen 4 tipus de baixa segons el seu termini benvolgut de recuperaci贸:

-Processos de durada benvolguda molt curta: S贸n aquells la durada dels quals ser脿 inferior a 5 dies. En aquest tipus baixes el part de baixa i alta s’expedir脿 en el mateix moment i el treballador disposar脿 de 24 hores a partir de la data d’alta per a presentar els parts a l’empresa. En aquest tipus de baixa m猫dica per la seua pr貌pia entitat no correspon l’emissi贸 de parts de confirmaci贸. A m茅s el treballador podr脿 sol路licitar que se li realitze un reconeixement m猫dic el dia que s’haja fixat com a data d’alta, i el metge podr脿 emetre el part de confirmaci贸 de la baixa, si considerara que el treballador no ha recuperat la seua capacitat laboral enquadrant aquesta situaci贸 en qualsevol dels seg眉ents escenaris.

-Processos de durada benvolguda curta: S贸n aquells la durada dels quals estiga compresa entre 5 i 30 dies. En aquest escenari el primer part de confirmaci贸 s’expedir脿 en un termini m脿xim de set dies naturals des de la data de la baixa m猫dica i el segon i successius parts de confirmaci贸 s’expediran cada catorze dies naturals, com a m脿xim. El treballador disposa de 3 dies per a lliurar aquests parts a l’empresa.

-Processos de durada benvolguda mitjana: S贸n aquells la durada dels quals estiga compresa entre 31 i 60 dies. En aquest escenari el primer part de confirmaci贸 s’expedir脿 en un termini m脿xim de set dies naturals des de la data de la baixa m猫dica i el segon i successius parts de confirmaci贸 s’expediran cada vint-i-vuit dies naturals, com a m脿xim. Igualment el treballador disposa de 3 dies per a presentar a l’empresa dits parts.

-Processos de durada benvolguda llarga: S贸n aquells la durada dels quals es preveja superior a 61 dies. En aquests casos el primer part de confirmaci贸 s’expedir脿 en un termini m脿xim de catorze dies naturals des de la data de la baixa m猫dica i segon i successius parts de confirmaci贸 s’expediran cada trenta-cinc dies naturals, com a m脿xim. Igualment el treballador disposa de 3 dies per a presentar dits parts a l’empresa.
Pel que fa a altres canvis introdu茂t cal fer refer猫ncia al fet que a partir d’ara les M煤tues podran controles al treballador des del primer dia de la baixa i no des del setz猫 com fins ara, formulant proposades d’alta i reconeixements m猫dics.

Leave a Reply

Your email address will not be published.